Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 11:17:27 följande:

    Absolut har jag det. Har varit i kontakt med flera högt uppsatta politiker och drivit opinion. Lite tajt med tid bara. Jag måste ju betala mycket mer än nästan alla andra i skatt för att finansiera välfärden. Inte minst Irakiska ministrar på sjukpenning.


    Av dina argument att döma verkar ditt hårda arbete inte syfta till att finansiera välfärden. Det är det nog för övrigt för ytterst få personer. Det är en bieffekt som vi ofta är glada över när vi behöver nyttja väldärden (inte för alla där heller förstås).

    Men det är ju jättebra att du hittar sätt att omforma din irritation till nåt mer konrket, politiskt diskussion är viktig för ett demokratiskt samhälle. Att läsa andras argument, både de som tycker samma och motsatt som en själv ökar också ofta den egna förmågan att både se nyanser och skapa argument som andra kan förstå. Det kan vara roligt också.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 11:39:25 följande:

    Jag har inga problem att finansiera välfärd. Jag tycker att välfärden är något bra i grunden. Tjänar jag dubbelt så mycket ställer jag upp på att betala dubbelt så mycket i skatt. Det som jag inte förstår att NÅGON kan försvara är varför jag ska betala mycket MER än dubbelt så mycket.

    Dessutom får vi inte glömma att på alla summor över 38 000 kr fasas alla pengar i arbetsgivaravgiften övrr till ren skatt. Även vid 30% platt inkomstskatt får jag alltså betala betydligt mer än dubbelt så mycket i skatt.


    Jo det har jag förstått, men du jobbar ju inte så mycket i syfte att finansiera välfärden, vilket du ironiskt uttryckte i förra inlägget. Var bara en kommentar på det "skämtet".

    Du får väl läsa argumemt från de som förordar progressiv skatt så får du kanske en bättre förståelse för varför de kan förorda det, även om du personligen inte håller med. Det är inte svårt att hitta sådana argument om du googlar.
  • Anonym (S)
    Anonym (förstår) skrev 2019-11-24 12:43:48 följande:

    Tror inte ts är grinig över den progressiva beskattningen utan över att staten agerar olika när det kommer till bidrag och beskattning gällande om ts och hans sambo ska ses som en enhet eller som två separata individer.


    Jo, han är emot progressiv beskattning också. Han har gått vidare i diskussionen. Och jag har bemött detta med att bli bemött som enhet ibland och som individ ibland tidigare i tråden, så det har jag inte missat.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 12:26:56 följande:

    Har läst 100 tals argument. Men allt landar i att man är missunsam och inte klarar av att andra är produktivare än man själv. Jag är 1/100 del så produktiv som Elon Musk eller Petter Stordalen. Men har inga problem att erkänna det.


    Så du kan inte förstå ett enda av argumenten, även om du jnte håller med? Ok, då hjälper det förstås inte att läsa mer för att förstå. Jag kan ofta förstå varför folk resonerar som de gör (om argumenten ärr någorlunda genomtänkta och inte enbart känslomässiga och i affekt) även om jag inte håller med.

    Det finns inga undantag för dig från principen att allla ska betala samma procentsats oavsett vad de tjänar? Ttcker du att en tonåring som tjänar några hundralappar i månaden på att dela ut reklam ska betala skatt och då både kommunalskatt och statlig skatt?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 13:24:45 följande:

    Så försörjningsstöd betalas inte ut till barnlösa?Möjligen om der handlar om barn och tonåringar. Men inte vuxna. Betalas inte försörjningsstöd till barnlösa? Iraks försvarsminister har ju iofs barn och får flerbarnstillägg, men kan ge mig fan på att jag har hört om rätt många barnlösa som får stöd.

    Jag förstår att det handlar om missunsamhet. Jag hade kunnat förstå argumentet om ökade klyftor om det inte vore så att alla egenföretagare med AB (de som är rikast) redan har massiva skattelättnader.


    Jag tror att man kommer väldigt mycket längre i politiska resonemang om man försöker förstå sin motståndare och inte bara utgår från att de som inte tycker som man själv per automatik är giriga och missunsamma. (Och det gäller "båda sidor"). Om syftet med en diskussion är att försöka ändra motståndarens ståndpunkt (vilken det borde vara om man vill ändra lagar och regler)så når man i normalfallet betydliigt längre om man förstår sin motståndare och utgår från motståndarens oro osv.

    Förstår inte frågan om försörjningsstöd till mig riKtigt, hamnade den fel? Vuxna utan barn kan i vissa situationer få försörjningsstöd. Så gott som alltid är det ett krav att man deltar i någon form av aktivitet och är inskriven på AF. För den som är sjuk men inte "godkänns" som sjuk av FK ör det väldigt svprt att få försörjningsstöd som jag flrstår. Det är dock ett kommunalt bidrag och inte ett statligt.

    Bostadsbidrag ör statligt, via FK och ges endast till unga vuxna och till barnfamiljer. Man måste ttjäna väldigt lite för att då bostadsbidrag som ung vuxen. Med en hyra på 4000 kr går gränsen på ca 7000 kr före skatt i månaden. Då får man 100kr/månad i bostadsbidrag.
  • Anonym (S)

    Flerbarnstillägg är en del av barnbidraget och har inget med försörjningsstöd att göra. Det är således inte inkomstprövat.

  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:02:21 följande:

    Glöm det om försörjningsstöd.

    Ge mig nu gärna en rimlig förklaring till varför 20+60, 0+80 ska beskattas mycket hårdare än 40+40 i olika förhållanden. Varför räcker det inte att en person betalar dubbelt så mycket i skatt som en som tjänar hälften? Varför krävs det mycket mer? Det är ju inte så att de som tjänar 40k i mån är på ruinens brant de heller.

    Vad är ett rimligt argument gör att upprätthålla detta system samtidigt som de som hyr ut ett attefallshus betalar platt skatt? Så länge de som äger en bostadsrätt men fixar en hyresrätt och hyr ut bostadsrätten till stor vinst betalar platt skatt? Så länge egenföretagare kan ta ut lön vid brytpunkten och ge sig själva utdelning på resterande belopp med platt skatt?

    Varför ska i princip alla sätt att tjäna pengar på i Sverige, utom just lönearbete, beskattas med platt skatt?

    Om de handlat om klyftor hade fler sätt att tjäna pengar på beskattats progressivt. Undersökningar visar att det klyftorna mellan lönearbetare inte ökar.

    Om det handlat om skatteintäkternas storlek, varför då inte beskatta alla andra sätt jag beskrev en aning så att man kan ge de som lönearbetar platt skatt? Det hade krävts en minimal justering på andra av statens inkomster för att klara av detta.

    Jag kan inte se att det handlar om något annat än ren ideologi och missunsamhet.


    Det blir väldigt många olika faktorer att ta in och diakutera på en gång. Jag känner inte riktigt att jag är så sugen på det. Jag tror du kan hitta de vanliga argumenten för det ändå.

    Men rent generellt tycker jag att det är rimligt med en lägre skattesats för de som tjänar mindre (som gränsen för statlig skatt som vi har) för att möjliggöea för alla att försörja sig på egen hand men samtidigt få in tillräckligt mycket pengar till det gemensamma. Jag ser hellre skattelättnader än bidrag, det är bättre att folk klarar sig själva. Och då menar jag som självstående vuxna, inte som del av en familj. Men samtidigt vill jag ha en stark välfärd. Väldigt övergripande, men känns inte riktigt som rätt forum för att gå in i detaljer.

    Vill du slopa den statliga skatten helt eller vill du omfördela så att öven de med lägre i komst betalar statlig skatt?

    Jag antar att du med uthyrningen är inne på beskattning av kapital. Den beskattningen finns det också många som har synpunkter på, så det finns inget konsensus där heller. Men förstår inte riktigt vad du menar med progressiv skatt på uthyrning av lägenhet i andra hand?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 07:13:03 följande:

    Tjänar man pengar på att hyra ut sin BR pch bo i en statlig reglerad HR tex behöver man bara betala platt skatt på 22% för. Då säger i princip staten att så fort du tjänar 40k på din lön ska du inte utvidga din karriärnoch börja med liknande åtgärder istället.

    Den statliga skatten drar in 60 miljarder. Men skulle med dynamiska effekter kanske kosta 20-30 att avskaffa.

    Sprider man ut dessa 20-30 miljarder på att öka alla platta skatter som Sverige har skulle skillnaden mot idag i skattesatser vara helt försumbar och inga progressiva skatter behöver finnas kvar.

    Den enda logiska anledning till att detta inte görs är misunsamhet och ideologi. Även om den statliga skatten drar in NOLL kronor vill vänstern ha kvar den. Riksdagens EGNA utredningar visar att slopning av värnskatten på lite sikt inte kommer innebära NÅGRA kostnader för statskassan. Varför har den då funnits i 25 år? Ge mig ETT rimligt skäl annat än ideologi.


    Du villl alltså ta bort den starliga skatten och finansiera det med högre skatt inom andra områden? De som skulle argumentera emot dig där gör det förmodligen med argument kring de specifika skatter som du vill höja och negativa effekter som de ser där. Exakta argument beror ju på vilka skatter det är.

    Naturligtvis spelar ideologi stor roll gällande skatter. För alla partier. Och det skattesystem som vi har är en blandning av flera ideoligier. De partier som har haft makten har gjort en ändrjng som har varit svårt för den som kommit efter att ändra, även om de går emot deras ideologi. (Tex jobbskatteavdraget) Det du är ute efter är ju att nån skulle gå igenom hela skattesystemet efter en ideologi (i detta fall ta bort proggressiv löneskatt). I veekligheten ör väl skatterna mer av ett "lapptäcke" än så. Och i detta lapptäcke tror jag du har en del av förklaringen på att inget parti verkar aktivt för platt lönrskatt. De partier som skulle kunna vara för det är knappast för att höja andra skatter, särskilt inte för företag som du var inne på förut. Och då skulle man vara tvungen att finansiera platt löneskatt inom löneskattsystemet vilket skulle innebära högre skatter för låginkomstagare.

    Så jag tror att du har motståndare för ditt sätt att tänka både till höger och vönster. Och ideologi /värderingar är givetvis den viktigaste förklaringen samt att utrymme till långsiktighet inte altid finns. Synen på ekonomi, ekonomisk fördelning samt ekonomiskt konsekvenstänk likt ditt eget resonemamg kring incitament för att lönearbeta.

    Det är intressanta tankar, kul att klura lite kring dessa frågor.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 07:15:19 följande:

    Du betalar själv 10 000 mer i skatt än andra med samma bruttoinkomst? Du arbetar själv på ett extremt krävande jobb? Om inte är det JÄVlLiGT lätt att sitta och raljera.


    Om man tjänar 70 000 kr per månad skiljer det ca 6500 kr per månad i hur mycket man betalar i skatt varje månad enbart baserat på vart man bor i Sverige. Bor du i Sthlm har du förmodligen en av de lägre skattesatserna och tjänar på det.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 08:25:06 följande:

    11 000 om du jämför mig och min sambo med ett par som tjänar 40+40. Inga småpengar direkt..


    6500 är heller inga småpengar i min värld.

    Jag tycker dock inte att det är mer orättvist att du och din sambo betalar mer skatt gemensamt för samma inkomst än att två vänner gör det, eller en förälder och ett vuxet barn, eller två grannar heller för den delen. Jag tycker att det är rimligt att beskatta den som jobbar för den inkomst som den som jobbar får in oavsett vilka eventuella kärleksrelationer denna person har.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom