Inlägg från: Anonym (Heppsson) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Heppsson)

    Ska vi verkligen ha slöjd i grundskolan?

    Om det fanns tid så självklart. Men nu har alltså slöjd fler timmar än tex historia och det tycker jag inte är OK.

  • Anonym (Heppsson)
    mammatill6 skrev 2020-01-11 11:12:25 följande:

    Du behöver tänka om då grundskolan inte är en förberedelse för gymnasiet endast. Självklart ska vi ha slöjd, barn behöver lära sig grunderna i hantverk.


    Jag tycker i så fall att fokus kunde ligga på att kunna reparera saker, laga en trasig stickad tröja, stoppa strumpor, sy i knappar, laga trasiga saker av skinn osv. Jag har inte haft det minsta nytta av den virkning och det ändlösa broderandet vi höll på med. De kunskaper jag haft nytta av på området har jag lärt mig av min mor.
  • Anonym (Heppsson)
    Anonym (Annie) skrev 2020-01-11 12:17:39 följande:

    Absolut. Däremot tycker jag bedömningen i slöjd, bild, musik, idrott och hemkunskap är skev i nuvarande ämnesplaner. Fokus i praktiska ämnen bör lägga på genomförande och inte analys. Det är galet att teoretiskt svaga elever måste lägga kraft på att skriva analyser om materialval. Låt de spara den kraften till klassiskt teoretiska ämnen som matte, svenska, språk, samhällsorienterade och naturorienterade ämnen.


    Håller med! Att bedömas för teoretiska kunskaper i ett praktiskt ämne är märkligt. Läraren kan ju bedöma hur eleven hanterat materialet. Det behöver inte skrivas ner.
  • Anonym (Heppsson)
    Tow2Mater skrev 2020-01-11 14:56:03 följande:

    Slöjd, bild, musik, idrott och hemkunskap borde alla vara valbara och inte betygsatta, och man skulle då få välja ett eller två av dem, inte alla. Tycker allt detta hor till foräldranasvaret att ge sina barn om man anser de behover det, det är inget skolan egentligen skulle behova bekosta och ta hand om.


    Är man specialintresserad kan man också gå en kvällskurs senare i livet.
  • Anonym (Heppsson)
    Anonym (Resurs i skolan) skrev 2020-01-12 19:49:10 följande:

    Idrott ska finnas absolut men inte ges betyg i det är bara att ge barn stress att dom inte kan dansa i takt fast dom inte kan så kanske dom tycker det är skit roligt.


    Exakt! Dessutom motiveras ämnet alltid med att det måste vara med för att barnen måste röra på sig. Inte för att de måste lära sig grunderna i olika idrotter eller gymnastikgrenar. Betyg totalt onödigt alltså. Man kunde däremot lägga till frivillig idrott utöver den obligatoriska om det finns resurser. Nån sport, dans eller annat. Det finns ju de som är intresserade av att idrotta mer men som inte har resurser och jag känner flera som hatade idrott i skolan men som dansar varje helg plus åker på olika dansmaror (där man buggar 8 timmar i streck!).
Svar på tråden Ska vi verkligen ha slöjd i grundskolan?