Inlägg från: Anonym (Olustig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Olustig)

    hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?

    Anonym (Jobb) skrev 2019-08-08 11:13:44 följande:
    Jag känner par som öppnat upp på olika sätt men hur de hanterat det är ju rätt privat dem emellan så jag har ingen koll på detaljer. Men uppenbarligen går det ju, även om det har verkat vara svårare när den ena varit mer öppen för idén från start.

    Det jag förstått är iaf att det har fått ta tid, och det har varit viktigt med bekräftelse och utvärdering under resans gång.
    Ok - tack <3
  • Anonym (Olustig)
    Oerhörd skrev 2019-08-08 11:16:40 följande:
    Det valet hon önskar finns ju inte med i hans lista heller. Uppenbarligen är det han har att välja på ett alternativ eftersom han vill försöka. Det var för den delen inte hans vilja att försöka hon frågade efter, eller rätt och fel i valen. Hon frågar efter möjligheter att få det att fungera. Har du några tips på det eller är det bara roligt att haka upp sig på stickspår så att ts frågeställning helst hamnar i skymundan och hon kan framställas som en dålig människa?
    Hjärta Hjärta Hjärta TACK igen. Verkligen.
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Nja) skrev 2019-08-08 11:18:26 följande:

    Jag är tveksam. Det kommer att bli så sårigt och stormigt för er båda, är ni beredda på det. Jag har levt som ovillig part i öppet förhållande, och det är ingenting jag rekommenderar. Även om jag teoretisk var övertygad av fina argument som att kärleken bara växer, den man älskar släpper man fri, jämförelser med att ha flera barn med mera så var det hemskt! 


    Det är precis såna här saker jag undrar över. Min partner förstår ju alla de här sakerna intellektuellt, men känslomässigt har han svårt att tro på det... och utifrån det du skriver antar jag att du menar att det inte finns nåt sätt som man kan få den andre att verkligen förstå - även känslomässigt - att det faktiskt är precis så här det är?
    Anonym (Nja) skrev 2019-08-08 11:18:26 följande:

    Måste vara okej att vilja vara monogam utan att kunna argumentera för saken.


    Ja, självklart är det helt ok att vilja vara monogam utan att kunna argumentera för saken! Och det begär jag inte heller på något sätt att han ska. Det är inte frågan om att han ska behöva övertyga mig om att han har "rätt" - vi har lika mycket och lika lite rätt båda två, för när det gäller hur man känner och fungerar finns det ju liksom inte rätt och fel.
  • Anonym (Olustig)
    SylviaPlath skrev 2019-08-08 11:21:02 följande:
    Jag är hundra procent seriös.
    Ok... Men du är medveten om att det finns olika sexuella läggningar och preferenser? Men du har bara inte hört talas om att det finns folk som faktiskt är icke-monogama? Eller hur tänker du? Eller tillhör du gruppen som tycker att alla sexuella läggningar som inte följer normen - som inte faller inom ramen för ett heterosexuellt, monogamt förhållande - är sjukt och behöver bearbetas i terapi? Jag försöker verkligen att inte låta sarkastisk eller anklagande här; jag vill inte anta saker om dig eftersom jag inte känner dig. Jag har bara svårt att förstå hur du tänker.
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Jobb) skrev 2019-08-08 11:24:54 följande:
    Hoppas saker och ting löser sig för er på något sätt.
    Tack <3
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Andreas) skrev 2019-08-08 11:28:01 följande:

    Det som kan bli svårt för honom är ju den känslomässiga biten. Hur öppet det än må vara så ändrar ju inte det hans känslor och tankar. Och det är ju det som är utmaningen för er båda. Även om han vill acceptera det så kanske han inte kan känslomässigt?

    Det jag undrar över är ju om du kan ge honom tiden och respekten att få vänja sig vid tanken? Klarar du att vänta in honom?


    Exakt så!! Det är ju precis det som är kruxet! Och ja, där vi är fn är att jag inte träffar några andra nu, utan att han ska få tid att fundera. 
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 11:29:12 följande:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 11:20:36 följande:

    Snälla läs föregående inlägg (inlägg 43) och förklara gärna hur du menar utifrån det... tack.


    Det är exakt det som är ett ultimatum.

    Han får möjlighet att välja att göra som du vill eller så är det slut. 
    Men... I så fall är jag väl lika mycket ställd inför ultimatum? Antingen måste jag leva monogamt eller göra slut? Fast jag anser inte att han ställer mig inför ett ultimatum om han sen kommer fram till att han inte kan leva i ett öppet förhållande. Det är inte ett ultimatum; det är bara livets allmänna jävlighet. 
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 11:29:12 följande:
    Du har ju själv skrivit att du redan vet att han är 100% monogam så jag förstår faktiskt inte varför du vill utsätta honom för att göra det valet.
    Det är inte jag som utsätter honom för att göra ett val - vi måste båda göra ett val: att anpassa oss till den andre eller göra slut. Eller hur? Jag har redan konstaterat att jag inte kan anpassa mig till honom - han vill däremot fundera på det. Hur är detta att jag ställer honom inför ultimatum?

    (läs gärna #41 också)
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Swing for fun) skrev 2019-08-08 11:34:02 följande:
    Ser det faktisk rätt ofta att man går från att vara övertygad monogam till att öppna för olika grader av öppenhet i relationer.

    Inte alls ovanlig att par som levt tillsammans en tid söker sig till swingersvärlden och öppnar upp i olika grad. Allt från att ha sex i samma rum, till att ha helt öppna relationer.

    Efter en tid tillsamman finner man en ökad trygghet och kärleken kan ofta gå in i en annan fas där det är lättare att skilja på sex och kärlek.

    Är man båda öppna för det kan ett besök på en klubb där man träffar andra par för sociala aktiviteter vara ett sätt att bygga förtroende och i början bara ha sex med varandra och sedan bygga förtroende i små steg och se vart det slutar. Men självklar med regeln att det är den som vill minst som sätter ribban.

    Personer förändras och relationer är en dynamisk process så det är fullständigt omöjligt att veta vart man hamnar i framtiden.

    Rådet kvarstår att det är bättre att plantera frön som sedan förhoppningsvis får växa och gro än att tjata sönder diskussionen där man oftast bara hamnar i låsta lägen.
    Tack igen!! Verkligen skönt att det faktiskt är två i tråden som tror att det kan gå :)
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Varit där) skrev 2019-08-08 12:17:18 följande:

    Jag har varit den som var tvungen att bestämma mig om jag ville prova ett öppet förhållande eller ej. Är i grunden monogam, men blev ihop med en kille som var tydlig med att han vill ha ett öppet förhållande. Vi började som kk och utvecklade känslor så fick ta den diskussionen när vi började dejta på riktigt.

    Vad för typ av öppet förhållande är du ute efter? Ett öppet förhållande kan se ut på många sätt. Vill du kunna ha sex med vem som helst utan säga till innan? Vill du kunna ha kärleksrelationer med andra (mer polyrelation)? Vill du att ni får lov ha kk vid sidan om som ni båda måste godkänna först? Hur tänker du dig kring regler och kommunikation? Vad skulle öppet förhållande betyda I PRAKTIKEN för er? Hur tänker du visa honom och bekräfta honom att han faktiskt är din nummer ett? Kommer han kunna ha veto om han inte vill du träffar någon? Kommer han kunna dra i handbromsen om det känns fel för honom eller ni går för fort fram, kommer du respektera hans känslor kring det och klara visa att du förstår och respekterar de känslorna eller kommer du bli arg för att du inte får göra som du vill just då? Hur mycket vill han veta/inte veta om du har sex med någon annan? Hur öppna skall ni vara? Hur mycket tänker DU försöka förstå HONOM, trots att du säger du inte förstår det monogama tänket? För du kan ju inte förvänta dig han skall förstå dig utan vidare om du inte kan förstå honom. Var går era gränser? Var går gränserna för otrohet (det går VISST att vara otrogen även i polyrelationer). Hur ska ni hantera det om någon av er blir förälskad i någon annan? Får ni sova över hos någon eller skall det bara vara sex och sen gå hem? Får ni ha sex med någon annan i ert hem eller är det bortaspel som gäller?


    Men gud vilket bra och konstruktivt inlägg!!! Tusen tack - verkligen superbra och tänkvärt!! Jag kan väl säga så här: så länge jag får lov att ha sex med andra utan att han lägger in veto stup i kvarten så är jag beredd att låta honom styra och sätta upp alla regler. Jag kan vara så öppen han vill beträffande vem jag träffar när, eller låta honom leva i ovisshet om han hellre vill det. Helt ok om han vill godkänna innan, och han får lägga in veto när han vill - så länge det som sagt inte blir att han säger nej till varenda en. Jag kan hålla mig till enbart sex o sen gå hem osv. Han å sin sida skulle vara helt fri att att träffa vem han ville, hur han ville, när han ville - jag skulle verkligen inte ha något behov överhuvudtaget att styra  över det, så länge han bara ser till att skydda sig. (Eller, jag skulle så klart inte uppskatta om han ställde in saker som vi planerat att göra bara för att han plötsligt ska gå o ha sex med nån annan, men det är ju en annan sak). 

    För min del är det inte aktuellt med poly - bara ett öppet förhållande. Jag har levt i polyrelation tidigare och älskat det, men sen är min kompetens vad gäller relationer öht tyvärr ganska miserabel... innan det började bli seriöst med mannen jag träffar nu hade jag bestämt mig för att aldrig mer ha en seriös relation öht - bara kk - så jag är definitivt inte intresserad av att plötsligt ha FLERA kärleksrelationer igen. Jag skulle däremot inte ha några problem med om han skulle bli kär i nån annan och därför vilja övergå till poly. Det troliga är väl dock tyvärr att han i så fall snarare skulle vilja göra slut med mig o istället leva med den andra. Det är ju i så fall en smäll jag får ta.

    Jag skulle givetvis inte bli arg om han vill dra i handbromsen, men jag tror inte att jag skulle kunna ha ett förhållande som hela tiden innebär en massa kast mellan "jo men det är ok; du får träffa andra" och "nej förresten, det är inte ok; nu vill jag fundera igen på obestämd tid". Jag skulle inte klandra honom eller bli arg på honom för det, men det skulle inte fungera. Skulle det bli så så skulle jag vara tvungen att avsluta. Men förhoppningsvis på ett så bra sätt som möjligt. 

    Det jag menade när jag sa att jag inte förstår monogami var inte att jag inte förstår det på ett intellektuellt plan, eller att jag tycker att det är dumt, fånigt, nåt man borde kunna frigöra sig från eller något annat sådant. Det jag menade var bara att jag har svårt att själv, känslomässigt, förstå det, och därför kan det också vara svårt för mig att stötta honom i hans känslor, helt enkelt för att jag inte vet hur det känns. Är du med? Jag förstår ju t.ex. ATT han känner sig otillräcklig, eftersom han har sagt det, men jag kan inte känslomässigt förstå VARFÖR han känner så, och då kan det vara svårt att veta hur jag ska stötta honom i det. Men jag förstår honom fullt ut i betydelsen att jag respekterar att han känner som han känner, och förstår att det är precis lika "valid" som mitt eget sätt att se saker och ting.

    Gränsen för otrohet går där den ene går bakom ryggen på den andre och gör nåt som bryter mot de regler vi satt upp utan att säga nåt. Och ja, självklart kan man vara otrogen både i ett öppet förhållande och i en polyrelation.

    Återigen: tusen tack för ett superkonstruktivt inlägg; jag ska ta alla de här frågorna med mig i diskussionen med honom :) Verkligen bra.

    Slutligen: vad kom du o din partner fram till? Har du lärt dig att känna dig trygg i ett öppet förhållande, eller bestämde du dig för att säga nej?
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 12:23:07 följande:
    Ja du har samma val men du har ju redan gjort ditt val. Oavsett om det var samma val från början så ställer du honom inför ett ultimatum, det är ju vad ett ultimatum är.
    Ja, ok - vi kommer nog inte längre här. Du anser att det är jag som ställer honom inför ett val (vilket jag håller med om hade varit det samma som att ställa ett ultimatum); jag anser att vi båda två står inför ett val som ingen av oss vill utsätta den andra för, men som helt enkelt bara råkar vara oundvikligt. Att jag sen har hunnit göra mitt val, medan han fortfarande inte har gjort sitt spelar ju ingen roll. Men, som sagt: vi kommer nog inte längre här.
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 12:23:07 följande:
    Ni gör ju som ni vill, han kanske vill testa, men precis som du inte kan byta läggning så kan troligen inte han heller. 

    När en monogam person försöker ha ett öppet förhållande så är ju risken inte enbart att denne kommer må väldigt dåligt under lång tid framöver utan också att den blir förälskad när den inleder något med en annan person och då ändå vill lämna den primära relationen för att ha ett monogamt förhållande.
    Detta kan jag bara hålla med om - men jag vill så klart ändå hoppas...
Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?