• Alexi

    Min 2 åring vill bara somna i min famn

    Jag tänker att man kan ha samma tanke som din man men mycket snällare. Helt enkelt ställa krav på att hon ska ligga stoll, annars går du ut. Man orkar liksom inte sitta i ett mörkt rum en timma varje kväll.

    Så var tydlig med att du sitter där - om hon är tyst och ligger still. Annars går du ut. För när du väl ska sitta där tyst så är det ju sovdags, inte pratdags.

    Och ja, vi har suttit hos barnen tills de somnat i flera år så jag vet hur det känns.

  • Alexi
    EvaSvensson88 skrev 2019-09-01 15:46:05 följande:

    Jag gjorde det ett tag innan vi tog bort sidan av sängen. Men sen tänkte vi: är det så bra att hota med att gå ut när det kanske är vårt slutmål? Att kunna lämna rummet när hon är vaken utan att det blir dramatiskt?

    Jag vet inte själv. Det kanske är värt att försöka igen?


    Jag brukade säga ungefär att ?jag vill gärna sitta hos dig när du somnar men om du stökar/studsar/pratar eller vad nu barnet gör så vill jag inte sitta här utan då går jag ut så länge?

    Vi har inte börjat gå ut ur rummet när de är vakna förrän långt senare så där har jag inga råd. Vi kände att det är inga problem att sitta där - OM barnet har fokus på att sova.
  • Alexi
    EvaSvensson88 skrev 2019-09-01 17:18:44 följande:
    Det känner jag egentligen också! Det hade inte gjort så mycket att behöva sitta där i 30 min om hon bara låg still och försöker sova! Ligger gärna och håller min dotters hand en liten stund varje natt. Men frågan är ju hur jag kommer dit...

    Men då blev inte dina barn ledsna när du började lämna rummet när de var vakna? Hur gamla var de då?

    Jag har bara varit rädd att det ska cementeras som ett straff i hennes huvud och att det kommer dröja år och år innan jag kan lämna rummet när hon är vaken...

    Nja att lämna rummet när de var vakna gjorde vi typ i sexårsåldern. Då fick de börja läsa bok och släcka sen. Så det är ju en annan sak än en tvååring. Vi hade inte ambitionen med det tidigare.

    Men då i yngre ålder så sa jag att jag går ut ur rummet om du inte ligger still och då gick jag ju ut om de fortsatte. Men sen kom jag in igen och gav dem en ny chans att ligga stilla.

    En grej kan ju vara att säga att "jag sitter här hos dig men jag läser på min mobil under tiden".


    Men sen i ert fall, jag tror att allt kommer bli lättare när hon slutar sova på dagen. De blir såå mycket tröttare på kvällen då. Vi hade oerhört långdragna läggningar med vår dotter innan vi drog ner sovstunden till 30 min just vid två års ålder. Då blev det bättre och sen ännu bättre när hon slutade sova helt.

  • Alexi
    EvaSvensson88 skrev 2019-09-01 17:12:36 följande:
    Vi har testat att ta bort tuppluren men då klarar hon sig inte genom dagen. Vi har även testat ha olika ljus i rummet och att ha mörkt är bäst men kolsvart blir det ju inte riktigt.

    Problemet är att vår dotter låter oss inte sitta lugn bredvid. Hon vill leka eller kramas. Jag har försökt lösa det genom att ge henne en liten kram och sen sagt att hon får lägga sig igen. Att säga att hon kan få lite vatten istället när hon vill ha mjölk etc. min man löser det genom att neka allt, från kramar till vatten. Han säger nej till allt och i min ögon gör han det för hårt och skarpt.

    Det accepterar jag ju inte riktigt heller. Jag tycker han är för hård och skarp i tonen och han tycker att jag är för snäll och inte står på mig. Problemet är att mitt sätt funkar inte. Mitt i mellan verkar inte heller funka. Och det enda som funkar tycker jag är för hårt.
    Men kram kan du ge henne där hon ligger, dvs hon ska inte upp ur sängen för kram. Vatten har du förberett i en mugg på sängbordet så vill hon dricka sätter hon sig bara upp och du ger muggen. Dvs inget av det där ska leda till att kliva upp ur sängen.
  • Alexi
    EvaSvensson88 skrev 2019-09-01 21:03:32 följande:

    Jag ligger ju hellre i hennes rum i 15 lugna min tills hon somnat i flera år framöver än så som vi haft det den senaste tiden!

    Jag tror jag kör på den och så får framtiden lösa sig sen!Vatten har hon i en gammal sirapsflaska som hon kan dricka ut när hon ligger ner. (HETT TIPS!)

    Med kramarna är problemet att hon inte vill vara få en lite kram utan att hon vill somna kramandes i min famn...

    I kväll gjorde jag så att jag sa lugnt men bestämt till att ville hon kramas så gjorde vi det på sättet jag vill och hon fick inte hålla på att stöka runt. Fick påminna henne om det många gånger men det gick överlag bra! Tro jag hade ett lugn och en självsäkerhet ikväll som jag inte haft på ett tag tack vare den här tråden och dina kommentarer. Hon somnade på 40 min vilket är bra för oss! :) Nästa stökiga natt (antagligen imorgon) tänker jag att jag lägger på att jag går ur rummet om hon inte ligger still. Men jag tänker att jag hittar ett sätt att säga det så det inte låter för mycket som ett hot. Tex ?Nu går jag ut och kommer tillbaka när du brukar allvar och ligger still.?

    Jag tror och hoppas att det blir bra! Jag är optimistisk!

    Så tar jag alla nattningarna ett tag nu och testar detta. Så kan jag ge instruktioner till mannen sen när jag testat och vet vad som funkar. Jag förstår ju att han blir så barsk för att han är lika frustrerad som jag men sådär kan ju inte en 2 åring somna varje natt! :(

    Detta ska nog gå bra! Tack dör hjälpen allihopa! :D


    Toppen!

    Och om du behöver lämna rummet, betona det positiva i att du vill vara med henne när hon somnar men om hon inte försöker sova så kan du inte vara där. Typ. Dvs inte massa hot och skrämsel utan vända på det.
Svar på tråden Min 2 åring vill bara somna i min famn