Inlägg från: Anonym (Hanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hanna)

    Varför är jag tjock?

    Anonym (Tjocka Märta) skrev 2020-01-15 01:40:50 följande:

    Vad roligt att ni fortsätter skriva trots att jag har varit upptagen.

    Idag har jag ätit 

    Frukost: Havregrynsgröt med rårörda lingon. Det var skitäckligt och jag var hungrig igen efter 45 minuter. 182 kcal får min app det till.

    Middag: Kyckling med curryris. Appen säger 572 kcal

    Nattmacka: 2 skivor rågkaka med mesmör på. 240 kcal enligt appen.


    Havregrynsgröt är jättebra, mär du hungrig efter 45 äter du för lite. En portion är 1 dl enligt förpackning, men de flesta behöver mer än så. Testa att ta 1,5 dl och kanske ett eller två ägg till. Då kommer du stå dig i 4-5 timmar.
  • Anonym (Hanna)
    Anonym (Sn) skrev 2020-01-15 12:31:29 följande:

    Mättande frukosttips: turkisk yoghurt 10 % med bär, kokt ägg till. Eller omelett.

    Sen borde du nog sikta på att få i dig ordentlig lunch och middag och skippa nattmackan, att äta sent är inte bra om man vill gå ner i vikt.

    Till mellanmål kan du ta nötter, ägg, ost, salami, oliver, avokado, grönsaker. Om du känner ett behov. Men undvik för mkt frukt då det innehåller mkt socker.


    Att äta sent har ingenting med viktnedgång att göra överhuvudtaget. Det är kalorier in - kalorier ut som räknas, inte när man äter det på dygnet.

    Du ger även tips på väldigt mycket saker som innehåller väldigt mycket fett. För viktnedgång rekommenderas det inte med tanke på att fett innehåller mer kalorier per gram än protein och kolhydrater.

    Frukt innehåller socker, ja. Fruktsocker! Att äta 1-3 frukter per dag är inte farligt.
  • Anonym (Hanna)
    Anonym (Sn) skrev 2020-01-15 13:19:06 följande:

    Ämnesomsättningen saktar ner lite nattetid pga hormoner. Det är meningen att vi ska sova då, inte äta. Så tid på dygnet spelar roll.

    Nej det är inte så enkelt som kalorier in och ut. Det beror på vad du äter. Fett ger mer mättnad och höjer inte blodsockret så som frukt och kolhydrater gör.

    De flesta misslyckas med bantning pga de äter för lite. Därav att lchf funkar bra för många överviktiga: de kan äta sig mätta och ändå gå ner i vikt.


    Ämnesomsättningen saktar inte in på natten. Kroppen förbrukar energi i samma grad som under dagen om vi skulle sitta/ligga still även dagtid. Alla kroppens organ förbrukar energi. I runda svängar behöver en människa ca 1300 kcal per dag enbart för att alla organ i kroppen ska fungera. När vi rör på oss ökar energibehovet.

    Jag sa inte att man ska skippa fetter, tvärtom, fett behövs i kroppen. Det jag menar är att så länge en person inte äter en specifik kost (t.ex. LCHF som du nämnde) kan man inte äta nötter eller avokado i mängder bara för att det ?mättar bättre?. 15 gram nötter är ca 90 kalorier. Du behöver äta betydligt mer än så för att känna mättnad. Jämför det med t.ex. hur mycket potatis du kan äta för samma antal kalorier och hur mycket mer det fyller ut magsäcken och mättar.
  • Anonym (Hanna)
    Cheescake skrev 2020-01-15 15:03:08 följande:

    Om man ska ner i vikt, hålla sig mätt och samtidigt få bra kostvanor så är det fett och protein man ska äta mycket av och en lite del kolhydrater, och då långsamma kolhydrater och inte pasta, ris, potatis eller annan mjölmat som är snabba kolhydrater.


    Varför är du rädd för kolhydrater? Kolhydrater har lika många kalorier per gram som protein. Sen varierar det från person till person vad man känner sig mätt på.
  • Anonym (Hanna)
    Cheescake skrev 2020-01-15 15:05:09 följande:

    Nej, man behöver inte äta mer än 15g nötter för att bli mätt. Fett mättar mera och man kan då ära mindre. Att fylla ut magsäcken med en massa potatis för att bli mätt är inte bra om man ska ner i vikt.


    15g nötter är ca 10 cashewnötter. Står du dig på det alltså?
  • Anonym (Hanna)
    Anonym (flott) skrev 2020-01-15 17:48:17 följande:

    Oj, blir mörkrädd så dåligt påläst du är.


    Blir mörkrädd hur dåligt påläst du är. Är utbildat dietist och jobbar med det dagligen.

    Har du vetenskapliga bevis (inte artiklar i expressen och Aftonbladet med andra ord) på att det är tvärtemot? :) I så fall välkomnar jag det.
  • Anonym (Hanna)
    Anonym (flott) skrev 2020-01-15 17:48:17 följande:

    Oj, blir mörkrädd så dåligt påläst du är.


    Blir mörkrädd hur dåligt påläst du är. Är utbildat dietist och jobbar med det dagligen.

    Har du vetenskapliga bevis (inte artiklar i expressen och Aftonbladet med andra ord) på att det är tvärtemot? :) I så fall välkomnar jag det.
  • Anonym (Hanna)
    Inlägget jag skrev ovan kan ha blivit lite missvisande nu när jag läste det i efterhand. Skrev på telefonen och ja, det blev som det blev. Det jag ville ha sagt:
    Problemet jag ser i många kostdagböcker och när jag pratar med många om kost när man ska förändra det är att många verkar tro följande: ?hälsosamt mat = kan ätas i obegränsad mängd?.
    Följande VET vi idag: energi är energi, oavsett vart det kommer från. Näring är superviktigt men vi kan inte komma ifrån att energi är det som styr vår vikt upp och ner. In och ut. Det här är ett exempel på att det kan skilja sig mellan ?samma? saker. Idag har vanlig knäckebröd fått ett oförskämt dåligt rykte samtidigt som fröknäcke målas upp som något superduper-livsmedel - varför?
    Vi vet följande:
    - Fröknäcke baseras ofta på frön, nötter och olja = fett fett och fett. Absolut bra fetter, (omättade fetter) sådana vi ska äta mer av i jämförelse med mättat men fortfarande bara fett.
    - När något innehåller mycket fett så blir det ofta energirikt utan att innehålla mycket volym - bukfyllnad.
    - Vanligt knäcke är ofta baserat på ett eller flera sädesslag och har därmed en bas av kolhydrater.
    - Vi vet att 1g fett = 9 kcal och 1 g kolhydrat = 4 kcal.
    - Energimässigt kan du äta 3,5 (!) vanliga knäcke till samma mängd energi som ETT fröknäcke.
    MED DET SAGT så kan alla äta fröknäcke både 1 och 5 st om vi vill det. Men som alltid - medveten är bra. Vi behöver äta både fett och kolhydrater men rädslan över att just kolhydrater skulle vara boven i alla lägen är för stor hos många. Sen så kanske man föredrar det ena eller det andra - ja men ÄT vad och hur du vill. Förmodligen är man vuxen och kan bestämma själv, allt detta med energi står ju även på baksidan av dessa livsmedel men ibland kan det vara lättare att få det sammanfattat såhär.
Svar på tråden Varför är jag tjock?