Inlägg från: jeanette02 |Visa alla inlägg
  • jeanette02

    Puls och järnbist?

    Ja man kan få högre puls och hjärtklappning vid lågt järnvärde.

    Jag har legat på mindre än 7 i järnvärdedepåerna och hade högre puls. Även hjärtrusningar.

    Även ganska lågt hb vilket också kan ge liknande symtom.

  • jeanette02
    Anonym (Jag) skrev 2019-12-07 15:47:16 följande:

    Jamen då säger vi det då. I 30 år har jag haft järnbrist trots hb mellan 140-150. Och självklart är det därför jag har hög puls och äter hjärtmedicin. Du vet bättre än kardiologerna.


    Du bör nog inte gått runt med järnbristanemi i 30 år. Varför har du inte fått behandling mot det?
  • jeanette02

    Du borde gå till läkare, ev kan du få järninfusioner

    Tablett Niferex och Duroferon fungerar också ganska bra. Man måste kolla utifall det är något speciellt som leder till järnbristen. El. om det är naturliga saker som riklig mens tex.

    Man kan ju ha väldigt låg vilopuls om man är väldigt vältränad, men om du känner att något ändrat sig kolla upp dig. Försök äta så järnrik mat som möjligt trots allt.

  • jeanette02
    Anonym (snabbpulsare) skrev 2019-12-08 07:45:07 följande:

    Tack för svar! Väldigt vältränad vet jag inte, men mer tränad än de flesta. Låga pulsen är utredd och ingen fara med den, mest nyfiken på varför det ändrats. 

    Har varit hos läkare, senast för något år sedan, och fick då Niferex... men inte så förtjust i dem. Dessutom säger alla så olika, när värdena är precis på gränsen(typ 9-10 för ferritin (ref 10-150) eller 8-9 för järn (ref 9-34) så säger en läkare att det är "lite lågt men ingen fara" och andra att det är klart illa och absolut behöver behandas.. Svårt att veta då.


    Nä, ibland svårt att veta. Men kan ju må bra om järnbristen kommit smygandes då anpassar sig kroppen. Även om det inte är bra för kroppen i längden. Du får gå på hur du mår helt enkelt :)
  • jeanette02
    Anonym (Ssk) skrev 2019-12-08 08:45:05 följande:

    Dom som säget ingen fara har inte koll. Ferrit under 30 ska åtgärdas. Konstigt att våra läkare i Norden ofta inte kan det här. Ferritin 9 är nästan alltid förenat med anemi, det är så lågt. Fe värdet ska ligga övet 20 (ref 9-34)


    Jag har alltid fått behandling. Har haft järnbristanemi. Men har ofta börjar behandla när jag sett att järndepåerna börjar gå åt fel håll med Duroferon.
  • jeanette02
    Anonym (Ssk) skrev 2019-12-08 08:36:18 följande:

    Oavsett hur vältränad man är så har man inte en vilopuls på 40. Gunde Svan hade 52 när han låg som lägst..och dom flesta blir aldrig så vältränade. 40 är på gränsen till farligt lågt.


    Tydligen kan väldigt vältränade personer ha en vilopuls på 30-35. Ja, det låter märkligt, men står i en idrottsmedicin bok jag har.
  • jeanette02

    Ja, det kan vara bra idé. Om du känner igen tecknen så försök få till en tid för en koll och provtagning. Innan det kanske blir ännu lägre.

    Niferex finns receptfritt, Duroferon som är princip likadant är på recept.


    Anonym (snabbpulsare) skrev 2019-12-08 10:17:16 följande:

    Tack snälla för svar!

    Så borde jag gå till läkare igen då och kolla?

    Eller bara anta att det är lågt, eftersom det var det för ett år sedan och jag struntade i tabletterna då?


  • jeanette02
    Anonym (Ssk) skrev 2019-12-08 11:21:36 följande:

    Det låter överdrivet. Man står liksom inte på benen med en sådan låg puls. Organen får inte tillräckligt med syre när pulsen blir så låg.


    Jag tycker också det låter märkligt, men kanske är det andra såpass andra förutsättningar i kroppen när man är topptrimmad. Typ Johaug el liknande. För en vanlig person så är det väldigt problematiskt.
  • jeanette02

    Ja, enligt vetenskapen kan man ju ha låg vilopuls som vältränad neråt 30.

    Det är en annan sak när man har sjukdomar i botten och man söker vård och man är en tex överviktig, otränad och sjuk person. Då mår nog kanske inte kroppen bra med en vilopuls på 30.

Svar på tråden Puls och järnbist?