Inlägg från: Limeblad |Visa alla inlägg
  • Limeblad

    Sparkad pga graviditet?!?

    Man får inte sparka någon pga graviditet. Problemet är att du har provanställning. Den kan avslutas i förtid av arbetsgivaren utan att de uppger något skäl. Skulle de säga att det är pga graviditeten kan du få skadestånd men säger de inget eller något annat är det inte så mycket att göra.

  • Limeblad
    Solblomma30 skrev 2019-12-30 12:42:54 följande:

    Det du skriver är fel Laserfrida. Om TS provanställning inte övergår i tillsvidareanställning eller avslutas i förtid och du TS misstänker att det handlar om din graviditet så är det (trots att provanställning är den osäkraste anställningsformen) ändå lurigt för arbetsgivaren att göra så. Anledningen är att det är arbetsgivaren som har bevisbördan, vilket betyder att han måste bevisa att uppsägningen inte beror på din graviditet. Du behöver bara säga att du misstänker diskriminering varpå ansvaret omedelbart ligger hos arbetsgivaren att bevisa motsatsen. Då måste du alltså ha misskött dig och arbetsgivaren måste kunna bevisa det. Inte så lätt alltid.

    Du måste alltså INTE bevisa att du har blivit könsdiskriminerad. Det är din arbetsgivare som måste bevisa att hen inte har diskriminerat dig.

    Tyvärr vinner du troligen ändå inte så mycket mer än kanske lite skadestånd om det går så långt att arbetsgivaren blir fälld. Tjänsten vill man troligtvis inte ha tillbaka om man varit i tvist med arbetsgivaren, och tyvärr påverkar ju en tvist framtida referenser. En trist situation för alla inblandade.

    Men! Med största sannolikhet kommer det gå bra och du får tillsvidareanställning och chefen ordnar en vikarie under din föräldraledighet.


    Är det en provanställning kan ju anställningen avslutas utan att ts skulle ha misskött sig. Arbetsgivaren kan avsluta den av vilken anledning som helst så länge det inte är diskriminerande.
  • Limeblad
    Tildaas skrev 2019-12-30 13:19:02 följande:

    Tack för svar iaf!!

    Jag får helt enkelt berätta så får vi se hur det går.

    Detta är en tjänst som är som klippt och skuren för mig och jag VET att det kommer gå så bra och det här är ett område där jag kan göra bra ifrån mig, trist om arbetsgivaren ser graviditeten före kompetensen PLUS att det känns så orättvist eftersom jag är den i min och min partners förhållande som kan bli gravid, hade jag varit man så hade det ju inte varit några konstigheter, men man har liksom inget val som kvinna, det är jag som MÅSTE bära barnet (älskar o vara gravid det är inte det) men mannens situation förändras ju inte så mycket på arbetsfronten åtminstone första tiden om man ammar. Som sagt har han själv två barn och berättade att han varit pappaledig med båda två halva tiden, så man får väl hoppas att han kan tänka sig in i situationen. Det är ju förstås ingen toppen-timing med graviditet i samband med en provanställning, det var inte inte riktigt planerat (det är det väl sällan) men jag tänker inte göra abort och byta mitt barn i magen mot ett arbete. då får det lösa sig på annat sätt.


    Håller tummarna för att det är en vettig arbetsgivare!
  • Limeblad
    AmericanMommy skrev 2019-12-31 06:04:34 följande:

    Berätta när provanställningen är över.


    Är nog rätt svårt att dölja en graviditet till v 35...
Svar på tråden Sparkad pga graviditet?!?