• HSOF

    Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?

    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    Skall du slänga ur dig ett sådant här påstnde så¨anser jag att du kan slänga fram objektiv fakta som stöttar ditt påstående här.


    Det är inte siffran som är min poäng här, det är att det är en lite del av världens befolkning som äger de mesta av tillgångarna som är min poäng.

    Har inte tid att sitta och researcha om allt jag skriver, jag skriver inte en magisterexamen här.
    Men eftersom du var så noga med det så kollade jag upp det.
    Det var 1% av jorden befolkning som äger lika mycket tillgångar som resterande 99% av världen befolkning.  
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    ".Nej du hade inte "missat det"..  Om du inte tror mig, så kan du själv dubbelkolla det genom att "trycka på visa endast" under ditt egna nick.
    Se ditt egna inlägg #240, där skrev du en motfråga och gjorde en konstig jämförelse. 
    Du jämförde storm som ledde till hög sjögång, med mord.
    HSOF skrev 2019-10-13 19:54:18 följande:
    Det får såklart göras undantag till Griftefriden. Det kan ju inte förhindra att en riktgt utredning görs för att få veta säkert vad som hände speciellt varför hon sjönk så snabbt även om hon var byggd för att inte göra det. Det mänskliga värdet för att anhöriga ska få svar på varför deras anhöriga ligger på Östersjöns botten är väl den viktigaste orsaken till att verkligen gå till botten med det här. Men även för att eventuellt kunna förhindra en liknade olycka i framtiden.

    Bra du kan komma med förslag. Synd att du inte valde att göra det redan i inlägg #240..

    Nä jag tyckte väl säkert att jag redan har svarat på detta flera gånger här i tråden. Har varken tid eller ork att svara till alla här. Du får väl läsa mina svar till andra och tråden som helhet. 

    Och nej jag jämförde inte en hög sjögång med mord i inlägg #23. Jag frågade dig om du fortfarande såg vraket som en gravplats om det var ett mord. Alltså om det visar sig att båten sänktes av någon? (Jag har inte sagt att det är fallet, men möjligheten finns)
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    Båten är knappast i "samma skick" som när det sjönk, mycket kan hända med ett skepps som ligger så grunt som Estonia gör, på 25år. Så även om de går ned och filmar och "gör en ny undersökning" så kan det knappast bli tillförlitligt då skeppet har b.la täkts med sand, djurliv och alger, och även rost kan äta upp skeppets skrov.  Inte ens modern fin kamerateknik som vi har i dag med 3d-sakkners kameror, infrakameror etc kan råda bot på eroderings skador och växt och djurlivs påverkan på vraket.

    Så även om man gjorde undantag från griftefriden så är den knappast några garantier på att man kan få tillförlitliga resultat av filmningarna som kan ge "någon ny bevisning" i from av bildmaterial.
    Jag är ingen expert på det här men kan man återskapa fossil från dinosaurer som är flera miljoner år gamla så kan man nog få fram en hel del av ett båtvrak på 25 år. Det är även det jag hört experter inom området säga och det har gjorts förut.

    Men du kanske är en expert själv inom området, men då får gärna lyfta fram hur det fungerar?

    Jag skapade den här tråden pga 25 års dagen av förlisningen. Detta för att det fortfarande 25 år efter katastrofen finns ett stort intresse av att få svar på frågor och att det finns väldigt många obesvarade frågor angående Estoniakatastrofen.
    Jag startade inte den här tråden för att bråka med någon eller tvinga på andra mordhistorier, konspirationsteorier och sprängningar. Vilket du och några till här verkar tro. 

    Du får tro på vad du vill, Ja, Nej eller Osäker!


  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 09:05:22 följande:
    Vi vet ju inte ens under hur lång tid vatten kom in tills man märkte av det. Sedan gick det snabbt, ja. Ett eventuellt hål var ju också ungefär av den storleken. Jag tror säkert att det går fort om vatten kan komma in obehindrat.

    Däremot var ju den stora frågan hur det kan ha kommit in på dem nedre våningarna, under bildäcket. Och där är ju alternativen antigen att det fanns ett hål, eller att dem där vattentätta dörrarna inte varit stängda (kanske kan man se det i en scan, men risken är också att t.ex. dykare har öppnat dem. Om de går att öppna mekaniskt) eller att vattnet kan ta sig in via ventilationssystemet.

    Vad man också skulle kunna undersöka är om det är möjligt att någon kan ha satt dessa bomber på insidan av bogvisiret. Det borde ju nästan varit nån personal. Samtidigt, vem vill gå under med båten själv? Kanske någon som jobbar i hamnen, eller låtsades göra det? Uppenbarligen hade en av dem överlevande, Sara Hedrenius, sett något misstänksamt som hon funderade på efteråt, något med militär. Läste det nånstans.

    Samhällen har ALLTID handlat om makt och pengar, ännu mer tidigare, men så mycket har den inte minskat heller. 
    Ja det är klart att vatten hade tagit sig in med en mindre öppning med, men tror teorin med att vatten kom in genom rampen är att den var fullt öppen. För om den stänger sig uppåt så borde vågorna istället täppt till den för varje gång det kom en stor våg mot den. Skulle det ändå vara den den där glipan så hade nog förloppet inte gått så fort. Bildäck är stort.

    Ja det är just det en dykning kan kolla eller om man scannar av vraket som den skottska experten hävdar. Det är ju de frågorna som är knäckfrågorna här. Hur kom vattnet ned under bildäck, då hon inte var skapad för att släppa in vatten där. Var det något fel på systemen, var ventilationsluckorna öppna eller var det ett hål någonstans.

    Om det var någon som ville sänka henne med en bomb så var det nog riggat när hon stod i hamn. Får hoppas den norska dokumentärserien som kommer i vår är bra och belyser nya teorier och sätter fart på opinionen än mer för nya undersökningar. 
  • HSOF
    Kjell2 skrev 2019-10-14 09:05:34 följande:
    Så vem av alla korrumperade ska sitta i den nya sanningskommissionen och hur ska den finansieras? Är det minder korruption i t ex Australien och Japan?
    Det ska göras en internationell utredning utan deltagande av Sverige, Finland och Estland. Förslagsvis från Skottland då de verkar vara väldigt duktiga på det här. Men även Japan är ju en stor sjöfartsnation.

    Finanseringen är inga problem, finns många som är beredda att bidra samt att det redan finns 50-100 miljoner kvar från den misslyckade överteckningen att ta av.Om staten nu inte bränt det på annat de senaste åren.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 09:20:57 följande:
    Jag ÄR kritisk, både mot den officiella sidan OCH på alla som kommer med alternativa förklaringar, medans du mest verkar vara kritisk mot den officiella sidan. 
    Att jag är kritisk till den officiella är för att den just inte är fullständig. Det tycker du med nu ju etter fått lite ny information du inte visste om. Jag är inte kritisk till att många verkligen har försökt utreda den men att den lämnar för många obesvarade frågor helt enkelt. Och det är ju inte min åsikt utan experter som granskat den, bla dem i uppdrag granskning.

    Jag kan inte sånt här men blir skeptisk när det är så mycket konstigheter.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 09:25:08 följande:
    Nja, min man påpekade att just östersjöns vatten är lite speciell, då det finns knappt salt i det och det är dessutom - jag tror syrefattigt, om jag minns rätt nu. Han menade i alla fall att det kan vara så att båten fortfarande inte är i så mycket sämre skick.
    Östersjön har bräckt vatten, ett mellanting mellan sötvatten och saltvatten och syrehalten är låga. Så din man är nog rätt ute där, färjan är nog inte i så dåligt skick ändå.
  • HSOF
    Kjell2 skrev 2019-10-14 09:37:58 följande:
    Ska staten betala en sanningskommission?! Trovärdigheten blir direkt noll!
    Pengarna är redan undanstoppade för Estonia, så de pengarna ska inte ha någon påverkan. De ska bara betalas ut till dem som ska göra undersökningen.
  • HSOF
    Kjell2 skrev 2019-10-14 09:40:14 följande:
    Men du har en öppning här. De övriga, oberoende, som är beredda att finansiera en sanningskommission får väl göra det. Helt utan inbladning eller pengar från inblandade parter.
    Ja eller så men pengarna som finns bör ju också användas. De ska inte behöva påverka dem som ska utföra det.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 18:26:52 följande:

    Intervju med en besättningsman som var med:

    www.estoniaferrydisaster.net/pdf/Enclosure16.pdf

    Titta på s. 22 längst ner. Jag kan inte kopiera, då det är pdf-fil. Där säger besättningsmannen alltså att han tyckte det var något konstigt på bildäck, så han kontaktade kaptenen. Och kaptenen bad honom se till att de vattentäta dörrarna är stängda.

    Och han säger att det var okej, för att det var grönt ljus. Men grönt ljus betydde på Estonia att de var öppna. Det brukar vara tvärtom. 

    www.sjofartstidningen.se/gatan-estonia/

    Rent tekniskt stämmer händelseförloppet bara om fartyget fått en skada under vattenlinjen, vatten rinner in och skapar en fri vattenyta. När rummet blir fyllt återfår hon stabilitet, vattnet fungerar som barlast, men om det kan sprida sig genom t.ex. öppna vattentäta dörrar, så uppstår fler fria vattenytor och fartyget får allt större slagsida. Men öppna vattentäta dörrar? Indikeringen på bryggan för de vattentäta dörrarna på Estonia var tvärtemot det normala. Rött indikerar normalt öppen dörr, på Estonia betydde det stängd dörr. I en paniksituation kan befälet mycket väl ha öppnat i stället för stängt dörrarna. Haverikommissionen har inte redovisat någon undersökning av de vattentäta dörrarna!

    Jag tror jag har just hittat orsaken till varför Estonia sjönk!  


    Jasså grym du är, hur lyckades du kolla dörrarna då? Sluta vela med Flashen här han vägrar ju att ens tro på pedofilskandalen i England även om de numera är dömda. Han kommer aldrig ge sig om det här även om bevisen trycks upp i ansiktet på honom. Han kommer då hävda att någon har planterat bevis och tvingat experter att ljuga!

    Du har ju verkligen gått till djupet med det här och själv insett att det finns både många frågetecken samt massa konstiga saker som inte riktigt går ihop. Lite imponerad av ditt grävande här faktiskt.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 22:30:09 följande:
    Tack, men du förstår väl att detta är stöd för den officiella sidan, för den ursprungliga utredningen? Då kan skeppet ha sjunkit av vatten på bildäck, utan att det behövde vara någon bomb. 

    Det där med dörrarna hade jag hört/läst tidigare, att de fungerade tvärtom än vad som var vanligt.Intervjun hittade jag på en iofs ganska skum sida, så jag försvarar inte innehållet - men jag har inte heller läst ännu. Men såna här dokument, protokoll, intervjuer, m.m. är ju förhoppningsvis korrekta. 

    Ja, jag vet inte. Det kan fortfarande finnas frågetecken, t.ex. om den vattenmängden som kommer in genom bildäcket räckte för att båten skulle få slagsida och sjunka, så  det skulle väl inte skada att undersöka lite. Varför inte någon har filmat hela skrovet runt om från utsidan från början - det förstår jag inte.
    nä men att dörrarna var öppna istället för att stängda är inget man vet, men som man tror kan vara fallet då hon sjönks fort. Alltså så kan vi inte veta att det misstaget var gjort. Det är så jag menar. Samma sak är det med den andra tesen att vatten ska ha kommit in genom ventilationsöppningarna vilket såklart kan vara en teori, men inget man bevisat att så var fallet.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 22:45:48 följande:
    Kanske har Jutta Rabe hittat på det. Men varför inte då skicka ner en dykare som åtminstone kollar om det finns hål som syns från utsidan!? Eller använda någon slags bildgivande teknik. 
    Ja det hade bara varit att dykt ned och motbevisat den tesen. Eller att man plockar fram sina egna bilder från dykningarna om man har bilder från den delan av skrovet, vilket man borde ha om man undersökt fören noga. Så länge man inte gör det får frågetecknen stå kvar.
Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?