Inlägg från: Anonym (ångermanlänning) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ångermanlänning)

    Min man kräver att jag arbetar!

    Anonym (Rosa) skrev 2019-10-12 07:13:43 följande:
    Det är hyfsat mycket jobb. Göra frukost, städa undan. Göra lunch, städa undan. Borsta tänder och klä på. Byta blöjor. Mellanmål. Leksaker och annat som dras fram av barnen. De vanliga hushållssysslorna som tvätt och städ. OCH se till att barnen kommer ut, spela spel odyl med dom etc, för barnen ska väl inte bara förvaras hemma? Man ska väl ta hand om dom också och se till att de får den utveckling och stimulans de behöver? En dag går rätt fort på det sättet....
    Du menar det som alla andra klarar och arbeta. Sen om hon vill vara hem och ha det som jobb då kan hon vara dagmamma och ta 11 ungar till då kan jag hålla med om att det är jobb. Men att ta hand om 2-3 ungar är inte det.
  • Anonym (ångermanlänning)
    Anonym (Calle) skrev 2019-10-12 11:40:09 följande:
    Med klassiskt kvinnligt menar jag vd en hemmafru gör. Dvs barnavård och hushållsskötsel. Att se ner på detta och se det som ingenting värt

    är rent kvinnoförakt. Oftast frn kvinnor som kallar sig feminister...

    Arbetet i ett hem ser idag annorlunda ut ja,men rollen är den samma som på mormors tid. Dessa mormödrar som vi älskar och som har varit med och byggt upp Sverige. De förtjänar all respekt och det gör också dagens hemmafruar som gör ett svårare val när de väljer att vara hemma.

    Att jag generellt inte gör något hushållsarbete på kvällen, vad säger det om mig? Att jag har en duktig fru som redan fått undan allt. Att vi hellre umgås. Att jag har mina uppgifter och hon har sina. Att jag har mitt jobb och hon sitt.

    Varför tror du att jag inte prövat att utföra hushållsarbete? Jag har bitt själv och hade ingen hemhjälp. Och vem tror du sköter markservicen när frun är sjuk? Diska undan innan maten går i ett nafs, vi har ju diskmaskin. Att sedan car och en sköljer av sin tallrik och ställer i diskhon/diskmaskinen tar tio sekunder. Torka av bordet tar cirka lika kort tid. Sedan en fri kväll för samvaro! Läggning av barn är ingen syssla, våra barn är inget hushållsarbete. Att lägga dem är att umgås både med dem och varandra. Och dina glödlampor måste gå ofta om du känner att det är ett relevant exempel... Du kan få hur många känslor du vill, att du ser umgänge och skötsel av barn som en syssla får stå för dig....
    Det var en stor skillnad på vad kvinnor behövde göra i hemmet då. Mormor hade fem ungar och svärföräldrar att ta hand om men det var inte det som gjorde hennes liv slitigt. Hon hade kor och andra djur att ta hand om åkrar och annat som skulle skötas plus att hon arbetade extra. Så det är kvinnoförakt när du jämför TS "hårda" arbete med att fylla tvättmaskinen och ge ungarna lite mat som slitigt. För som sagt var det "slitiga" hushållsarbete som hon har att göra klarar andra att göra och jobba. Så det är kvinnoförakt att jämföra den glassiga tillvaron med allt arbete min morsa och andra morsor gjort för att både försörja familjen och sköta hushållet. Sen varför kör ni inte deltid om du tycker det är så viktigt arbete och att vara med barnen. Du och frun kan ha deltidsarbete och turas om.
  • Anonym (ångermanlänning)
    Anonym (Calle) skrev 2019-10-12 22:02:42 följande:
    Ja, din mormor gjorde kanske det. Väldigt många andra mormödrar gjorde det inte. I efterkrigstiden var det en del i välfärldsbygget att kvinnan kunde stanna hemma. Även under århundradena innan dess var det en minoritet kvinnor som arbetade fr sitt eget höga nöjes skull.

    Vem har agt något om att en hemmafru är eller bör vara överarbetad? Är det på något vis ett ideal? Är man inte nog människa eller nog produktiv om man inte är slutkörd och stressad? Vilket i och för sig skulle förklara ett och annat...

    Att du ser barn och hushåll som "bara" förklarar också mycket.
    Kanske alla ska stanna hemma och peta naveln så får vi se hur mycket som blir gjort här i världen. Kanske ska stanna hemma i fortsättning jag också och fylla en tvättmaskin och sen sätta mig och glo på såpor.
  • Anonym (ångermanlänning)
    nihka skrev 2019-10-13 20:49:58 följande:
    Alla har ju inte din låga standard när det gäller att ta hand om barn och hem, men det kanske beror på att du inte att du aldrig haft något hem med barn.
    ha ha det är väl snarare du som är extremt ineffektiv eftersom alla andra klarar att sköta hushållet och arbeta och jag tror knappast att det är så större standard hos dig. Men jag antar då att du handtvättar allt att du odlar säd för att handbaka bröd som du gräddar i vedugn med ved du hugger själv. Annars är du bara lat och ineffektiv. Du kan få gå kurs hos morsan hon lyckades ge oss bra mat, ett välstädat hem, uppfostra oss och ge oss massor av tid. Och sköta jobb som försörjde oss. Dvs hon klarade det dina hemmafruar gör plus mer.
  • Anonym (ångermanlänning)
    nihka skrev 2019-10-13 22:54:55 följande:
    Fast det gör jag ju. Jag är inte hemmafru. Däremot hyser jag inga tvivel om att det finns hur mycket som helst att göra om man väljer att ta hand om hem och barn isf att lönearbeta.

    Jepp, odlar säd. Jepp, bakar i vedeldad ugn. Jepp, handtvättade enstaka plagg senast idag. Jepp, hugger ved. Jepp, två vedspisar (och tre kakelugnar. Och vedpanna) mm, mm, mm.

    Jag har fortfarande inga problem med att förställa mig att människor som inte lever mitt liv jobbar på med sitt.

    Mina hemmafruar?

    Passade din mamma också er barn hela dagen?
    Nej men det gjorde en dagmamma som hade 11 dagbarn förutom sina två egna. Visst tar hon 11 extra ungar då kan jag se det som ett jobb.

    Sen antar jag att du är bonde. Men om du ska ha gjort som man gjorde på mormors tid då ska du ha handhackat landet. Tagit hand om säden för hand och använt en handvevad tröska. Handmjölkat korna. Och handtvättat kläderna då snackar jag inte enstaka plagg utan allt. Och veden ska du handsågat och handklyvit. Samt tagit hand om resten av hushållet. För om jag misstänker rätt så är du bonde då har du rätt mycket maskinhjälp för dom bönder som är här omkring har det fan så mycket lättsammare än vad dom hade då.

    Sen undrar jag vad ni har för ungar som verkar vara så extremt krävande att dom är som ett heltidsjobb? För jag vet hur jag var när jag var liten jag klarade att leka själv jag var inte eljest och behövde morsan som skulle visa hur man lekte.
  • Anonym (ångermanlänning)
    nihka skrev 2019-10-13 22:57:51 följande:
    Och vem skulle dra in pengarna till hushållet då? Din låtsasfru?
    Nej någon annan får väl försörja mig för det blir ju det vi andra i princip kommer få göra för lyxfruarna i olika bidrag.
  • Anonym (ångermanlänning)
    annabellelee skrev 2019-10-14 07:39:55 följande:
    Nu menar jag inte detta som ett personangrepp, utan en rälig fråga:du har inte familj och barn, eller hur?

    För medan jag levde själv ägnade jag minimal tid åt hushåll. Jag stökade inte till, åt enkelt. Det var helt enkelt väldigt lättskött.

    Nu, med barn, tar hemarbete aldrig slut. Arbetet har ökat med 400%.Så fort man diskat undan frukosttallrikarna är det dags att börja med lunchen. Minst en tvättmaskin varje dag som ska hängas. Plocka i och ur diskmaskinen, torka golvet i köket varje dag eftersom lillasyster kastar ner mat på golvet, plocka leksaker, dammsuga. Om barnen är tysta och leker själv ett tag kan man ge sig på att en av dem håller på med något hyss.

    Och sen vill jag ju hinna umgås och leka med barnen, inte bara städa.

    Både jag och min man har gått ner i tid men har ändå fullt upp. Jag betvivlar inte att man som hemmafru med små barn, som ts har, INTE sitter och latar sig.
    Visst jag har inte barn men dom jag känner med familj tycker samma dom har svårt att se att man kan kalla att vara hemmafru ett arbete, Sen går det att lära barnen att städa upp leksakerna m,m, Sen såg jag en del hemmafruar när jag var liten och lekte hos en del kompisar och inte verkade dom slita ut sig direkt.
  • Anonym (ångermanlänning)
    nihka skrev 2019-10-14 09:48:56 följande:
    Så din mamma tog inte hand om er barn utan hon lämnade er till någon som tog hand om er åt henne. Hennes val förstås medan andra väljer att ta hand om sina barn själva. Vem tycker du är "latast", den som tar hand om sina barn själv om dagarna eller den som överlåter dem till någon annan?

    Det finns ju en orsak till att sk dagmammor försvann. Att förvara 13 barn ensam mot betalning var ju inte värdigt för någon part.

    Jag bor på en gård. Du vet inte vad du pratar om utan går på någon slags föreställning om ett kollektivt "förr" när allt gjordes för hand till skillnad från idag när allt görs av maskiner som sköts av lata människor.

