Forum Hästar - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Köpa 18 årig ponny? Behöver synpunkter!

  Tis 11 feb 14:04 Läst 0 gånger Totalt 4 svar
  Tis 11 feb 14:04

  Vi letar förstaponny åt vår dotter som ridit sedan 4 års ålder,är idag 11 år.

  Längtan efter en alldeles egen ponny är enorm och i har tittat på ett par stycken utan att det riktigt klickat. Har letat i åldersspannet 8-14 år. Nu av en slump såg jag en annons på en ponny där allt kändes rätt,men denna ponny blir 18 år i år!

  Hur ska vi resonera nu? Är det galet att ens titta närmare på denna ponny? Eller vad säger ni? Tanken var ju att hon ska kunna rida sin ponny i åtminstone 4-5 år och sen gå upp på storhäst om intresset kvarstår..

 • Tis 11 feb 14:45 #1

  Åldern i sig behöver inte betyda något. Jag jobbar på ridskola och vi har många ponnys som är kring 18-25 år och mår alldeles utmärkt och både rids intensivt och tävlas med.

  Däremot är det ju intressant vad en veterinärbesiktning säger om hållbarhet på tänder, ben, hovar och rygg. Vilka sjukdomar, skador och problem har hästen haft etc?

 • Ons 12 feb 15:11 #2

  En äldre och rutinerad ponny är perfekt som första häst så länge den inte har varit skadad för mkt eller har en massa svårhanterliga olater.

  Om jag någonsin köper häst till min dotter skull jag leta efter en straxt under 20 år. En frisk och stabil individ som har några bra år kvar att ge som läromästare är guld!

  Om hon däremot ska tävla på elitnivå är förmodligen en yngre ponny runt 10-13 år ett bättre val just ur skadesynpunkt. Men det finns ju ponnys över 20 som fortfarande går höga klasser oxå, beror helt på.

 • Ons 12 feb 15:14 #3

  Prismässigt får ni ju dock tänka att ni aldrig kommer få igen de pengar ni betalar för hästen. Så vore jag er skulle jag betala betydligt mindre för en 18-åring än för en 10-åring trots samma utbildningsnivå.

 • I förrgår 16:12 #4

  De vill ha 35 000:- för denna ponny. Han är helt utan skadehistorik.

  Vi inser absolut att dagen vi säljer denna ponny så blir det ju för en symbolisk summa som pensionär eller sällskapshäst,om vi tänker att vi trivs ihop och vi vill behålla den tills dottern vuxit ur den och vill gå upp på storhäst.

  Det är ju svårt att veta hur dotterns ambitioner ser ut om några år,kanske vill hon satsa stort eller vill hon inte rida alls. Just nu längtar hon efter att komma ut och tävla,men känner jag henne rätt så är hon lika sugen på långritter i skogen,barbackagalopper och bad,och bara massa mys!

  Tittar vi på denna ponny och fastnar så kommer vi absolut göra en klinikbesiktning, även om den inte har någon skade/sjukdomshistorik.

  Jag är fortfarande velig, tänker att om vi tittar och de klickar så skulle jag ju må otroligt dåligt om ponnyn börjar visa ålderskrämpor efter ett år eller så när dottern fäst sig oerhört (som hon fort gör med djur)..

  Samtidigt kan jag inte släppa annonsen och det jag sett av denna sötnos på Instagram,han verkar ljuvlig!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll