• Aikido

    Lite alkohol i kycklinggryta=risk för fosterskada?

    Om de nu ens använt vin med alkohol i så kokar den bort under tillagningen.

    Vill man räkna lite på det så:
    1 dl sås är 100 ml.
    Vi kör med att ditt antagande om mängden vin är korrekt. En procent av 100 ml är 1 ml (ett kryddmått är 5 ml).
    Vin brukar ha en alkoholhalt runt 12-15 procent men vi kan väl hugga i med 13 bara för att.
    Hittade på en vinsida att ett standardglas vin (15 cl) innehåller 12 g alkohol.
    Lite regula de tri.
    15 cl - 12 gram
    1 cl - 12/15 gram
    0,1 cl (1 ml) -  0,1 * 12/15 = 0,08 gram

    Så. Häver du i dig en dl ej tillagad sås riskerar du att få i dig runt 0,08 gram ren alkohol.

    Kefir å andra sidan är en riktigt lömsk produkt. Kan innehålla upp till 0,1% alkohol. Skulle du drabbas av Kefircravings - försök stå emot.

    Det korta svaret lyder att jag har fan ingen aning.

  • Aikido
    KaeJ skrev 2020-02-23 18:17:53 följande:

    Ett kryddmått är 1ml,

    En tesked är 5ml

    Så blir ju ännu mindre då.


    Det är alltså därför min köttfärssås alltid blir så förbenat salt.
  • Aikido
    Liljan3 skrev 2020-02-23 18:21:28 följande:

    Förbehåller mig rätten att ignorera er som gör narr av och ska håna andras oro, oavsett hur rimlig eller orimlig den är.

    Allt gott!


    Äsch sådana här trådar är ju klassiska här på Familjeliv. Oftast brukar det vara toxoplasmos eller listeria dock. Alkohol gav en frisk nystart på temat. Ingen oro är för liten eller märklig för att våga ställa en enkel fråga.
Svar på tråden Lite alkohol i kycklinggryta=risk för fosterskada?