Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    Vad blir det för mat?

    Grekisk citronkyckling med ugnsbakade potatisklyftor smaksatt med svartpeppar, vitlök, oregano och citron och tzatziki.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Blir salsiccia bullar/järpar(Betyder mest att de inte kommer vara runda.), och då av rå färsk salsiccia.


    Med en krämig cräm fräs sås med malfadine pasta, en pasta som fullkomligt älskar djupt krämiga såser.


    Vad jag ska ha i den vet jag inte, men blir väl lök och vitlök, champinjoner har jag en del, så par såna, rödpaprika låter gott med, och sen har jag stora gröna oliver de får nog komma med också.


    Sen kanske citron och sherry också, men vi får se.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Malaysiskt curry Rendang idag, och som jag förstår det en nationalrätt.


    Riktigt gott.
    www.recipetineats.com/beef-rendang/
    Om ni själva vill pröva.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Idag blir det matlagning tillsammans med en av barnen, blir dolmades och grekisk citronkyckling och tzatziki.


    Och sen ska vi hinnan med och göra en pizzadeg också, så fullt upp idag.(Men börjar lugna sig då förarbetet börjar ta slut nu, typ bara tillagningen kvar.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Mat till morsan, thai lax, kalops och dillkött.


    Smakat på alla och de var mycket goda, så hoppas även hon tycker detta.(Men hon brukar tycka detta.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    HAHAHAHAHAHA
    Det är någon som lägger mycket tid på göra tummen ned på alla inläggen :lol::lol::lol::lol: 
    Det var en av de roligaste sakerna jag sett denna månad.

    Undrar hur det står till med en sådan person och vad som gått sönder.


     


    Själv blev det en tex mex tacos ala santa maria, blir en sån per år typ.
    Med hårda skal, och det blir så gott när det är så långt mellan.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (Yummie) skrev 2025-11-23 00:26:40 följande:

    Intressant att se så många goda förslag får tumme ner.
    Kan det vara någon som bara vill bråka eller bara äter Billys Pizza??


    Haha, du såg detta med, för mig jag reflekterade över det för en vecka sedan.
    Tänkte inte på det mer, men såg det sen igen strax innan jag gav upp och lade mig.


    Tror de är upprörda över att det finns en tråd där vi pratar om mat.
    Om jag inte minns fel, fanns det inte en i tråden som gjorde ett utfall mot tråden för en tid tillbaka sedan.
    Svårt och avgöra hur länge sedan, men nån månad kanske, kanske mer, kanske mindre.


    Man inser ju att något gått sönder där och lägga tid på nått så menlöst.
    Själv älskar jag tummar ned, men här är det bara tragiskt komiskt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Blond tjej skrev 2025-11-23 20:15:25 följande:
    Det är väl nån stackare som har för mycket tid över och ett otroligt tråkigt liv.
    Märkligt beteende när man följer en tråd bara för att trycka tummen ner  

    Jo, märkligt ut över det vanliga, och bisarrt så det förslår.
    Jag undrar vad som gått sönder, men fegisen vågar väl inte visa sig för oss.


    Personligen tycker jag det är alltid lika roligt få tummen ned och speciellt när det inte är något för en tumme ned ens.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Nandez skrev 2025-11-23 22:00:06 följande:
    Rostad lök är ett måste till korvenSkrattande 

    För mig är det rå lök som är sköljd i vatten som är ett måste, tillsammans med ketchup och senap.


    Men visst, jag har haft rostad lök på¨och varit väldigt gott det med.


    Nandez skrev 2025-11-23 22:02:06 följande:
    Nån har för mycket fritid och tråkigt liv

    Sånt gör mig fascinerad och vad som har gått fel.


    Men var det inte någon i tråden som gnällde över tråden och att vi sade vad vi åt för dagen, eller ska äta.
    För den användare uppfattade jag som att h*n var rätt upprörd över tråden.
    Kanske det är h*n?


    Ingen kommer ihåg när?
    För det kan varit för nån månad sedan och kanske tom än längre bort.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Blond tjej skrev 2025-11-24 19:37:57 följande:
    Jag kommer inte ihåg när det var 

    Inte jag heller, kan du komma ihåg sett inlägget någon gång?
    För när dessa tummen ned kom, så kom jag tänka på detta med en gång.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Blond tjej skrev 2025-11-24 20:07:59 följande:
    Jag har nog sett inlägget fast det är inget som jag har lagt på minnet.
    Jag backade i tråden och då ser jag på sidan 794 att ett inlägg är raderat den 29 oktober 

     

    Det var definitivt tidigare än så, komer ihåg det inlägget som var raderat och att jag aldrig såg det och att jag tä'nkte, undrar vad man skriver för bli raderad i mattråden.
    Brukar oftast vara någon reklam.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Sweet basil chicken, och en het en Skrattande


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    LFF skrev 2025-12-01 15:08:46 följande:

    Ingen aning om vad det blir under veckan, men på lördag provar vi detta recept 

    zeinaskitchen.se/peruansk-kyckling-serverad-med-aji-verde/


    Ser ut som ett helt klart gott recept, men varför de kallar den för aji med jalapeno är en gåta.
    Aji är också en mycket hetare chili än jalapeno, minst 2-3 ggr större, och vissa aji mot 6-8 ggr starkare än jalapeno.


     


    Du kommer äta gott på lördag oavsett.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    LFF skrev 2025-12-01 22:17:15 följande:
    Tja, det kanske är för att aji amarillo/verde/rojo chilisar inte är helt enkla att få tag i här i Sverige. Även i sonika och engelska recept så kan det vara sndra chilisar eller chilipasta men såsen heter fortfarande aji verde. 

    Google om man vara söker på aji:

    "Aji" kan syfta på en typ av stark chilipeppar från arten Capsicum baccatum, en kryddig sydamerikansk sås (som ofta innehåller ají-peppar), eller en japansk-peruansk restaurang. Beroende på sammanhanget kan "aji" referera till frukten, en maträtt eller en restaurang

    Aji som sås
    Definition: En kryddig sås, ofta med ají-peppar, olja, tomater, koriander, vitlök och lök. 
    Användning: Serveras som tillbehör till många rätter i latinamerikansk matlagning. 
    Exempel: Aji verde är en peruansk variant gjord på bland annat jalapeño och koriander. 

    Aji som chilipeppar
    Definition: En samlingsnamn för sorter av bärpeppar (Capsicum baccatum), en art av chilipeppar med varierande hetta och smak. 
    Exempel: Aji Amarillo är en känd sort med en fruktig smak och gulorange färg som är populär i Peru för att göra såser som ají de gallina. Aji Limo är en annan sort som är känd för sin smak. 

    Ají, som betyder " chilipeppar " på den spanska dialekten som talas i Peru, är grundläggande i det peruanska köket som en del av den "heliga treenigheten" av ingredienser tillsammans med vitlök och rödlök.

    Så, aji kan betyda olika saker och huvudsaken är att det är chili i såsen. 

    Intressant, det är väl som "får får får..." och två betydelser, för blev väldigt fundersam på jalapeno och att det inte var chilifrukten aji.

    Försökt själv att få tag i förs aji i säkert ett decennium och misslyckats.
    En intressant sak är att de har aji chili på sin sushi som lockar folk världen över att åka att smaka på och pga sushin är riktigt god sägs det.


     


    Ett annat tips, men såklart då ska du ha tomatillos och de är väldigt svåra att hitta, och det är chili verde.
    Själv blir det odling av tomatiollos kommande år, vill inte köpa så mycket tomatillos jag vill ha, för det blir rätt dyrt då.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    LFF skrev 2025-12-02 12:10:40 följande:
    Japp, det blir ju så ibland. 

    Finns ju sajter där man kan köpa fröer. Här har du flera olika aji-chilisar. Oftast blir de ju mycket bättre när man odlar själv också. 

    chililovers.nu/&post_type=product

    Odlar chili, dock ont om plats.
    Den chili jag valt är Hungarian wax, som blir mycket god att lägga in.
    Men kanske testar någon gång senare, för är rätt nyfiken på den chili och hur den smakar.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    LFF skrev 2025-12-02 12:39:36 följande:
    Den Hungarian Hot Wax är även väldigt god att torka och göra pulver av. "Råkade" just beställa fröer till 10 olika sorters chili, kommer inte att kunna sitta på balkongen i år om jag ska få plats med en av varje 🤣

    Brukar ha flera olika sorter som är torkvänliga och sen göra pulver av. Det är vansinnigt gott när man lagar mat sen. 

    Då ska jag även testa torka Hungarian waxen nästa år och skörd.

    Vilken färg kör du på det torkade?
    Inläggningen kör jag när många frukter börjar gå över till gröngult, och någon kanske är orange.(Men inte röd i inläggningen.)
    Bra sort, då man får två skördar och är mycket produktiv i antal också.


    Du testat även inläggning på den?


     


    Gorria torkade jag, en fransk kulturarvs chili från 1500-talet, den var väldigt god som torkad.
    Hiskligt pris på fröna dock, 4 frön för 70:-, nu är det halva, men det är väl för att de vill göra sig av med de gamla fröna.
    Varför så dyr fattar jag inte, då den var mycket produktiv med frön.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    LFF skrev 2025-12-02 16:13:37 följande:
    Gula eller orange brukar de vara när jag torkar dem. Har en burk med flera olika sorter genom åren i med varierande starkhet. Blir otroligt aromatiskt pulver. 

    Har inte testat att lägga in dem. Gör det bara med jalapeños och ger bort burkarna. Gillar dem inte själv men barnen, släkt och vänner gör. Nu köpte jag tre olika sorters jalapeño.

    Fördelen med chilisar kontra släktingen paprika är att chilisarna inte är lika känsliga för torka. Paprikaplantor som fått för lite vatten blir det ju otroligt beska paprikor av. 

    Haha, vi spårade ur helt i odling, men det är ju iaf saker man kan använda i matlagning. 

    Ska testa torka dom nästa år.


     


    Gillar odla allt möjligt, enda tråkiga är man inte har plats längre, men jo, lite urspårning är det dock en trevlig en.


    Får du chansen, så testa den mexikanska salsa verde och rätte chili verde.
    Riktigt god rätt och även salsan om man bara vill göra den som salsa till någon mexikansk rätt eller bara dippa i typ med chips.


    Vet jag gav chips och salsa verde till ena barnet, tittade misstänkt samt på den och testade.
    Sen åkte chipsen och salsan in i en rasande hastighet i munnen Förvånad
    Sen var vi i gbg köpte en hel låda tomatillos i år på 3kg, blev dyrt, men ack så gott.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Imon kommer en av barnen hit, lite matutbildning kommer ske.


    Så  först Moule marniére(blåmusslor i vin och vitlök.)
    Sen Kadhi Pakora, en Pakistani/Indisk rätt och vegetarisk.


    Sen och under tiden ska vi spela en hel del Skrattande


     


    Så rolig kväll här imon.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Idag blir det Chile verde med fläsk, magiskt god rätt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Vi har en portion kvar för oss var av chili verde, och de vill ha det nu.


    SÅ vad ska man göra, riset är snart klart och snart blir vi alla glada igen och som är en sjukligt god rätt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Vad blir det för mat?