• Kjell2

    Arbetslös man - vår relation håller på att gå under!

    Anonym (Hjälplös) skrev 2019-09-24 11:27:05 följande:
    Han är 33 år och har utbildning som domstolssekreterare, maskinförare, långtradarförare, golvläggare, snickare, väktare och metallindustriarbetare från sitt hemland. Tyvärr går inte någon av de tre förstnämnda att använda i Sverige och att läsa till detta skulle bli för svårt pga att det krävs skriftliga prov på svenska vilket är svårt för min man.

    Min man vill helst arbeta på en fabrik men industri, produktion, större livsmedelsaffär eller hantverksarbetare av något slag skulle också vara intressant.

    Vi bor i Västerbotten och söker jobb i hela länet men kan absolut tänka oss att flytta för arbete. I Sverige har han arbetat som städare, metallindustriarbetare(kortare projekttjänst) och barnskötare.
    Det är brist på yrkeschaufförer och kvalificerade verkstadsarbetare. Han borde lägga på ett kol med svenska för att ta lastbilskort här. 

    Kolla också om han kan få sina verkstadskunskaper validerad, t ex grönt kort. Underlättar mycket om han saknar papper på sin kunskap.


  • Kjell2
    Anonym (Hjälplös) skrev 2019-09-24 11:32:42 följande:

    Han går ett program på arbetsförmedlingen och har ekonomisk stöd vid anställning, trots detta kallas han inte ens till intervju.

    Han får utbildning betald av arbetsförmedlingen och påbörjade en utbildning till lastbilsförare i våras vilket han fick avbryta pga att de kräver skriftliga prov på svenska på Trafikverket vilket han inte klarar. Antar att det är samma med alla yrkesutbildningar. Han är också rädd att gå någon yrkesutbildning som sedan inte leder till jobb och ha slösat flera månader i onödan..


    Just nu slösar han bort sin tid varje dag. Kan han inte bättre svenska än att han klarar körkortsprovet bör han lägga energi där.


Svar på tråden Arbetslös man - vår relation håller på att gå under!