Svar på tråden Föda vaginalt
 • Anonym (Nja)
  Sön 26 jan 2020 00:32
  328 visningar
  167 svar
  Inlägg från Anonym (Nja) Visa alla inlägg

  Föda vaginalt

  AndreaBD skrev 2020-01-23 09:27:36 följande:

  Ofta är man rädd just för fasen där barnet kommer ut (heter det utdrivningsfasen, tror jag?). Konstigt nog så är det inte så farligt som man tror. Jag märkte knappt det. Det var betydligt bättre än värkarna innan. Det är mest ansträngningen som gör att det ser lite dramatiskt ut. Och det är inte så mycket konditionskrävande ansträngning heller, utan mer som tunga lyft. Antigen orkar man, eller så gör man inte riktigt det, då krystar man väl lite svagare (vilket inte är någon stor fara heller, då går det lite långsammare bara). 


  Nja. Jag förstår att du vill lugna TS men det där är dina upplevelser. Stämmer inte alls ihop med allas, tex mina. Jag tyckte (mkt riktigt, pga att jag har hemska menssmärtor) att öppningsvärkarna var helt OK. Utdrivningen förvånade mig, det gjorde ONT. Sannolikt mycket för att jag inte fick några ordentliga krystvärkar, utan fick köra ?manuellt?, kände allt... Och konditionskrävande var det, höll på i 19h med krystvärk varannan minut, hade benkramper som efter ett maraton dagen efter. Så man kan inte generalisera.

  TS, du kommer få föda med kejsarsnitt när du beskriver din sjukdomshistoria och dina rädslor. Försök att inte oroa dig.
 • Anonym (Nja)
  Sön 26 jan 2020 11:15
  #79
  möjligt skrev 2020-01-26 09:52:59 följande:

  Detta låter helt orimligt!

  Du borde kolla upp din journal och om detta stämmer borde du nog anmäla. Man ska inte ligga med krystvärkar i 19 h. Menar du att barnet hade trängt ned förbi spinae när du började krysta?

  Du menar inte slutet av nedträngningingen då barnet skulle förbi spinae?


  Nej, där smög in ett ?kryst? för mycket i en mening på slutet. Jag hade öppningsvärkar i 19h varannan minut, men fick som sagt inga krystvärkar av det slag som AndreaBD beskriver, kunde aldrig ?åka med? utan var extrem medveten om varje ?tryck? jag behövde göra på slutet för att få ut bebisen. Då hade värkarna avtagit så de funderade på att ge värkstimulerande.

  Poängen jag ville göra är att alla ha en högst individuell förlossningsberättelse, man kan inte säga vad som kommer att göra mer eller mindre ont eller vara svårare eller lättare innan.
 • Anonym (Nja)
  Sön 26 jan 2020 13:47
  #81
  AndreaBD skrev 2020-01-26 13:32:13 följande:

  Okej, men det är inte så ovanligt, även om jag hade som mest 11 timmar öppningsvärkar - dock inte så tätt hela tiden. 

  Jag vet inte om du missförstod mig - jag menade inte att man inte behövde göra mycket i krystfasen. Jag menade mer att man ju styr själv, man kryster så mycket man orkar och om man inte orkar fullt ut så tar det lite längre tid bara. Visst, om man har riktigt starka krystvärkar så underlättar det nog, det går fortare. Större risk dock att något går sönder också. Jag sa också att jag inte tyckte det var lika smärtsamt som öppningsvärkarna. 


  Ja och min upplevelse skiljer sig ifrån din, jag tycker att det ÄR konditionskrävande och att kryssandet VAR det mest smärtsamma. Poängen är att olika personer har olika förlossningar, upplever dem olika och att det därför är onödigt att berätta för TS vad som kommer att göra mer eller mindre ont om hon skulle föda vaginalt. För vi har ingen aning.
 • Anonym (Nja)
  Sön 26 jan 2020 15:28
  #83
  AndreaBD skrev 2020-01-26 15:05:31 följande:

  Jo, uppenbarligen är det ju olika. Men om man nu är rädd för just utdrivningsfasen och utgår ifrån att den (alltid?) är det mest smärtsamma, då kan det väl ändå vara bra att få höra att det inte alltid behöver vara så? 


  Jo kanske. Men läste inte att det var just den delen som var problemet. Och tänker att det hjälper TS föga att ?ibland gör det inte skitont att trycka ut barnet?, utan att hon borde satsa på kejsarsnitt istället.
 • Anonym (Nja)
  Tor 6 feb 2020 20:26
  #96
  Anonym (Hej) skrev 2020-02-06 18:42:46 följande:

  Jag tänker såhär.... Med tanke på att ingen av oss som skrivit här verkar ha de problem med underlovet som ts faktiskt har, så är det svårt för oss att uttala oss angående huruvida hon kommer känna något i vaginan vid förlossningen.

  Det finns dom som får mycket bristningar inuti vaginan vid förlossning för att barnet river upp dom. Skulle en förlossning dessutom behöva avslutas med instrument kan även dessa orsaka invändiga skador. Utöver detta har vi risken för bristningar av grad 2-4.

  Jag skulle aldrig rekommendera ts att föda vaginalt utifrån de problem hon har idag. Jag anser att riskerna är alldeles för stora för henne. Och tror även att hennes tillstånd skulle kunna förvärras pga både fysiskt och psykiskt trauma.

  Därför är mitt enda råd till ts att försöka få sina problem utredda. Och gällande det är det nog tyvärr svårt att hitta rätt kompetens. Annars ser jag faktiskt inget annat val för ts än kejsarsnitt. Även om det inte är problemfritt, men betydligt mycket bättre än att ts förlossning slutar i panik där de drar ut barnet med sugklocka/ett akut snitt. För med den stress ts troligtvis kommer känna är detta tyvärr inte en orimlig utgång.


  JA! Och jag blir genuint irriterad av att folk försöker hävda att man inte skulle få ont i slidan av att föda barn bara för att de själva inte upplevt det?! Alltså förlåt men det brände som en jävla ELD i slidan att trycka ut något så stort där! Jag tyckte att det var skitjobbigt, var helt oförberedd på hur ont det skulle göra! Och efteråt gör det ont i SLIDAN och ända fram i klitoris och bak till anus varje gång man skulle kissa lite. Eller hålla rent. Jag tyckte att den delen var betydligt jobbigare än värken i livmodern. Men jag är inte så dum att jag inte är öppen för att andra kan ha upplevt det annorlunda, och skulle därför aldrig påstå att ?såhär känns det för alla under/efter en förlossning?. Så lägg av med att försöka göra det för TS!
 • Anonym (Nja)
  Tor 6 feb 2020 21:25
  Anonym (Hej) skrev 2020-02-06 20:42:14 följande:

  Självklart skall ts själv bestämma vad som är bäst för henne. Det jag menar på är att om hon känner som hon känner nu. Plus den smärta hon har, så är snitt troligtvis enda altieenativet. Eftersom det faktiskt verkar vara det hon vill. Det betyder inte att ts inte kan föda vaginalt, utan handlar isf om att hon måste komma till läget där det känns okej först.


  Jag höll med dig
 • Anonym (Nja)
  Tor 6 feb 2020 21:38
  Anonym (Hej) skrev 2020-02-06 21:28:06 följande:

  Var sista meningen jag funderade på om den var riktad till mig. Att du kanske tyckte jag var för inne på att kejsarsnitt var det enda självklara valet. Hade varit förståeligt att tolka det jag skrivit så eftersom jag valt att trycka hårdare på det utifrån inställningen i de kommentarer ts tidigare fått ;)


  Inte alls, känns ju som en rimlig lösning om det är själva slidan som är största problemet. Fattar bara inte varför någon känner behovet att pusha för vaginalt efter hennes problembeskrivning..mkt märkligt.
 • Anonym (Nja)
  Mån 10 feb 2020 19:04
  Anonym (Lady) skrev 2020-02-10 16:43:36 följande:

  Wow, är det verkligen så?

  Har faktiskt aldrig hört talas om det.


  Det är otroligt vad mycket åsikter folk har i tråden som bevisligen inte ens känner till sådana basala förutsättningar. Ja, det går att få planerat snitt om man tex får väldigt mycket ångest vid tanken på vaginal förlossning. Det har man kunnat få sedan minst en generation tillbaka.

  ?Hej?, jag uppskattar att du orkar vara en förnuftig röst i den här diskussionen. Blir ledsen över människors totala brist på empati, generellt och för TS.
Svar på tråden Föda vaginalt
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...