• cosinus

    Vettigt slemlösande, finns det?

    När jag blir förkyld sätter det sig alltid i lungorna. Ibland i bihålorna också men alltid i lungorna. Varje förkylning börjar med att det blir tungt att andas 2-4 dagar där jag sista dagen nästan har panik för att det inte går att få ner luft och sen, precis när jag är beredd att bråka med sjukvården för att jag inte får i mig luft, så börjar jag hosta upp snor/var-bollar i varierande storlek och kulör från vanligt snorgula, till gröna, brandgula eller brunröda. Direkt jag fått upp dessa bollar går det lite lättare att andas och sen hostar jag upp skiten lite utportionerat på några dagar.

    Har frågat läkare vid andra tillfällen om det inte går att få något slemlösande så kanske man kan få upp skiten innan man tror man ska dö men de verkar mest bara skaka på huvudet, en sa t o m att jag kunde ju dricka en kopp the. De har aldrig sett mig när jag varit sjuk, har aldrig orkat åka in på någon akuttid på HC. Alltså jag är ju då dyngförkyld men jag har inte feber eller är något farligt fel på. Jag har bara förbannat tungt att andas och det vore trevligt att få i sig luft.

    Är det någon som har liknande och fått något som funkar. Jag har en bricanyl som jag tar vid träning (mest under pollensäsong för då gör den stor skillnad) men jag har inte använt den just i det här sammanhanget för att det är ju inte trångt i luftrören, det är skit i lungorna som måste upp. Sonen har en pulmicort jag tittat lite längtande på ibland eftersom jag tänker att den kanske skulle kunna förebygga skiten i lungorna men jag har inte velat sno den så även det är oprövat.

    Några tips?

  • Svar på tråden Vettigt slemlösande, finns det?
  • Aniiee

    Ja. Eukaluptysånga. Det är slemlösande.

    Förebygg  genom att dricka te med manukahonoung (eller annan ren honung), TIMJAN (torkad funkar men färsk är godare) och lite citron. Teet får inte vara för varmt när du tillsätter honungen dock.


    I have a growing lack of disgust for you
  • Aamon

    Astmatiker? Tycker att det låter som att grundproblemet nog ändå skulle kunna vara trånga luftrör som gör att du har svårare att hosta upp slemmet. Skulle ha provat med Bricanyl eller likande inhalation. Giölar även att sova med varm vetekudde på bröstet som jag tycker lösgör.

  • Dennadagdettaårdennastund

    Varmt te tycker jag är bland det bästa, ja bättre än hostmedicinerna iaf. Sen briccanyl och pulmicort. Kortisontabl är ju väldigt bra när man har svårt att andas. Det löser upp mkt när det är mkt tungt att andas. Och effekten sitter i länge. Jag tycker du ska söka hjälp nästa gång du blir sjuk. Säg att du har svårt att andas. Om du tar upp det när du är frisk så kan de inte göra så mkt, de skriver nog inte ut medicin i förebyggande syfte utan att ha sett dig sjuk.

  • LaFontaine

    Ja, det finns det. Acetylcystein heter det. Brustablett. Räddade livet på mig (kändes det som) under en lunginflammation för 15 år sen. Det är fortfarande receptbelagt såg jag.

    I övrigt känns Bricanyl ofta bättre eftersom det vidgar och Pulmicort eller annan kortisoninhalator, även om den tar lite längre tid att verka.

  • cosinus

    Tack för alla svar.

    Om jag är astmatiker vet jag inte. Kan dock kanske ligga något odiagnostiserat för jag får ju definitivt tycker med andningen på våren med pollen. Isf är det väl inte omöjligt att det även blir sämre när jag blir förkyld.

    Kanske får kontakta sjukvården nästa gång. Eller sno slutet på sonens pulmicort och utvärdera innan jag kontaktar HC. Sjukt störigt är det iaf. Hade jag inte haft riktigt bra grundkondition så hade jag knappt orkat röra mig. Nu orkar jag iaf hasa runt hjälpligt och det är bara trapporna som känns som att bestiga ett mindre berg :)

Svar på tråden Vettigt slemlösande, finns det?