• bellis2

    Vi som planerar äggdonation 2020

    horizon skrev 2020-08-31 15:45:21 följande:

    Hej alla, Långt svar nedan på alla era frågor. Tack för alla svar!


    Hej bellis2,

    Jag blev utredd i Stockholm och de rekommenderade ÄD (har tidigare gjort IVF, Insemingerar utan att lyckas) då jag hade super lågt AMH. Och under sommaren så blev mitt östrogen lågt och min ÄL och mens upphört nut sedan 2-3 månader.

    Så det känns som ÄD är det enda som finns kvar eller?

    Ska kolla upp Crocus, är det privat då eller kan man gå dit på vanlig landstingstaxa?
    GrodanS77 skrev 2020-08-29 10:25:41 följande:
    Hej o välkommen!

    Vi kör äd i Uppsala med frysta ägg. Har en dotter sen tidigare äd via Umeå. Är 43 och i förklimakteriet.

    Får man fråga var du bor? Så är det lättare att hjälpa till med kontakter på gyn osv.
    Hej GrodanS77, 

    Tack för svar. Bor i Stockholm.

    Vad definerar du som förklimakteriet? 
    Hej Sofia95, 

    Har ej barn sedan innan. Jag bor i Sthlm så det är där jag söker någon bra läkare som jag kan gå till om man ska göra ÄD utomlands Olga el Ava Riga el nåt likande.

    Jag vet inte om jag ska börja äta några kimakteriebesvärsmedicin så som progynom och provera eller avvakta tills utlandsklinikerna har bestäms sig vad jag ska ta för medicin.

    En annan fråga som jag undrar över är om ni har kollat upp APT-Tid (APTT) blovvärdet, då detta kan påverka blodpropp osv. Ser att visa kliniker i utlandet frågar efter det medan andra inte. Hur ser ni på det? Är det bara att äta blodförtunnande eller ska man utreda det först innan man får det under graviditeten?
    Jag hade också väldigt lågt amh-värde 0,2. Men det som krävs är ju det där guldägget så de satsar ju på att få ut ett-max 2. Men Olga-kliniken gör en bedömning så får ni ta det därifrån. Jag gick över till ÄD redan efter ett försök hos Olga och jag ångrar mig inte (men då hade jag gjort ett antal på en klinik i Danmark också).

    Crocus är privat.

    Om du väljer Olga-kliniken så har de ett samarbete med en klinik i Stockholm som är toppen, så bra gynekologer som hjälper till. Jag skickar dig ett meddelande.

    Olga-kliniken gör så många tester (som håller i tre månader och sedan måste man göra om) så kommer inte ens ihåg allt de tar tester på.

    Jag hade inte vågat ta sådana mediciner på eget bevåg utan har följt deras rekommendationer. De sätter en på en training cycle innan och preppar en.
  • bellis2
    horizon skrev 2020-08-31 16:52:32 följande:
    Tack! :)

    Kan jag fråga vad ni som fått medicin har fått för nåt för de olika faserna hos Olga.
    test cykeln
    Den riktiga insättningscykeln
    Efter insättning
    och alla Plan A, B etc

    Vill få en uppfattning om vilken och hur länge man kommer äta det. Förstår att det skiljer sig men ändå intressant att få en bild av vad som väntar en.
    Kommer inte riktigt ihåg men testcykeln och när de preppar innan är det Progynon, Trombyl och Provera som gäller.

    De vanliga tillskotten, Omega, Vitamin d och Folsyra.

    Insättningscykeln lägger man till Procren-spruran, Östrogenplåster, Klexane, Crinone.

    Och tror man som jag var dum nog och tro att man slipper detta efter insättning nej nej då är det ännu mer medicin Skrattande

    Förutom Östrogenplåster, Klexane, Crinone så är det också Methacin och progesteronsprutor. Tranexamic läggs till vid eventuella blödningar.

    Magnesium läggs till som tillskott.

    Jag sattes på flera månaders prepptid eftersom vi inte kom iväg först på grund av corona-eländet så det varierar.


  • bellis2
    horizon skrev 2020-08-31 21:31:07 följande:
    Åh tack för den tydliga infot. Nu kommer fler frågor (hoppas ni orkar svara på alla mina undringar)

    Var får ni tag på all denna medicin, vem är det som skriver ut den åt er? De som är samma som mot klimakteriebesvär kan man ju lätt fixa tänker jag, men vissa av dessa verkar svårare.

    Skiljer sig medicinen (kanske inte ni vet) om man har väldigt låga östrogen värden. Jag verkar ju som sagt sedan några månader ha tappat min mens och fått vallningar och då har dessa värden fallit väldigt mycket.

    Jag vet att ni nämnde om det verkligen är ÄD som gäller för mig men jag har 0.03 i AMH tror jag och på IVF som jag gjort i Sverige tidigare fick jag ut 1 ägg första gången (hade 3 blåsor) och andra och tredje gången avbröts dessa då det inte fanns nåt att ta ut och den ena gjordes då om till en inseminering. Så jag antar att det är kört för min del att testa få ut egna ägg. 

    Hur går det för er? Hur många gånger har ni försökt om jag får fråga?
    Inga problem!

    Har skickat dig ett meddelande angående läkare, detsamma gäller för medicin. All medicin får man inte tag på här i Sverige utan det får man köpa med sig från Ryssland eller kliniker som de samarbetar med i Europa, till exempel progesteronsprutorna. 

    Jag vet tyvärr inte om det är skillnad på östrogenmängden när man gått in i klimakteriet eller inte. Någon annan kan förhoppningsvis svara på det.

    Jag hade 0,2 i amh-värde och för mig var det samma sak, ett ägg och inte många äggblåsor. Har liknande historia som du. Jag hade tre försök i Danmark, första var hemskt (ska inte skrämma någon med hur de försökte få ut det där ägget och jag hoppas ingen går igenom det) och slutade med inseminering. Andra försöket avbröts pga tunn slemhinna. Tredje försöket gick vägen och vi fick till ett befruktat embryo men tyvärr sattes det in på dag 2 (och nu när jag är mycket mer påläst vet jag ju att det knappt fanns någon chans).

    Var helt inställd på ÄD när vi vände oss till Olga men de tyckte vi skulle försöka med mina ägg. Fanns en tillräcklig stor äggblåsa och de borde ha fått ut ett ägg men det gick inte. Därefter gick vi över till ÄD. 
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-08-31 22:58:27 följande:

    Cina35

    Visste inte att de fick flera leveranser i somras. Trodde att det var den jag fick mina med och att nästa är nu i september. Jaja, då borde det inte vara själva fraktandet som skulle kunna vara boven.

    Hoppas verkligen att ni får ett helt nytt försök! Vi skulle få 5 ägg på reklamation men betala 15 000 för klinikens del (lab, återföring ev frysning). Nu valde vi istället att lägga till ägg för det här blir sista försöket för oss att få syskon. Så vi tog 8 ägg total men till reducerat pris på 50 000 istället.

    Nästa leverans ska komma i början av september. Så hoppas på att vi får köra försök i nästa cykel. Hann inte ringa kliniken idag.

    Hoppas som sagt att du får bra besked när du pratar med kliniken!


    GrodanS77, kör kliniken enbart med frysta från äggbanken? De kör inte alls med donatorer här i Sverige och färska ägg?
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-09-01 11:53:15 följande:

    Hur många är det som är över 45 i tråden, förresten? Just idag nojjar jag över åldern, har nyligen fyllt 46. Suck.

    Vi försökte bli gravida "naturligt" i fyra år, vilket bara ledde till en lång rad missfall, och sedan "gav vi upp" när jag var 44 och slutade försöka, det kändes alldeles för svårt att försöka bli gravid med IVF och alla mediciner, så det provade vi knappt alls. Och äggdonation, som varit min reservplan, kändes plötsligt omöjligt, hade svårt att se att det skulle kännas som mitt barn. Fanns många andra saker som bidrog också, som tid och pengar (har barn sedan tidigare).

    Sedan gick det ett par år och nu känns det omöjligt att INTE skaffa fler barn och då måste det bli äggdonation. Kanske var vi tvungna att göra den här resan för att kunna vila i att det måste bli äggdonation, men frågorna och tankarna virvlar runt fortfarande ...

    Känner att jag skulle behöva lite stöd i mina tankar av er som är i ungefär samma ålder. Hur går tankarna för er?


    Jag är inte över 45 men har alltid velat ha barn sedan tidig ålder men det blev inte av och jag satsade för mycket på karriären (något jag helt ångrar idag). Men på Olga behandlar de upp till 51 år så det är många gör detta i den åldern.

    Första gången jag hörde äggdonation blev jag helt förskräckt och sa aldrig i livet och då har jag ändå alltid som yngre velat hjälpa till genom att ha fosterbarn, adoptera osv. men känslan av att inte ha något eget genetiskt barn var så främmande för mig. De nekade mig dessutom IVF i Sverige så fick inte ens försöka med mina egna ägg. När jag väl fick försöka i utlandet och det inte gick så gick tankarna gick snabbt över och jag accepterade det. Jag är oerhört tacksam för att kvinnor donerar sina ägg, det är liksom ingen lätt process att gå igenom. För mig var det viktigt att få ta del av donatorns information så mycket som möjligt och det var därför vi bland annat sökte oss till Olga. Det är så olika det där, vissa vill inte se ett foto av kvinnan osv men för mig var det helt tvärtom. Nu tycker jag det är lite spännande och barnet slipper få ens egna hemska sidor, haha. Jag är så glad och tacksam över att denna möjlighet faktiskt finns.

    Jag hade tagit med en hel del till donatorn och hennes barn och hon lämnade mig ett vackert vykort med ett fint meddelande på insättningsdagen. Det kändes bara rätt på alla möjliga sätt.

    Nu är det ju så att ÄD inte är ett säkert kort heller och alla som vill få barn får tyvärr inte det, vilket är fruktansvärt. Jag tänker att någonstans måste man ställa sig frågan om tio år (när det är försent) kommer jag ångra mig för att jag inte försökte? 
  • bellis2
    Otta på tilen skrev 2020-09-01 16:18:57 följande:
    Min största vånda var/är dock gentemot donatorn; är det moraliskt att "köpa" genetiskt material av en kvinna i en mindre ekonomiskt priviligierad situation? Jag gillar inte tanken på att jag skulle utnyttja någon för att jag kan och vill ha nåt. Jag tänkte på om jag var som en äcklig gubbe som åker till Thailand o köper en fru, typ.
    Så det vore väldigt intressant att höra hur ni andra tänker om det.
    Varför har du utgått från att donatorn skulle vara i en mindre ekonomisk privilegierad situation än vad du är i? 

    Nej, jag känner faktiskt inte alls så. Kände mig helt trygg med Olga-kliniken och hur de väljer donatorer och hur de tas hand om. Tycker också det är bra att de måste ha barn sedan tidigare så att det inte blir några problem senare i livet.
  • bellis2
    Cina35 skrev 2020-09-01 18:32:06 följande:
    Jag har nu pratat med kliniken. Vi kommer bara att få 5 nya ägg och vi måste också betala 15 000. Jag tycker det är dåligt med bara 5 ägg, det är ju garanti på 2 blasto på 10 ägg. Vi fick ju inget så det känns ju inte som så stor chans att det blir 2 blasto av dom 5 äggen
    Vad står i ert avtal/kontrakt? De kan inte bryta det hur som helst.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-09-01 18:57:51 följande:
    Det var dåligt av dem. Jag tycker att ni borde ha fått en ny laddning i och med att det inte blev något återförande alls.Hur resonerade de? Undrar var felet ligger? Känns som det börjar bli några st som fått dåliga resultat tätt efter varandra. Usch, ska man bli orolig?
    Jag tycker det är märkligt och hade faktiskt bett om statistik. Kliniken är ju också mån om sin statistik, det ligger i deras intresse att det ska gå bra.
  • bellis2
    CrookedTail skrev 2020-09-01 21:24:39 följande:
    Så fint skrivet!
     
    Tack!

    Hur går det CrookedTail? Tänkt på dig flera gånger. Kommer ni kunna komma iväg snart? Tänker att siffrorna ser bättre och bättre ut i Sverige. Håller tummarna!
  • bellis2
    Zwillinge86 skrev 2020-09-02 05:57:02 följande:

    Nu sitter jag på Arlanda och väntar på mitt flyg till Umeå. Håll tummarna för att det går som planerat så att jag åtminstone tar mig dit! Insättning kl 12.45 sedan väntan på flyg hem kl 19. Lyckades förresten få till både dropp och test-Progesteroninjektion igår då en kompis till mig som är barnmorska utbildade sambon. Han var superduktig och jag kände inget alls. Så skönt att veta att vi reder ut den detaljen. Så nu är det bara att räkna ut hur länge mina injektioner räcker och ransonera efter det. Funderar på hur jag ska göra med östrogen, har ju inte förbehandlat med det denna gång då vi kör ostimulerad cykel. Borde jag ändå ta det nu från och med FET? Har både progynon och plåster och kan ordinationen från Olga tack vare er :) eller borde jag ta ett blodprov för att se vad jag har för värde, någon som vet vad man vill att östrogen (E2) ska ligga på?

    OrangeOrange: välkommen! Min erfarenhet är att det bara är Olga, men då har jag bara haft svensk och grekisk klinik. Tråkigt med dina missfall :( jag får också upprepade missfall oavsett spontan graviditet, ivf eller ÄD.


    Åh, håller tummarna Glad

    Bara en varning, jag kände inte heller sprutan först men sedan så och klådan, aj, aj. Jag kör med is innan och då känner jag inget. Glöm inte att värma oljeampullen innan.

    Jag har ingen aning om vad man ska ligga på för hormonvärden, de verkar inte ta sådana tester på Olga utan det verkar vara standard att ge det.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020