    Du har sett på för mycket Emil l Lönneberga. Det du beskriver är mest 1800-tal och tidigare. I slutet av 1800-talet kom de första mjölkmaskinerna. Skördetröskor och motorsågar har funnits sedan 1950-talet. Tvättmaskiner med roterande trummor sedan mitten av 1800-talet och den första elektriska tvättmaskinen kom 1910 och var vanligt förekommande på 1950-talet.

    När tror du din mormor levde? 1800-talet eller tidigare?

    Du är väldigt dömande. Tror du att det har något samband med dina övriga problem som du beskriver här på forumet?
    Jag dömer inte blir bara less när folk beklagar sig för att dom måste jobba. Och när dom överdriver vad dom gör. Sen vem är bra på att döma? Du dömer ut min morsa för att hon arbetade för att se till att vi hade mat på bordet istället för att lalla på hemma. Vad skulle vi levt på om hon hade varit hemma. Farsan var död så vi kunde knappast leva på hans lön. Ska jag vara ärlig verkar du vara lite av en mansgris som anser att kvinnor ska stå vid spisen. Morsan klarade av att både jobba och ge oss barn en underbar barndom där vi fick mycket uppmärksamhet och där vi fick bra mat. Där hon såg till att vi rörde på oss och fick allt som vi behövde. Faktum är att jag hade en kompis vars morsa var hemma och hon gjorde inte mycket. Och dom fick gå i dåliga kläder eftersom dom inte hade råd eftersom hon inte arbetade. Visst folk får vara hemma om dom vill men dom ska inte beklaga sig om deras män tycker att det är deras tid att arbeta. Och dom ska inte överdriva vad dom gör hemma för det är att spotta på det arbete kvinnor lade ner förr när det verkligen var ett heltidsarbete att vara hemmafru.

    Sen vet jag inte var du bor men häruppe var det inte så fett så det var inte så modernt. Du vet det fanns fortfarande människor som inte hade tvättmaskin. Dom hade en tvättstuga ute på gården där dom handtvättade. Och tröskan som handvevades finns fortfarande på en loge,  Och tror du verkligen torpare hade mjölkmaskin? Frys fanns nere i byn där alla hade ett fack var så skulle man ha något därifrån då var det bara att cykla eller knata.Tror du läst på en massa historia om rika stadsbor. Bara för att saker fanns innebär inte att folk hade det. Vattenspolad toa uppfanns tidigt. Trots det var dass vanligt väldigt länge. När tv kom då tog det många år innan alla hade det. Att en sak har uppfunnits innebär inte att alla har det. Misstänker att dina mor och farföräldrar var rika bönder och då dom verkar ha haft saker som fattiga torpare bara skulle ha drömt om. Sen är det roligt att du skriver att jag är dömande när du samtidigt tar mina åsikter i denna tråd och använder dom för att påstå att dom är orsaken till dom problem jag har skrivit om i andra trådar. Nej att jag inte delar din åsikt om att kvinnor ska vara hemma vid spisen är inget som är ett hinder när man letar partner. Tvärtom dom flesta kvinnor vill ha en man som delar på hushållsarbetet och som låter dom arbeta.
  • Anonym (ångermanlänning)
    Anonym (Rosa) skrev 2019-10-15 19:40:07 följande:
    Vem har sagt att man måste slita ut sig? Jag sliter då inte ut mig på mitt jobb (ekonom), men jag anser fortfarande att jag jobbar.
    Jo fast skulle du fortfarande tycka det om man gav dig hjälpmedel som gjorde att du i stort sett inte behövde göra så mycket utan kunde sitta och surfa istället. Nu bryr jag mig inte om folk gör det men man ska inte överdriva och påstå att det är mycket jobb om man gör det.
  • Anonym (ångermanlänning)
    Anonym (Calle) skrev 2019-10-15 06:52:29 följande:
    I en annan tråd talar han om sina extrema problem att ens få en tjej och allmänna tillkortakommanden på det sociala planet . Jag tror att vi kan utgå ifrån att ångermanlänning inte har så mycket erfarenheter från verkligheten...
    Ha ha ska du börja köra med härskartekniker nu. Du börjar bete dig som folk gjorde på lågstadiet. Och nej att jag har svårt att skaffa flickvän beror på att jag har dåligt självförtroende. Det är inte att jag är för jämställdhet och att jag skulle dela hushållssysslorna med en flickvän. Det är snarare ett plus. Har inte träffat en tjej än som föredrar killar som tycker att dom ska vara hemma vid spisen. Och jag har inte problem på det sociala planet. Har väldigt lätt för det. Det jag har svårt med är dåligt självförtroende-
Svar på tråden Min man kräver att jag arbetar!