Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?

    Jo, fast den ena är med betalvägg. Och jag hittade något i den andra som inte stämmer (inte för att vara petig, den är intressant, men jag vill bara rätt det som uppenbarligen är fel).

    Där står det:

    "Juhanson säger att han såg att rampen till bildäcket på Estonia fortfarande var på plats när han räddade sig från fartyget.


    Det går stick i stäv mot det den officiella rapporten säger. Enligt den slets bilrampen av när bogvisiret lossnade. Det var därför vatten började välla in på bildäcket och fartyget sjönk så snabbt."

    Rampen sitter fortfarande kvar på havets botten, men den slets ur där dem satt fast på översta decket (längst uppe alltså), medans den fortfarande satt kvar längst ner. Så därför öppnades den och släppte in vatten. Och den stängdes igen av vattentryck när båten sjönk. 

    Här från utredningen: 

    "8.5.4 Skador på rampen

    Lastrampen vid bogen påträffades något öppen, med ungefär en meters öppning upptill. Rampen inspekterades främst från undersidan på grund av ovansidans begränsade åtkomlighet. Babords två gångjärn vid rampens nedersta del var isärslitna (figur 8.11). Båda de hydrauliska manövercylindrarna för rampen hade brustit i kolvstångsändarnas hål, dvs. vid fästpunkterna på estonia ? slutrapport 125 .

    Figur 8.13 Brusten bottenlåsanordning. ? Föröver Bult Kolvstång Figur 8.14 Brustna öron för bottenlåsanordningen, styrbords och i mitten. Öron rampen. Manövercylindrarna befann sig i delvis utdragen position, som när rampen är delvis öppen. Vajrarna, som skall hindra rampen från att falla ned på förpiksdäcket, hade lossnat från öronen på rampens båda sidor. Olika djupa intryckningar påträffades på balkarna på undersidan av rampen, särskilt mot den nedre änden (figur 8.12)."

  • AndreaBD

    Jag märkte precis att det finns två "Uppdrag granskning" -program om Estonia. Jag tror att TS hade länkat till den andra förut. Den här dock, som jag hittade nyligen, är väldigt bra och övertygar faktiskt mig att det vore en bra idé att utreda vidare. Främst för sjösäkerhetens skull. 


    ">



    När det gäller att dra lärdom av en sån olycka och att bygga säkrare skepp i fortsättningen - det är värt det. Mycket intressant med förstudien som gjordes om sjunkförlopp och med arbetet i Glasgow. Där finns det uppenbarligen folk som kan ta reda på sånt. Och jag förstår om någon säger att man måste dyka för att få reda på om dem vattentäta luckorna mellan olika delar av skeppet var stängda eller inte. Frågan är om det inte går att ta reda på utan att dyka....

    http://www.estoniasamlingen.se/content.aspx?idx=6&sub=4&ex=n

    D
    äremot har vi några riktigt patetiska individer runt dem anhöriga och vissa verkar bedra dem anhöriga om pengar och flera förolämpar och polisanmäler varandra, och den där tyske mannen som föreläste och visade något modell på Estonia och hur hon ska ha sjunkit (Hennig Witte) verkar finnas i mitten av det hela jämt. Kolla även namn som Gregg Bemis och Gunnar Bendreus om ni är intresserade av dramat runtomkring.

    http://estonia.kajen.com/Estoniaanh.html

  • AndreaBD
    Anonym (Estonia behöver utredas) skrev 2019-10-12 13:59:38 följande:
    Betalvägg? Nä den är fri att läsa för alla, iallfall för mig. Jag har inget abonnemang hos någon av tidningarna?

    Det är ju hela det artikeln bygger på att det är antaganden som ligger till grund till den officiella rapporten.

    Vilken artikel är det som du inte kan ta del av?
    Oki, jag lyckades läsa artikeln, det funkar med Explorer, men inte med Chrome.

    Jo, det ligger något i det. Man skulle vilja veta just dem sakerna som är lite motsägelsefulla, så som hur det var med rampen, om den var öppen emellanåt eller stängd hela tiden. Kvar var den ju, skadat var den också, men inte särskilt illa. Samtidigt - det står i utredningen att den var lite öppen, med ungefär en meters mellanrum. Det kan komma in mycket vatten i ett mellanrum av två meter!  
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-10-13 07:56:06 följande:

    Jag är övertygad om att anledningen till att detta fortfarande ältas och konspirationsteorierna frodas, 25 år efter olyckan, är att den drabbade i huvudsak folk och familjer helt utan koppling till havet och sjöfart.


     


    Hundratals fartyg och båtar har sjunkit i svenska vatten sedan, säg 1900-talet men det har alltid, i huvudsak, bara drabbat sjömän och fiskare och deras familjer. Där man har förståelse för havets villkor.


     


    Nu drabbades istället folk som förmodligen aldrig ens tänkt tanken å att färjan de kliver ombord på faktiskt kan sjunka. DÅ måste det ju vara någonting annat? Det kan ju inte vara så simpelt som att fartyget kördes för hårt och bröts sönder?


     


    Katastrofen är för stor för att kunna förklaras av så simpla saker som dåligt väder kombinerat med dåligt sjömanskap, eller  ...?


     


     


    Precis som en alkis aldrig skulle kunna ha skjutit Palme och det måste ha funnits en andra skytt i Dallas.


    Visst, men jag måste säga att jag ändå blir tveksam, när det uppenbarligen finns ett hål i skrovet, när vittnesmål av överlevande delvis inte stämmer med den officiella versionen, när sjöfartsexperter säger att båten inte borde ha sjunkit. Kanske borde man ändå undersöka det närmare. Dels för sjösäkerhetens skull - kolla gärna det andra "uppdrag granskning" som jag länkade till. Där är det någon expert som förklarar varför det är viktigt att undersöka såna händelseförlopp.

    Och dels för att helt säkert veta om det ligger något i det som några påstår - nämligen att folk har hotats eller t.o.m. dödats för att dölja det. Och då menar jag inte bara dem som dog när Estonia sjönk, utan efter. Det är ju så här också: Om det bara är några idioter som hävdar något konstigt, så behöver ju ingen hota dem eller värre. 

    Och jag vet att jag sagt annat i början av diskussionen, men jag har läst på lite under tiden och jag får inte ihop det.
  • AndreaBD

    Här kan det finnas information också. jag håller på att läsa lite, men har inte stött på något jätte-nytt än:

    http://www.estoniaferrydisaster.net/sitemap.html

    D
    et som är så lurigt med sånt som man generellt anser vara konspirationsteorier är ju att det kan hända att det stämmer ändå. Och jag undrar faktiskt om de kriminella politikerna och andra inblandade inte iskallt räknar med att folk tycker att det inte kan vara sant för att det låter alldeles för extremt. 

    Men det har varit några såna saker som visat sig vara sanna - hela pedofilhärvan i England t.ex. Först trodde ingen på att kändisar (med programledare på TV) och även höga politiker skulle vara del av en pedofilring. Det inte bara besannades, det blev värre och värre. Inte bara kändisar som Jimmy Savile och Gary Glitter (och ett dussintal fler), men även en tidigare premierminister (Ted Heath). Och inte bara missbruk, utan även mord förekom där. Även historien att man förgiftade politiker, makthavare med något som ger dem cancer, trodde man ju inte på. Jag är inte 100 % säker där om det har besannats men det verkar gå ditåt. 

  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-13 15:25:25 följande:
    Om det bara ha varit en glipa öppet så skulle Estonia inte ha fått slagsida så fort och inte heller ha sjunkit under vattenyran så fort. Det hela bygger på att den var vid öppen. Men allt detta är ju som du kanske nu fått med dig bara antaganden och teorier om vad som mest troligen har hänt, ingen har ju undersökt dessa teorier närmare för att bekräfta dem.
    En glipa på en meter kan släppa in mycket vatten! Men ett sätt att komma närmare sanningen vore ju om man kunde undersöka om de vattentätta portarna på Estonia var stängda som de skulle vara, eller om det har missats. Kanske kan en sån scanning visa det? Men problemet är ju att folk antagligen har dykt ner till vraket. Någon verkade ju också ha skurit av en bit nära det där hålet, stod det i länken som jag gav senast. Innan Jutta Rabes dykare gjorde det. Så egentligen vet vi inte om någon även har sprängt hålet efter förlisningen. Fast, det är möjligt att man kan se skillnaden mellan en explosion under vatten och en vanlig. 

    Och jag sa ju först också att det är för osannolikt att både bogvisiret skulle slitas av av ren materialutmattning samtidigt som en bomb exploderar som gör hål i skrovet. Men om man utgår ifrån att det var flera bomber, både i bogvisiret och längre ner i skeppet - det är förstås möjligt. 

    Där är teorin ju bl.a. att Ryssland har gjort det för att de inte ville att Estland säljer ut militär-material till väst. Om vi säger så - om någon hade berättat för mig för några år att ryssarna skulle förgifta enskilda människor med novitjok och polonium, så hade jag inte trott det heller! 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-10-13 16:02:54 följande:
    Nä och du kommer aldrig att få ihop det - om du inte litar på vad expertisen kommit fram till.

    Det enda alternativet til att bogvisret föll av och allt som hände efter det är att hon sprängdes. 

    Om du med sjöfartsexperter medar teamet i Skottland som först sade att hon borde ha kapsejsat, så ändrade de sig senare coh medgav att det rä en möjlighet att olyckan faktiskt skedde som den gjorde utifrån att bildäck fylldes med vatten.

    Det där mytiska "hålet" finns det många varinater på. De som hävdar att det finns kan dock inte enas om var det sitter eller hur det ser ut. Än mindre kan de säga vad hålet skulle ha för betydelse. En del menar att det är där som luften skulle blåsa ut för annars skulle hon flyta i dagar. Andra menar att det är där som vattnet kommit in eftersom bogrampen aldrig varit öppen.

    Folk som har hotats? Ja, du hör ju själv hur det låter ...
    Jag litar på experter - det är precis det som är poängen!  Här verkade fler experter vara kritiska till det, än emot.

    Det finns bilder och film på hålet. Till exempel här, tredje bilden är tydligast:

    http://www.estoniaferrydisaster.net/chapter02/2-1-2.html

    D
    e i Skottland verkade snarare diplomatiska och sa att man borde undersöka allting, att även inredningen kan bidra till att det går snabbare eller långsammare.

    Det där med att folk hotas, var en mildare formulering. Det finns även varianten att folk mördas. Nej, jag trodde inte heller det när det gällde pedofilhärvan i England, eller lediga mödrar på Irland (där nyfödda barn omkom under skumma omständigheter).
  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-13 20:02:51 följande:
    För det första handlar det inte om konspirationsteorier även om det klart kan vara sant eller delvis sant som många av dem hävdar. När det kommer till Estonia så är det främst för att få klarhet i själva förlisningen, inte som idag där man tror sig veta vad som hände. Men allt runtomkring Estonia har idag blivit väldigt känsligt, så det finns säkert en del hundar begravda här även om det inte behöver handla om att hon sprängdes.

    Sedan att det inte förekommer kurroption i samhället, det är man bara naiv om man inte tror.

    Finns ju en anledning till att några 100-tals personer äger 99% världens tillgångar. Alla kan köpas.
    Så länge det inte är bevisat och samtidigt låter konstigt, så ÄR det en konspirationsteori. 

    Huvudsak är att man hittar faktan som kan bevisa eller motbevisa, inte att spekulera om hur samhällen ser ut. Där kommer vi ifrån faktan och in på ideologi.
  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-13 23:22:03 följande:
    En meters glipa hade inte släppt in vatten tillräckligt snabbt för att hon skulle kantrat och sedan sjunka så snabbt.

    Ja bombteorin som finns innefattar ju även att bogvisiret kan ha sprängs av och visst kan det ha varit Ryssar som isåfall haft motivet till det. Men allt detta kan man spekulera i för evigt. Det bästa är att man får till en ny och grundlag utredning som kanske inte kan ge svar på allt men iallafall för att utesluta olika teorier.

    Jo man kan se om någon varit där och mixtrat i efterhand, den tekniken har funnits länge. Så även om någon försökt efterkonstruktionera något, så kommer det att upptäckas.

    Det där förvånade mig inte, för 10års sedan ja, men idag så förvånar mig inget. Samhället handlar bara om makt och pengar idag.
    Vi vet ju inte ens under hur lång tid vatten kom in tills man märkte av det. Sedan gick det snabbt, ja. Ett eventuellt hål var ju också ungefär av den storleken. Jag tror säkert att det går fort om vatten kan komma in obehindrat.

    Däremot var ju den stora frågan hur det kan ha kommit in på dem nedre våningarna, under bildäcket. Och där är ju alternativen antigen att det fanns ett hål, eller att dem där vattentätta dörrarna inte varit stängda (kanske kan man se det i en scan, men risken är också att t.ex. dykare har öppnat dem. Om de går att öppna mekaniskt) eller att vattnet kan ta sig in via ventilationssystemet.

    Vad man också skulle kunna undersöka är om det är möjligt att någon kan ha satt dessa bomber på insidan av bogvisiret. Det borde ju nästan varit nån personal. Samtidigt, vem vill gå under med båten själv? Kanske någon som jobbar i hamnen, eller låtsades göra det? Uppenbarligen hade en av dem överlevande, Sara Hedrenius, sett något misstänksamt som hon funderade på efteråt, något med militär. Läste det nånstans.

    Samhällen har ALLTID handlat om makt och pengar, ännu mer tidigare, men så mycket har den inte minskat heller. 
Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?