• 1234568

    Min 1-åring är jättejobbig på nätterna och jag står inte ut längre

    Solblomma30 skrev 2019-12-19 23:07:59 följande:

    Vilken barnavdelning lägger in friska ettåringar med sömnproblem (och dessutom utan sina föräldrar?!?)? Alltså det låter för mig helt otroligt. Var det för 15 år sedan? Idag skulle det aldrig hända. På barnavdelningen finns bara plats för sjuka barn (och deras föräldrar). Ur ett psykologiskt perspektiv är det för övrigt helt oacceptabelt att separera ett barn från sin förälder på det viset och för en ettåring skulle det i princip med hundra procents säkerhet innebära ett enormt trauma. På fyrtiotalet skilde man barn med tuberkulos och liknande sjukdomar från föräldrarna och skickade dem ensamma till sjukhus för långa perioder. Idag skulle man aldrig göra så då man nu vet bättre. Sjuka barn vårdas tillsammans med förälder. Friska barn med sömnproblem tas om hand av närstående i hemmet och vid behov sjukskriver man båda föräldrar för att de ska klara vardagen.


    Händer hos oss hela tiden, vi har något som kallas sömnskola här (finland).

    Bebisar (6 mån-1 år) är på sjukhusets barnavdelning. Föräldrarna är där på dagen, men på natten sköter sköterskorna om dem och "lär dem sova". Som utmattad förälder är det ofta svårt att ens veta vad du ska göra på natten när bebisen skriker i timmar, och ännu svårare att vara konsekvent.

    På det här viset får föräldrarna sova, och bebisarna lär sig sova. Bra instruktioner när man åker hem efter några nätter, och man fortsätter hemma.

    Otroligt många familjer går ftån hemska nätter till lugna nätter efter sömnskolan. Detta ordnas av BVC här (sker på sjukhusets barnavdelning). Och innan ni hoppar på vårt system så ska ni veta att vår " barnvård" är högre rankad än sveriges. Och att barnen sover bättre efter det här visar ju på att det fungerar.

    Man ska väl inte behöva sjukskriva sig eller vara två hemma bara för att man inte får bebisen att sova?! Det låter osunt för hela familjen. En utomstående har betydligt bättre chanser att lyckas med att få en bebis att sova, än dom som är utmattade och känslomässigt inte klarar att genomföra det.

    Sjäkvklart kan man lämna en bebis på sjukhuset utan att världen rasar samman. Det att bebisen kommer hem och sover lungt och rofyllt efter det här berättar ju att bebisen inte tar skada.

    Som sagt, vi ligger steget före på det här. Jag tycker det är en jätte bra insats för utmattade föräldrar och bebisar som har svårt med sömnen.
  • 1234568
    Solblomma30 skrev 2019-12-22 20:50:12 följande:

    Jag tycker att det är förkastligt, oavsett om det är statligt sanktionerat hos er i Finland eller ej. Det finns många exempel på företeelser som inte är bra för barn, som ändå är lagliga. I Storbritannien är det bl.a fortfarande lagligt att aga barn till en viss gräns (om det ligger inom gränsen för något som kallas reasonable punishment). I Sverige lämnas inte barn ensamma på sjukhus längre för att man idag vet att det inte är bra för barnet. Anknytningsteori är något man pratar mycket om i Sverige idag och att lämna ett barn ensam hos främmande vårdpersonal går helt emot vad som ger god anknytning.

    Så förfärande gammaldags att sovträna ett barn ensamt på institution på det viset. Jag tycker att ni ligger steget efter Sverige, inte före. Och det är inte osunt att sjukskriva två föräldrar om den ena lider av depression och deras gemensamma barn inte sover bra. Det är sunt. Då kan båda föräldrar få tid att sova någon gång på dygnet och barnet överges inte på en vårdavdelning.


    Agan blev olaglig hos oss 1979. Så att jämföra Finland med Storbritannien som har skoluniformer, inte accepterar ensamstående osv är bara dumt.

    För 20 år sedan var Sverige långt före i utvecklingen på många plan. Resten av oss nordbor såg upp till er, och jag hörde till en av dom som flyttade till Sverige. Senaste 10 åren har ju er utveckling gått åt andra hållet, och vi andra funderar vaf som hänt med Sverige. Det är liksom så mycket..dårskap. Ta bara en titt på era skolor, eleverna styr den som tonåringar anser är bra. Lärarna står med bundna händer, och nivån på utbildningen har sjunkit ordentligt.

    Att lämna en bebis att sova på sjukhuset och skötas av en sköterska så att familjen ska orka, hur är det dåligt? Det är ett bättre allternativ än att en hel familj går på knä i kanske flera år. Lycklig utvilad förälder=lycklig bebis.

    Ni daltar på alla plan. Herregud, det finns en gräns. Barn tar inte skada av allt. Många av er vågar inte ens uppfostra sina barn längre. För höjer du rösten mot ett barn så kan soc ta dem. Och vi andra runtomkring er undrar vart ni drivit ert land?!

    Självklart ska man anknyta med sin bebis. Men ett par nätter på sjukhuset för att förbättre sömnen är inte en katastrof. Föröldern är även där när barnet somnar och vaknar på morgonen. Och det fungerar ju!

    Det är verkligen inte sunt att man ska bli deprimerad pga sin egen bebis. Två sjukskrivna är ju ett bra tecken på en icke fungerande situation.
Svar på tråden Min 1-åring är jättejobbig på nätterna och jag står inte ut längre