• Fri 27 Mar 2020 19:30
  72690 visningar
  3231 svar
  3231
  72690

  Letrozol, PCO

  Ny här! Jag (med PCOs) och min man startade äntligen upp första behandlingen med Letrozol cd 3-5 i slutet av februari. Ingen ägglossning på det. Fick en kur Primolut-Nor för att få mens och för att få starta andra försöket med Letrozol. Idag var det dags (cd 3) men då jag hade lätta förkylningssymptom förra veckan (frisk sedan helgen) gjorde man bedömningen att inte behandla under den här cykeln.

  Förstår såklart att man behöver vara extra försiktig i dessa tider med Corona men det känns ändå surt eftersom vi precis startat vår resa. Böev så besviken. Där vi får hjälp vet man inte heller hur länge man har öppet som vanligt och fortsätter med behandlingar. Tänk om man nu får vänta flera månader, tills allt lugnat sig? Känns jättejobbigt.

  Är det fler som fått avstå behandling på grund av förkylning? Fler som fått höra såna här besked?

 • Sun 29 Mar 2020 00:35
  #68
  Russin112 skrev 2020-03-28 12:40:46 följande:

  Hej där! men vad märkligt, jag har inte fått höra något sådant als, jag vet att man har skjutit upp IVF men jag har fått fortsätta min letrozol behandling som vanligt... 

  (jag hade tagit fortsatt behandlingen oavsett rekommendationer) 


  Behandlingen med Letrozol innefattar ju en del besök med ultraljud för att kolla mognad och så. Antar att det är den risken de inte vill ta eftersom jag hade en förkylning. Det kan jag förstå iofs, en cykel är ju bara en cykel.

  Men rädslan för att det inte kommer ges behandlingar framöver är ju något annat. Har läst att många sjukhus får organisera runt sin personal och tänker då att det kommer gälla fertilitetsklinker så småningom. Den där känslan av hjälplöshet liksom, den där känslan att ha något att se fram emot bara försvinner nu i den här krisen.

  Har tänkt på att jag kunnat ta Letrozol "som vanligt" men eftersom jag bara hunnit ta en enkeldos så har jag ingen aning om hur den påverkar mig om jag skulle ta dubbeldos (som var planen). Jag har varit så trygg i att man får ultraljud under behandlingen och "going rogue" känns skrämmande.

  Men skrämmande även att missa chansen. Att bara få vänta. Hur säkert är det att ta utan uppföljning, utan koll? Har någon gjort det? Hur var era erfarenheter?
 • Sun 5 Apr 2020 23:40
  #90
  Russin112 skrev 2020-03-30 08:55:07 följande:

   Nej jag förstår hur du tänker men som jag har förstått det så gör man inte ens ultraljud i alla kommuner... jag menar jag ska börja med min dubbla dos nu när jag får mens och jag har inte sexförbud innan ultraljud trots ovissheten om hur jag reagerar på de. 

  Jag läste en blogg av en tjej som hade testat letrozol i 6-7 månader och skulle istället få göra IVF, i väntan på IVF fortsatte hon med letrozol (utan läkarens vetskap) hon ökade även till 3 tabletter och nu har hon barn :D 


  Jag är för ny i "bebis-görar-djungeln" så vågade inte ta Letrozol på egen hand utan uppföljning. Hade jag haft några månaders försök bakom mig hade jag nog gjort annorlunda. Men det känns OK nu, det har landat.

  Jag tog prover som visade att jag är i hormonell fas med mig själv vilket åtminstone ger mig möjlighet att följa min egen cykel medans jag väntar. Försöker ha koll med ägglossningtest och kör även temp- och sekret-checks. Lagon aktivitet på det. Har jag inte fått spontan mens (och därmed kanske även ägglossning) i början på maj ska jag ta en kur Provera igen och ta dubbel kur Letrozol efter den.

  Hoppas att allt flyter på och att fertilitetsklinikerna fortsätter med behandlingar genom den här krisen.
 • Sun 10 May 2020 07:35

  Grattis till era graviditeter, Zamazo1 och Anonym (komig­ennu)! Det känns så hoppfullt att läsa om era lyckade försök.

  Jag har följt tråden sen vårt inställda försök i mars. Vi hade redan påbörjat vår resa och gjort första försöket med enkeldos Letrozol. Inför försök två hade jag haft en förkylning och vår klinik ville då för säkerhets skull vänta en månad innan vi startade en ny behandling. Då kändes det jättejobbigt och jag var så rädd för att behandlingarna inte skulle kunna fortsätta på grund av Corona. Att man bara skulle hamna i något sorts vakuum. Men som tur är rullar det på, någotsånär som vanligt!

  Idag ska jag ta sista tabletten Primolut-Nor och väntar sen mens under veckan. Förra gången fick jag mens på tredje dagen efter sista tabletten och hoppas att det går lika smidigt denna gång. Ska enligt planen ta dubbeldos Letrozol cd 3-7.

  Russin112, det verkar som vi är på samma ställe i "cykeln". Vet inte om Primolut-Nor och Provera funkar likadant. När har du fått mens efter Provera tidigare? Läste också att du nu ska prova trippeldos när mensen kommer. Har du provat både enkel och dubbel tidigare? Hur många cykler? Ingen reaktion? Läste också att ni ställt er i kö till IVF, var det ett eget beslut eller blev ni rekommenderade till det?

  Ser att många (i alla fall på Familjeliv) får ägglossningsspruta. Hur vanligt är det egentligen? Ni som är aktiva i tråden, när har det varit aktuellt för er att få det? Behöver man testa några cykler utan först?

  amandakollb, det är läskigt att läsa att ägglossningssprutan kanske inte funkat. Du skrev att vissa inte släpper ägg trots sprutan, hur vanligt kan det vara? Man tänker ju att sprutan ska få ägg att släppa och att man inte borde behöva oroa sig över om de ska släppa eller ej. Beklagar att du behövt vara orolig under tiden efter sprutan. Hoppas att det är som du skrev senast, att ägget släppte senare. Har du fått en temphöjning än?

 • Sun 10 May 2020 11:19
  amandakollb skrev 2020-05-10 08:09:45 följande:

  Hejhej :) jag är på första omgången och fick provera dubbeldos letrozol och ovitrelle utskrivet direkt. Det verkar va lite olika vilken klinik man går till, vissa är mer restriktiva med att skriva ut ovitrelle medan tex min läkare sa direkt att jag skulle testa med ovitrelle. Kanske beror på hur svårt man har att ägglossa tror jag! Jag hade så långa och oregelbundna cykler tidigare, och haft vissa cykler utan äl, så därför tror jag att jag fick den direkt :)

  Ja exakt, har googlat väldigt mkt på det verkar som några få inte får det en viss omgång, men de allra allra verkar ju få! Jag har tempökning nu men fick inte det förens typ 6 dagar efter sprutan så kanske bara tog några fler dagar för mig att ägglossa(vanligt är 1,5-2 dygn efter sprutan). Men har ganska låg hög temp så har inga större förväntningar på denna cykel tyvärr. Tror jag är på äl+10 idag så ska testa om några dagar.

  Du får uppdatera oss hur det går för dig, hoppas du får mens snart!:)


  OK, då fick du hela paketet utskrivet direkt alltså, haha! Innan vi startade hela resan berättade vår läkare om olika vägar att gå. Då nämdes sprutor men kan inte vara 100% säker att det var ägglossningsprutor hon menade. Men ska nog lyfta frågan nu inför försök två. Jag reagerade förresten ingenting på enkeldos Letrozol men det var tydligen praxis att starta där. Som du säger är det nog väldigt olika hur man gör på olika kliniker.

  Hoppas att min mens kommer i mitten på veckan. Hur länge säger man att man ska vänta att testa efter sprutan? ÄL+14 som vanligt? Har du några symptom förresten?
 • Sun 10 May 2020 23:29
  amandakollb skrev 2020-05-10 19:14:27 följande:

  Haha ah verkligen hela paketet! Trodde efter första ultraljudet att jag skulle få sexförbud då de hittade tre stora mogna blåsor men vid andra ultraljudet så var det bara två som tur va så kunde ta ovitrelle som planerat. Ja fråga dem nästa gång du ska dit :)

  Alltså min läkare sa tre veckor efter ovitrelle men de känns ju superlänge haha så jag kör min vanliga lutealfas 14 dagar så borde ha bim på torsdag men funderar på att testa tisdag eller onsdag, får se om jag vågar..

  Nja bara väldigt ömma bröst, och känt väldigt mycket yrsel faktiskt! Har aldrig de annars men varje gång jag ställer mig upp nu så blir jag yr, jättekonstigt :/


  Har förstått att det kan vara positivt med flertalet mogna äggblåsor, att det inte nödvändigtvis ger ökad chans för tvillingar utan bara rent allmänt större chans för graviditet. Det är ju kanon, så vill man ha det!

  Ömma bröst och yrsel låter positivt! Hoppas att någon av de två rackarna tog sig. Håller alla tummarna för det! Fler lyckade försök ger oss andra hopp :)
 • Mon 11 May 2020 17:48
  amandakollb skrev 2020-05-11 07:09:12 följande:

  Okej det låter ju bra! Dock så gick tempen ned idag så känner på mig att mensen kommer komma snart :/ men skönt iaf att få börja med letrozol direkt igen!

  Hur går det för dig, du har ätit klart provera nu va och väntar också mensen? :)


  Jag tog sista tabletter Primolut-Nor igår så nu väntar jag in mensen. Förra rundan fick jag mens på dag tre så hoppas på samma denna gång. Ska ringa in till kliniken när den dyker upp och sen startar vi med dubbeldos Letrozol (om allt går enligt plan). Ska bli skönt att komma igång igen!

  Läste att du fått början till blödning. Tråkigt! Men som du sa så är det bästa att man kan börja om direkt då! Skittråkigt när kroppen inte framkallar blödning på egen hand, tar mycket längre tid och mer hormoner. Så då kanske vi kommer i fas på andra rundan - det är inte helt fy skam! Härligt att följas åt :)
 • Mon 11 May 2020 17:58
  Russin112 skrev 2020-05-11 07:38:27 följande:

  Hej! Vad skönt att du ska få börja! Väntan är fan värst!

  Jag är nu på CD 3 och börjar med trippla dos idag. Provera går fortare för mig att få igång mens kommer vid tablett 9 oftast (redan innan liten är slut) medans primolut-nor tar 5 dagar efter avslutad kur för mig.

  Jag har testat både enkel och dubbel men inte reagerat något als bortsätt från en tjockare Livmoderslemhinna, men inga äggblåsor har reagerar.

  Hoppas de ska gå vägen nu!


  Undrar vad det är som gör att vissa läkare skriver ut Provera och andra Primolut-Nor? Är det beroende på diagnos, erfarenhet, reaktion? Hade varit intressant att veta. OK, så du reagerar annorlunda på de två och det är kanske inte så konstigt, man reagerar ju olika på olika mediciner och hormoner. Men så länge det funkar som det ska får man vara tacksam och nöjd!

  Åh, du startar med trippel idag, spännande! Hoppas verkligen att din kropp går igång på det och att det blir fina äggblåsor den här rundan. Att slemhinnan mognat och blivit fin är ju positivt, vissa har problem med det har jag läst... Vi får följas åt här nu när vi är nära varann i processen, så mycket tankar och känslor och precis som du säger är väntan värst men nu när man är igång är det bara iiihhh, äntligen!

  När har du VUL?
 • Mon 11 May 2020 18:55
  amandakollb skrev 2020-05-11 18:05:36 följande:

  låter ju jättebra! ja exakt, då hamnar vi nog väldigt i synk när vi börjar med letrozol, det blir kul att följas åt! :) tror att jag borde få mens på onsdag eller torsdag, de kanske blir så för dig med? :)

  jaaaa åh bara o bita ihop och fokusera på nästa cykel, verkligen så skönt att börja med ny omgång direkt och inte behöva vänta massa 


  Yes, omkring onsdag för mig med! Så i helgen borde vi kunna köra igång med Letrozolen :)

  Vad har du med dig i ryggsäcken? Diagnos, försökt länge innan hjälp, erfarenheter inom vården?
 • Mon 11 May 2020 19:01
  Russin112 skrev 2020-05-11 18:55:18 följande:

  Ingen aning, de är olika läkare som har skrivit ut de till mig. Men provera verkar vara de vanligaste. De är 1 tablett om dagen vs primolut-nor som är 2 vilket kan vars jobbigt.

  Ja men jag hoppas också! Annars är de väl bara vänta på ivf.

  Förstår inte varför jag inte producerar stora äggblåsor när de verkar fungera på alla andra men ja de är ju bra att livmodern iaf reagerar :)

  Jag fick tid på dag 13, den 21a :) (dag 12 hade dem inga tider)

  Tycker de är så skönt att kunna skriva med er som går igenom samma sak, ingen annan i min krets som riktigt förstår vad man går igenom vilket är jobbigt...


  Det är verkligen en jäkla skillnad med bara en tablett istället för två! Har verkligen försökt ta dem med 12 h mellanrum men livet fungerar ju inte riktigt som en klocka alltid så det har blivit sådär med det.

  Hur var det nu med IVF? Hade ni själva tagit beslut om IVF eller fått det rekommenderat? Hur ser kön ut?

  Dag 13 kanske till och med kan bli din turdag denna gång, håller tummarna!
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem