Inlägg från: Anonym (Johan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (K) skrev 2019-11-24 09:36:21 följande:

    Lägg ner för fan var inte så jävla aggressiv. Jag är själv höginkomsttagare och och gläds att slippa värnskatt efter nyår. Marginalskatterna är för höga ja, och hellre platt skatt med bra grundavdrag för låginkomsttagare än något märkligt förslag på sambeskattning, fast bara för vissa.

    Att däremot kläcks ut sig förslag eller som i det jag faktiskt citerade,utan att någonsin tänka ett steg längre, det ska ifrågasättas. Fast du tycker kanske det är rätt att en person ska få skatteavdrag för att ens partner inte har lust att ta ta lån eller ens jobba? Det tror inte jag.


    Jag tycker absolut inte att en person ska få skatteavdrag för att den inte har lust att jobba. Men OM jag ska betala en mycket högre procentsats än andra ser jag det som ytterst rimligt att vår familj kompenseras extra om en familjemedlem är kroniskt sjuk.

    Har vi kvar nuvarande skattesystem är det rimligt att man får jämka skatterna beroende på hur situationerna ser ut. Enklast är dock givetvis platt skatt så är det rättvist för alla.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-24 09:38:53 följande:

    Målet med löneskatten är inte att samla in en viss bestämd summa per familj, så därför kan man inte jämföra lönesystemet med ditt exempel och utifrån det hävda att det är bisarrt.

    Ska du förorda platt skatt behöver du bättre exempel och jämförelser för att det ska gå att förstå.

    De frågeställningarna du ställer nu är ju däremot relevanta. De som förordar progressiv eller regressiv skatt har svar på de frågorna utifrån sina värderingar. Som det ser ut nu förodar riksdagens majoritet progressiv skatt. Det finns vll inget parti i Sveriges riksdag som idag driver frågan om helt platt skatt vad jag vet, även om det fiinns enstaka partimedlemmar som kommer med utspel i bland.


    Ska vi vara ärliga så finns det en riksdagsmajoritet för sänkta marginalskatter om man ser till partiprogrammen. Anledningen till att detta inte realiseras beror på att man är omsams om nivån på invandring. Men detta är OT.

    Det finns ett samlat skattetryck som berör massor av punkter där löneskatt är en av MÅNGA faktorer. Det finns inget som säger att just löneskatterna måste vara xx% av den totala kakan.
  • Anonym (Johan)
    sextiotalist skrev 2019-11-24 09:42:29 följande:

    Dessutom är den inte progressiv förrän efter ett visst belopp.


    Och det beloppet (brytpunkten) är lägst i Sverige av alla länder i hela oecd.
  • Anonym (Johan)
    Nonym skrev 2019-11-24 09:49:23 följande:

    Varför då?

    Är inte risken då att denne person aldrig blir motiverad att ta sig tillbaka ut i arbetslivet ens om den blir frisk?

    Hur tänker ni att det ska se ut sen när den som arbetat blir pensionär, hur ska då den sjuke försörjas? Som det är nu betalar ju du in skatt som man rimligtvis kan resonera täcker för din sambos framtida försörjning eftersom hon själv aldrig har tjänat några pengar (ingen sgi, sgi skyddas vid heltidsstudier)

    Hur hade du tänkt dig att sambeskattningen skulle fungera om även du blir sjuk? Vem ska då försörja din sambo, för din sjukpenning lär väl inte räcka?

    Nä, systemet med höga skatter för de med höga inkomster är för att även de som är sjuka ska ha en möjlighet att överleva, att ni sen väljer att skaffa barn när din sambo är för sjuk för att ens kunna jobba, hur tänker ni där?? Barn är mer slitsamt än ett heltidsarbete (eller heltidsstudier för den delen)


    Nu snurrar du till det rejält här. Om jag betalar en platt skattesats betalar jag ju samma summa som för två heltidslöner a 40 000. Varför ska jag betala MER? Varför ska ett par som tjänar 60+20 betala MER än ett par som tjänar 40+40?

    Alla kan bli sjuka. Oavsett om de tjänar 20/60/80
  • Anonym (Johan)
    Nonym skrev 2019-11-24 10:00:43 följande:

    Är du så vansinnigt emot Sveriges skattefinansierade välfärdssystem får du väl flytta nånstans där det inte finns något? Typ USA?


    Var skrev jag att jag har något emot välfärdssystemet? Den progressiva skatten är rn ynklig bråkdel av totala skatteintäkter och det går utmärkt att ha välfärd utan den.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Mia) skrev 2019-11-24 10:06:28 följande:

    Oj vad orättvis världen kan te sig om man bara ser genom sitt eget smala teleskop. Ts tappade bort mig redan vid inledningen där det tydligen tar 1-2 timmar att pendla från Skarpnäck. Då har tunnelbanan en dålig dag minst sagt. ;)

    Man undrar ju vad det är för livsstil ts familj vill upprätthålla. Att behöva dra in på saker för att ena försörjaren är svårt sjuk verkar inte vara okej. Själv får jag med 20 000 mindre i lön än ts bara ett boende för mig och mina barn på dryga 100 kvm med egen uteplats i Stockholms närförort. Jag tycker det är jäkligt orättvist att jag inte har råd med ett eget hus och några extra utlandssemestrar som par har. Staten borde kompensera mig för detta.


    Husen ligger generellt inte vägg i vägg med t-banan eller hur?

    Jag kan dra in på precis allt. Har inga problem med detta så länge jag får betala samma skattesats på min lön som alla andra. Varför tycker du inte det räcker att jag betalar dubbelt så mycket i skatt som en person som tjänar hälften. Varför ska jag både försörja min sambo OCH betala mer än dubbelt så mycket i skatt?

    Berätta gärna hur du, som ung person utan pengar från föräldrar eller andra, lyckades få tag i 100kvm i närförort, samtidigt som du hela tiden försörjde din sambo!? Sjukt nyfiken här, skulle ju vara fantastiskt om du har tips. För det var väl inte så att du skaffade din första bostad för typ +10 år sedan när allt kostade typ hälften?
  • Anonym (Johan)
    Anonym (M) skrev 2019-11-24 10:21:55 följande:

    Min man tjänar 1800000/år och jag tjänar 432000/år. Ska jag då straffas och betala massa mer skatt? Vi har helt gemensam ekonomi men tänk på de som inte har det. Då kommer kvinnan få ännu mindre pengar att röra sig med? Har du inte läst alla trådar här på familjeliv där de har separat ekonomi och kvinnan har inte råd med mat räkningar etc.?


    Nej sambeskattning bör vara frivillig. Men bäst är givetvis platt skattesats så försvinner alla problem i ett nafs.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Knivsta, vallentuna) skrev 2019-11-24 10:31:20 följande:

    Om du håller dig till snabbtåg och bor nära stationen i kragstalund är du vid tekniska på mondre än 30 minuter från det du går hemifrån. Därifrån till större delen av city kan du ta dig på 15 minuter med cykel. Så avfärda inte de alternativ som finns alltför snabbt utan försök att vara lite mer lösnimgsfokuserad.


    Fast poängen är att systemet är felaktigt. Att inte uppmärksamma det är detsamma som att acceptera det. De flesta hus i Vallentuna ligger inte 5 min promenad från stationen. Ska jag cykla i stan kommer jag bli svettig och behöva duscha på kontoret vilket skapar ännu mer besvär (detta behöver inte vara ett problem om tiden bara fanns). Jag har kostym på jobbet så att cykla i den i snömodd känns svårt.

    Jag behöver ha max 30 min hem totalt sett för att kunna supportera min sambo.

    Dessutom kommer vi ha behov av bil vid boende i Vallentuna då vi flyttar långt bort från allt och alla vi känner. Speciellt med barn i bilden.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Knivsta, vallentuna) skrev 2019-11-24 10:34:42 följande:

    En annan fråga, måste du vara på plats hela arbetstiden? Själv utnyttjar jag min pendlingstid till arbete vilket gör att jag i praktiken bara har ca 40 minuter om dagen totalt i "ineffektiv restid". En fördel som jag delar med de flesta höginkomsttagare i min närhet.


    Jag behöver vara på kontoret 08-17, give or take 20 min. 5 dagar i veckan. Dessutom tillkommer runt 20 timmar per vecka i extraarbete.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-24 10:44:36 följande:

    Lite lustigt att du tycker att det ska vara frivilligt när ditt huvudargument är att man inte ska kunna vara en enhet (familj) ibland och individer ibland. Du förodar ju just ett sånt system om det gynnar dig?

    Det gör ju att ditt argument falker ganska platt kan jag tycka.


    Nej det är konsekvent. Antingen ser man sig själv dom individ eller ett par. Vill man se sig som individ är man ej sambeskattad annars kan man välja det. Men givetvis blir det lite tokigt oavsett hur man än gör. Det enda rättvisa är en platt skatt. Jag betalar dubbelt så mycket som de jag tjänar dubbelt så mycket som med det systemet. Sambeskattningsfrågan blir helt överflödig. Rimligt eller hur?
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom