Forum Funktionsnedsättning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Språkstörning skola

  Tor 7 nov 2019 14:38 Läst 0 gånger Totalt 7 svar
  Tor 7 nov 2019 14:38

  Vi har en 5-åring som fått diagnosen generell språkstörning och dyspraxi. Vi försöker jobba med tydliga instruktioner, tecken och bilder som stöd. Hon har gått på vanlig förskola men haft en extra resurs där och det har funkar bra. Nu ska vi snart välja skola och undrar hur vi ska tänka. Ska man söka sig till en språkskola eller en "vanlig" skola? Eller ska man titta på montessoriskolor eller någon annan typ av inriktning? Vi tror inte att det kommer att fungera i en vanlig förskoleklass, det blir för många barn. Sedan finns också oron över att hon inte ska få några kompisar i en vanlig klass, att hon blir utanför. Är det någon som har några tips på skolor som fungerat bra, var vi kan vända oss? Vi bor i Älvsjö i södra Stockholm, så gärna någon skola i närheten.

 • Lilla bea
  Visa endast
  Tor 7 nov 2019 21:22 #1

  Hej,

  Jag bor inte i er område så kan inte svara på din fråga tyvärr. Ställer mig dock frågande till att er dotter fått ?diagnos? språkstörningar och dyspraxi, eftersom det inte är diagnoser utöver symtombeskrivning. Rör det sig om motorisk, oral eller verbal dyspraxi? Just språkstörning Är det en logoped som satt diagnos? Råder er i så fall att (kanske längre fram) få utlåtande av barnpsykolog

 • Lilla bea
  Visa endast
  Tor 7 nov 2019 21:28 #2

  Ursäkta, slant och publicerade för fort. Tänkte skriva angående språkstörningar, att gravare former av språkstörning nästan alltid förekommer med s.k. komorbiditet med andra utvecklingsavvikelser (därav frågan om typ av dyspraxi), därav även min rekommendation att så småningom göra en utökad utredning för att er dotter ska få rätt stöd.

  Angående skola så skulle jag generellt råda er att titta på mindre skolor, då det enligt min erfarenhet är lättare att skapa goda förutsättningar för barn med särskilda behov där. Lycka till!

 • Fre 8 nov 2019 16:17 #3

  Diagnosen har en logoped ställt. Vi har även gjort en utvecklingsbedömning hos barnpsykolog där det konstaterats att hon inte har en intellektuell störning. Däremot ska vi göra en adhd-utredning framöver.

 • Fre 8 nov 2019 16:18 #4

  Diagnosen har en logoped ställt. Vi har även gjort en utvecklingsbedömning hos barnpsykolog där det konstaterats att hon inte har en intellektuell störning. Däremot ska vi göra en adhd-utredning framöver.

 • Lilla bea
  Visa endast
  Fre 8 nov 2019 19:24 #5

  Du menar att ni ska göra en neuropsykiatrisk utredning? (5 års ålder är dock för tidigt för att kunna utesluta intellektuella funktionsnedsättningar.) En komplett utredning bör genomföras i skolålder.

 • Lör 9 nov 2019 09:29 #6

  Har ni fortfarande kontakt med logopeden? I så fall kan ni bolla med hen som vet vilka typer av språkliga svårigheter barnet har, om vilken skolform som skulle kunna passa.

  SPSM har vissa specialskolor för barn som har grav språkstörning, varav i alla fall en finns i Stockholm (Hällsboskolan; men det är möjligt att det finns fler). Sen har vissa skolor språkklasser, jag vet inte hur det ser ut med dessa hos er, men er logoped eller skolsamordnare på kommunen borde veta.

  Prata med rektor på er närmsta skola (eller om det är någon skola ni funderar mer på) om de kan erbjuda resurs/assistent till ert barn, det är oftast nödvändigt för att kunna klara sig i vanlig skolmiljö. Då är det viktigt att det stödet finns redan från start i förskoleklass, ingen "vänta-och-se"-mentalitet. Förklara vilka diagnoser hon redan har fått ställda, och att även ni misstänker ADHD.

  Tyvärr är min erfarenhet att Montessori och liknande är sämsta valet för dessa barn. Har man språksvårigheter, ADHD och dyl, behöver man tydlig struktur och fasta ramar.

  I vissa fall kan man också ansöka om uppskjuten skolplikt, så att hon får gå kvar på förskolan ett år till och sedan börja ettan året därpå. Prata med kommunen i så fall.

  Svårt beslut! Har hon möjlighet att få gå specialskola för språkstörning är det att rekommendera! Specialutbildad personal, visuellt stöd och mindre klasser. Lycka till :)

 • Lör 9 nov 2019 19:32 #7

  Tack för konkreta tips!

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll