Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sambeskattning sjukdom

    Vad är det för ersättningar so du menar? Bostadsbidrag och försörjningsstöd?

  • Anonym (S)

    Vad är det för ersättningar so du menar? Bostadsbidrag och försörjningsstöd?


    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 10:11:35 följande:

    Jag trivs med det ja. Otroligt mycket mer än vad jag skulle trivas på de få jobb som finns i min (och likartade) branscher annorstedes.

    Dessutom är vi bägge uppvuxna i Sthlm och har förutom vänner våra familjer här vilket kommer underlätta kraftigt när vi väl fått barn med allt vad det innebär.

    Samtidigt är frågan varför VI ska flytta pga ett orättvist och felaktigt system? Lika absurt som att en kvinna ska tänka på hur hon klär sig för att intr bli våldtagen.


    Att samhället ser två vuxna personer som individer när det gäller beskattnung av i dividuell inkomst är lika bisarrt som att våldta någon på grund av klädsel?

    Vilken väldigt, väldigt konstig jämförelse.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 10:34:22 följande:

    Försörjningsstöd, bostadsbidrag, flerbarnstillägg etc. Hypotetiskt vore det rena vinstaffären för oss båda om vi skiljde oss på pappret.

    Det bisarra är att vi ska överväga att flytta ifrån staden vi växte upp i, där vänner och familj finns, bara för att staten anser att vår gemensamma bruttoinkomst ska beskattas mycket hårdare än andra pars bara för att min stackars sambo är kroniskt sjuk.


    Får man högre flerbarntillägg som ensamstående?

    Bostadsbidrag och försörjningsstöd är samma regler om ni är sambo som gifta så det skulle inte hjälpa att skilja sig, utan ni skulle vara tvungna att flytta isär och då ha två bostäder att betala för. Det är ju i te helts säkert att din fru skulle ha rätt till försörjningsstöd även som ensamstående, beror ju på en del faktorer det också.

    Det du skriver i sista meningen stömmer inte. Era inkomster skattas inte högre än andra på grund av att hon är sjuk. Hennes inkomst från FK beskattas däremot högre än din inkomst på lön på grund av jobbskatteavdraget och det kan man förstås tycka är sjult eller fel. Det gäller dock alla med inkomst från FK oavsett om de är sambo eller ensamstående.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:23:21 följande:

    Fixar man en annan bostad kan man bara skriva sig där och hyra ut den i andra hand. Oerhört vanligt i Sverige. Då får man helt plötsligt allehanda bidrag. När FK nystat lite i detta har de märkt att det är oerhört vanligt.


    Jag förstår inte riktigt hur du menar . Du vill lyfta fram att det är mer fördelaktigt att bidragsfuska än att inte fuska?

    Det är väl klart att man har större möjlighet till bostadsbidrag om man bor ensam och har en låg inkonst än om man delar bostad med någon annan och således delar på hyran? Dessutom vill du ju bo i hus, då är det svårt att få bostadsbidrag alls. Så vet inte om ni skulle gynnas så mycket om din fru kunde räknas som inneboende med halva hyran och bara hälften av barnen? Det finns ju fördelar med att vara sambo också.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:23:21 följande:

    Fixar man en annan bostad kan man bara skriva sig där och hyra ut den i andra hand. Oerhört vanligt i Sverige. Då får man helt plötsligt allehanda bidrag. När FK nystat lite i detta har de märkt att det är oerhört vanligt.

    Om man inte förvärvsarbetar och är ensamstående har man rätt till bpde bostadsbidrag och försörjningsstöd vilket man INTE har rätt till som gift eller samboende med en som har hyfsad lön. MAO bedöms man som ett par när det passar staten (stöd) och individ när det passar staten (beskattning). Åt helvete är det!


    Sen ör det ju långt ifrån alla stöd som har något med om man är sammanboende eller ej att göra. Det gäller bara stöd som bostadsbidrag och försörjningsstöd (och det sista kritiseras en del). Aktivitetsstöd, sjukpenning, a-kassa mm är individuellt.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 15:43:20 följande:

    Och främst dessa två är problemet.


    Ja det förstår jag att du tycker. Men det stämmer ändå inte att staten har två system, ett för beskattning och ett för bidrag som väl är ditt huvudargument i kritiken?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 15:42:20 följande:

    Det jag vill lyfta fram är att man är berättigad till stöd som ensamstående men ej annars.

    Ponera att jag köper ett hus. Min sambo skriver sig på annan adress på en lägenhet hon inte bor i utan hyr ut i andra hand. Den andra bostadens betalas av hyredgästen. Hon får då försörjningsstöd och bostadsbidrag fast vi båda bor i huset. Säkert över 10 000 man skulle tjäna på det. Nu kommer jag inte göra det dock.

    .


    Det du beskriver är ju rent bidragsfusk och kriminellt.. Jag förstår inte vad du menar med ett sådant exempel. Är väl inte ett dugg konstigt att man tjänar på att få bidrag för ett hem man inte betalar hyra för? Det samma gäller ju ensamstående som bidragsfuskar, påstår till FK att de bor i en lägenhet med hög hyra men hyr ut den i andrahand för att i verkligehetn bo i en billigare lägenhet. Att man "tjänar på" att bete sig kriminellt och lura till sig bidrag som man inte har rätt till har ju inget med civilstånd att göra.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 15:56:13 följande:

    Hur stämmer det inte?


    För att det finns många bidrag och stöd där man partnerns inkomst mm är irrelvenat. Staten har alltså inte ett system för bidrag och ett annat för beskattning.

    När partnerns inkomst eller att man är sammanboende eller ej spelar roll har med andra faktorer att göra.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 17:07:36 följande:

    Alla vuxna som är tillsammans


    Om syftet är att underlätta fär den som är sjuk, varför inte höja sjukersättningen istället? Då gynnar det ju alla sjuka oavsett om man har partner eller ej.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 17:42:34 följande:

    Risken är att om man drar upp nettot 10 000 kr så blir det oerhört "attraktivt" att vars sjukskriven..


    Risken med sambeskattning är att det inte blir lönsamt för din fru att börja arbeta deltid om hon skulle klara det och att det blir mer "attraktivt" att inte jobba. Alla system har risker.

    Så den risken är enda orsaken att du inte förordar högre sjukersättning istället?
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom