• Proppan

    Stormig relation med pappa

    Hej! Jag är helt ny här på forumet och vänder mig till er andra nu i hopp om att få hjälp med ett svårt dilemma.... för att göra en väldigt lång historia kort har jag alltid haft en stormig relation till min far, vi har alltid haft kontakt men relationen har konstant varit kantad av bråk. Under uppväxten var han inte speciellt närvarande trots att vi bodde under samma tak och det var mycket misshandel både psykiskt och fysiskt.

    I sommar ska jag och fästmannen gifta oss och självklart är våra familjer och vänner inbjudna. Vi har fått enormt mycket kärlek och stöd av våran omgivning och allt kring bröllopet och min/m2bs relation känns PERFEKT! Allt är bra utom en sak - min pappa..... Ända sedan jag och fästmannen förlovade oss har min far tjatat om EN enda sak - att få leda mig till altaret och överlämna mig. Detta har aldrig varit aktuellt då jag av personliga skäl inte är intresserad av denna tradition, dessutom känns det som att om man ska genomföra ett så hedersamt uppdrag så borde man rimligen ha varit en någorlunda bra pappa (vilket han inte har, tycker helt enkelt därför inte att han förtjänar att få göra det). Jag har alltid varit väldigt tydlig och rak med att en altarpromenad och brudöverlämnande inte kommer ske men han slutar inte tjata, han har till och med sagt att om han inte får göra detta så kommer han inte komma på bröllopet...

    Jag och fästmannen har flera gånger räckt ut en hand för att försöka sätta oss och diskutera det här problemet med min far, senast var för ca. en månad sedan när vi bjöd in honom och min mamma på bröllopsplaneringen hemma hos oss tillsammans med mina blivande svärföräldrar. Planen var då att mina föräldrar skulle komma ett par timmar innan så att vi i lugn och ro kunde sitta ner och prata, han vägrade dessvärre komma.

    Igår eskalerade hela situationen ytterligare när jag återigen försökte prata med honom om detta.. han menar att jag har gjort det "ultimata sveket mot honom" (hans ord) genom att inte låta honom leda mig fram till altaret och göra en brudöverlämning som jag lovade honom när jag var ett litet barn (jag har ALDRIG lovat honom detta då jag alltid har emot den här traditionen av personliga skäl). Det har nu nått sin spets där han säger att inte vet om han kommer på bröllopet, "den som lever på bröllopsdagen får se om han dyker upp eller inte" (hans ord). Jag blir så ledsen, frustrerad, arg och besviken och vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till...... Vår O.S.A. är senast 1 maj, ska jag verkligen behöva leva med detta tjafs och bråk fram tills dess innan vi kan ställa honom mot väggen och kräva ett svar? Ska jag behöva ta den här skiten av honom....?

    Tack för att du "lyssnade" på mig...

    //en väldigt ledsen blivande brud

  • Svar på tråden Stormig relation med pappa
  • Themis
    Proppan skrev 2020-03-09 17:14:06 följande:
    Tyvärr inte och det är en av anledningarna till att situationen är så jobbig.. i början av planeringen försökte vi involvera honom i olika uppgifter, fick bara veta att det är vårat jobb om brudpar att se till att saker blir gjorda. Nu när andra i familjen har tagit sig an olika uppdrag visar pappa en enorm avundsjuka men fortfarande inget initiativ till att hjälpa till, det enda han vill göra (läs KRÄVER) är brudöverlämning och menar att jag sviker honom som inte ens kan låta honom gör "denna lilla enkla uppgift". Vi har nått en punkt där den enda kommunikation vi har är verbala bråk över detta.... börjar bli väldigt tröttsamt, jobbigt och ledsamt (vilket jag också har sagt till honom men där han säger att jag överreagerar och är egoistisk)
    Ursäkta? Vems bröllop är det egentligen? Du är vuxen, du gifter dig, han får leva med att inte fjantiga amerikanska idéer han har tillgodoses.

    Jag hade gift mig utan den pappan, vem orkar?

    Ett par av våra vänner hade också en jobbig sits med hans föräldrar. Hans mamma "bestämde" för både sig själv och pappan veckan innan (!) att de inte skulle komma, för se bruden passade inte herrskapet.

    Men det blev ett fint bröllop även utan dem, och något senare tog de sitt förnuft tillfånga ändå.
    Never mind leg day. Don't skip brain day. /Themis
  • Vildkvinna

    Säg rakt ut till honom att han inte är bjuden. Fy vilken hemsk far.. Jag är ledsen för din skull, förstår att det är jobbigt. Men han har sårat dig så mycket. Bröllopet kommer vara en av dom största dagarna i ditt liv.. De sista du ska tänka på då, är om din far är nöjd. Låt han inte förstöra det här för dig.

  • Rudbeckius
    Proppan skrev 2020-03-09 17:14:06 följande:
    Tyvärr inte och det är en av anledningarna till att situationen är så jobbig.. i början av planeringen försökte vi involvera honom i olika uppgifter, fick bara veta att det är vårat jobb om brudpar att se till att saker blir gjorda. Nu när andra i familjen har tagit sig an olika uppdrag visar pappa en enorm avundsjuka men fortfarande inget initiativ till att hjälpa till, det enda han vill göra (läs KRÄVER) är brudöverlämning och menar att jag sviker honom som inte ens kan låta honom gör "denna lilla enkla uppgift". Vi har nått en punkt där den enda kommunikation vi har är verbala bråk över detta.... börjar bli väldigt tröttsamt, jobbigt och ledsamt (vilket jag också har sagt till honom men där han säger att jag överreagerar och är egoistisk)
    Agera som en grå sten i frågan. Det kanske hjälper.
  • FuckGoggleAskMe

    www.na.se/artikel/vad-tycker-prasterna-sjalva-om-brudoverlamning [quote=80271693][quote-nick]Proppan skrev 2020-03-09 17:03:30 följande:[/quote-nick]


    Magical skrev 2020-03-09 15:34:37 följande:
    Det där med att leda fram till altaret är inte någon speciellt utbredd tradition i Sverige, så varför han fått för sig detta är ju hans problem. Han har väl sett för många amerikanska filmer  Men, tycker ni ska sluta prata med honom nu. Finns inget mer att prata om. Väljer han att inte komma så vet ni hur han vill ha relationen. Räkna inte in honom i några ansvarstaganden för bröllopsdagen så slipper du oroa dig över att något ska gå fel. 
    Står i val och kval om jag och fästmannen ska åka hem till pappa och försöka sätta oss en sista gång eller om et är bäst att vänta en stund...[/ Varför måste ni slösa energi på att tjata om detta? Han vet hur ni tänker göra, han är inbjuden, och sen får han bestämma sig för att tacka ja eller nej. Varför får han en kick av att du ska bönfalla honom om att komma?
  • Earlgrey

    Jag tycker att han beter sig manipulativt, omoget och styrs av sina känslor men har svårt att sätta sig in i andra människors känslor. Att hota med att inte komma och ställa till med bråk och se dig som boven i dramat... Det är inte rätt. Och det är väldigt manipulativt. 
    Det kan vara lättare att se utifrån men jag tror att din vilja att alla ska komma och att närmaste ska vara nöjda har gjort att du försökt nå din pappa. Men jag tror det ändå som tillfälligt skulle få honom nöjd är om han får som han vill. Får han inte det så blir det bråk. Alltså att han får vara den som följer dig till altaret.Jag har lärt mig att människor visar upp mest besvikelse och sorg om det hade förväntat sig ett ja eller om de tror att det biter p den de visar känslorna för....
    Du har redan förklarat varför du säger nej. (försök och vara sval och ignorera hans känslouttryck)
    Och du behöver inte ursäkta dig, du har redan förklarat att du inte vill såra honom, det är hans ansvar att ta hand om sin besvikelse. Han borde tänka på att det är din o din fästmans dag. Du ska heller inte behöva gå i försvar. 
    Nu har du ödslat mycket tid och energi på din pappa. Ett sms där det står att ingen följer dig till altaret men att han är välkommen. Om han inte tänker ställa till bråk för då är han inte välkommen alls. Det är vad han behöver. Han behöver se att det inte lönar sig. Gränssättning är viktigt och hälsosamt. Det är en fin sida att vilja ha en relation och vara utgivande men om en person är svår att hantera och väldigt egocentrisk...t,ex. vill synas när det är eran dag och ni som ska synas.
    Tänk omvänt. Om en pappa tackar nej till att vara delaktig i ett bröllop då måste man respektera det. Du ska må bra och känna attt ni följer traditioner som ni trivs med.
    I framtiden är nog nej ett bra ord för att slippa bråk.

  • fiffilisa

    Det hela är ganska enkelt. Säg upp kontakten för fan. Ska det vara så svårt eller? Ska du låta idioten förstöra ditt bröllop eller? Varför bjuder man ens in människan till planeringen? Och vad är det för fel på din mamma egentligen som inte hjälper dig med det? Varför har hon inte lämnat honom?


    Du är väl en vuxen kvinna? Ta lite eget ansvar över ditt liv och säg upp kontakten, så slipper du idioten för gott.

  • fiffilisa

    Så himla konstigt att vuxna kvinnor inte kan sätta ner foten.

  • Earlgrey

    Hej igen, det finns säkert orsaker till att din far agerar som han gör. 
    Bekräftelse behov, låg självkänsla etc.... men att tycka sin om någon hjälper ju inte....han ska ju vara tacksam och glad att han ens är bjuden. Med tanke på att han inte varit någon bra pappa.  Du kanske måste bryta kontakten fram tills bröllopet varit om han inte ger sig...du skriver att han anklagar dig att du överreagerar och är egoistiskt när det i själva verket är han som tar upp saken hela tiden och det är han själv som är just det, överreagerande och egoistisk. Jag tänker på boken härskarteknik, läs den gärna....

  • Earlgrey

    Hej igen, det finns säkert orsaker till att din far agerar som han gör. 
    Bekräftelse behov, låg självkänsla etc.... men att tycka sin om någon hjälper ju inte....han ska ju vara tacksam och glad att han ens är bjuden. Med tanke på att han inte varit någon bra pappa.  Du kanske måste bryta kontakten fram tills bröllopet varit om han inte ger sig...du skriver att han anklagar dig att du överreagerar och är egoistiskt när det i själva verket är han som tar upp saken hela tiden och det är han själv som är just det, överreagerande och egoistisk. Jag tänker på boken härskarteknik, läs den gärna....

  • Earlgrey

    Hej igen, det finns säkert orsaker till att din far agerar som han gör. 
    Bekräftelse behov, låg självkänsla etc.... men att tycka sin om någon hjälper ju inte....han ska ju vara tacksam och glad att han ens är bjuden. Med tanke på att han inte varit någon bra pappa.  Du kanske måste bryta kontakten fram tills bröllopet varit om han inte ger sig...du skriver att han anklagar dig att du överreagerar och är egoistiskt när det i själva verket är han som tar upp saken hela tiden och det är han själv som är just det, överreagerande och egoistisk. Jag tänker på boken härskarteknik, läs den gärna....

Svar på tråden Stormig relation med pappa