Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 08:51:24 följande:

    Hej.

    Min sambo är gravid och vi är överlyckliga pga detta. Tyvärr ställer det ekonomiska till det med smolk i glädjebägaren.

    Min sambo är kroniskt sjuk och sjukskriven, tyvärr pluggade hon när hon insjunknade och hade ingen SGI. Att dra detta vidare är meningslöst då jag anses tjäna så bra att hon inte berättigas någon ersättning. Jag vet inte när, om någonsin, min sambo kommer friskförklaras igen.

    Detta skapar en situation där hon är helt beroende av mig ekonomiskt.

    Vi bor i en liten lägenhet i Stockholm och behöver verkligen större, på lite sikt vore ett radhus eller dyl drömmen. Vi är dock unga och har inget större sparat kapital än.

    Jag har kämpat som ett as hela livet och aldrig fått hjälp med något men ändå kommit till en position där jag tjänar bra. Runt 70 000. Då tänker säkert många av er "det är ju hur jävla mkt pengar som helst, vad klagar idioten för"? De som bor i Stockholm vet dock att utan stort sparat kapital är en sådan lön inte garant för mkt på bostadsmarknaden.

    Iom min sambos tillstånd är det viktigt att jag jobbar relativt nära hemmet. Att flytta till Åkersberga eller Skarpnäck är därmed inget alternativ (eftersom jag jobbar på kontor runt 08-19 varje dag i City hade 2-3 timmars pendling per dag också varit övermäktigt)

    Allt detta hade jag kunnat acceptera om det inte vore för beskattningen. Jag får behålla 45 000 efter skatt MEN om vi båda hade tjänat 35 000 var (vilket hade varit skönt för mitt jobb är väldigt psykiskt påfrestande) hade vi fått behålla 55 000. Det skiljer alltså 10 000 per MÅNAD beroende på vår inkomstfördelning. De 10 000 hade gjort en enorm skillnad i våra liv.

    HUR kan ett system rättfärdigas när vi BÅDE ses som individer (gällande beskattning) OCH som en familj (gällande ersättning)? Det måste ju vara konsekvent! Jag är fine med att jag ska betala för min sambo, men då ska vi inte beskattas hårdare än andra par som har samma inkomst!!

    IOM avsaknaden av SGI får min sambo bara minimibeloppet ur föräldraförsäkringen. Jag har mao, pga inkomstbortfallet, väldigt begränsade möjligheter ekonomiskt att vara hemma med mitt barn, som jag så djupt vill.

    Är detta vad jag får för att betala en bra bit över en halv miljon per år i skatt på min inkomst? Samtidigt sitter Iraks försvarsminister på sjukpenning med sin fru. FY FAN säger jag bara!


    Vad dillar du om,  2-3 timmars pendling från Skarpnäck? det tar 19 minuter att åka tunnelbana från Skarpnäck  till Stockholm Central. Varför köper du inte en bostadsrätt strax utanför city? Med din lön ska det inte vara några problem.

    Här kan du läsa om varför det är vansinnigt med sambeskattning. 
    från https://threadreaderapp.com/thread/1059147621556723712.html


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:33:23 följande:
    Men du har kanske rätt. Kanske borde jag fokusera på "smarta och lagliga sätt" att tjäna mer pengar. Känner till flera som lyckats tillskansa sig hyresrätter i stan billigt, sedan hyr de ut sin bostadsrätt med 20 000 kr i vinst och behöver bara betala 22% skatt.

    Vore ju fantastiskt för samhället om alla som tjänade 80 000 och betalar enorma mängder i skatt jobbade mindre och ägnade sig åt sådana "smarta och lagliga" tillvägagångssätt.

    Jag anser att det vore fantastiskt för samhället om folk som tjänar 70 000 kr per månad funderade mer på hur samhället ska få tillräckligt med resurser till skola, sjukvård, rättsväsende och försvar och mindre på hur man kan minska egna inbetalningarna till samhället.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (förstår) skrev 2019-11-24 15:30:28 följande:
    Folk accepterar bara skatter så länge de själva anser sig vara omhändertagna. Saknar man själv grundläggande saker så som skälig lön, bostad etc så är man inte intresserad av att sponsra andra. Det är så det funkar och jag lovar att du inte är ett dugg bättre. Tycker att folk raljerar över ts problem alldeles för mycket. Ni fattar inte att när medelklassen inte längre har råd att förverkliga sina livsprojekt med hus och familj så kommer välfärdssystemet röstas bort på två röda.

    Varför då? TS tillhör den grupp människor som har fått störst skattesänkningar de senaste åren. Efter årsskiftet sänks han skatt ytterligare med tusentals kronor per år (pga. att värnskatten tas bort) ändå anser TS att höginkomsttagare ska betala ännu mindre i skatt.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 07:15:19 följande:
    Du betalar själv 10 000 mer i skatt än andra med samma bruttoinkomst? Du arbetar själv på ett extremt krävande jobb? Om inte är det JÄVlLiGT lätt att sitta och raljera.
    Varför betalar du 10 000 mer än andra med samma bruttoinkomst? Bodde du inte i Stockholm?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 07:15:19 följande:
    Du betalar själv 10 000 mer i skatt än andra med samma bruttoinkomst? Du arbetar själv på ett extremt krävande jobb? Om inte är det JÄVlLiGT lätt att sitta och raljera.

    Varför svarar du inte på frågor om ditt påstående om att du betalar 10 000 mer än andra med samma inkomst? Hur har du kommit fram till att du betalar så mycket mer i skatt än andra med samma inkomst? Hade du bott i en högskattekommun hade jag förstått påståendet men du bor väl i Stockholms innerstad?


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 10:28:47 följande:
    Inte om man kvittar den mot biståndet. Varför ska vissa betala en mkt större andel av sin inkomst i skatt för at finansiera bidrag till andra länders medborgare?

    Det svenska biståndet (som syftar till att hjälpa människor ur fattigdom och om att öka demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen) och det svenska progressiva skattesystemet (som syftat till att utjämna inkomstklyftor i samhälle) handlar i grunden om medmänsklighet. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (K) skrev 2019-11-25 12:05:18 följande:
    Då borde höginkomsttagarna vara mest medmänskliga då. Eftersom de betalar mest inkomstskatt, arbetsgivaravgifter de inte får ut något av alls (pensionavgiften över intjänandegränsen = ren skatt) samt mer moms då de konsumerar mer.
    Jippi! Nu känner jag mest extra godhjärtad faktiskt.
    Att jag betalar 0 kr i förmögenhetsskatt och mindre i kapitalskatt än på arbete är det ingen som stör sig på. För arbete, det som faktiskt kan generera värde i samhället utöver inkomstskatten, den jävlar, den ska vi skatta sönder motiveringen för. Så sjukt.

    Det handlar om att ge i relation till förmåga. Men krävs vissa förmågor för att inse det.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 12:48:37 följande:
    Varför ska bara alla som tjänar med än 40 000 visa medmänsklighet?

    Om, du tror att de som tjänar under  40 k i månaden inte betalar skatt så tror du fel. I Sverige betalar vi skatt utifrån förmåga.  De flesta inser det orimliga med att höja skatten för låginkomsttagare och sänka skatten för höginkomsttagare..


     


    Varför svarar du inte på frågor om ditt påstående om att du betalar 10 000 mer i skatt än andra med samma inkomst? Påståendet är ju inte korrekt.  Däremot är det sant att du betalar nästan 50 000 kr MINDRE i skatt på din lön genom att bo i Stockholm i stället för i en högskattekommun i norra Sverige.  Om det är några som är förfördelade så är det de som bor i landets högskattekommuner. Det som bor i Stockholm city och tjänar 80 tusen i månaden är det inte särskilt synd om. 


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 13:17:17 följande:
    Jag skulle absolut inte ha något emot en enhetlig kommunalskatt. Det viktiga för mig är att det är lika oavsett hur myckrt man tjänar.

    Nu är der din tur att besvara alla mina frågeställningar.
    Att beskattningen på bolag och kapitalinkomster är platt beror på att bolag och kapital är rörligt på ett annat sätt än löneinkomkster och att en progressiv skatt därför skulle vara kontraproduktiv. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 20:23:16 följande:
    Vad är ditt tips? Ska jag dumpa min sambo för att hon blivit sjuk eller vars barnlös hela livet?

    Du verkar vara en sympatisk typ..

    Du verkar märkligt handlingsförlamad för att ha en så hög lön. Du behöver inte spara ihop en speciellt stor kontantinsats för att ha råd att köpa en mindre bostadsrätt i någon närförort till Stockholm. Då sänker du din boendekostnad kraftigt och kan börja spara ihop till en större kontantinsats för ett större boende. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom