Inlägg från: Anonym (olika) |Visa alla inlägg
  • Anonym (olika)

    Hur klär sig övre medelklassen?

    Stressa inte över kläderna! 

    Dina barn är välkomna till skolan, precis som de är. De hittar sin stil och kommer att tala om för er vilka kläder de önskar sig så småningom. 

    Femåringar dömer knappast varandra på grundval av klädstil!

    Mitt barns skola är väl övre medelklass i stort sett och det är stor variation på kläder. En del barn har mest ärvda kläder och second hand och andra har mer polarn & pyret, lite prydligare stil. Något som betonas är att kläderna inte är särskilt viktiga, utan det viktigaste är vad man gör och hur man är. Man lägger inte ner mycket pengar på kläder utan mer på fritidsintressen, resor, sommarläger och så vidare. Kläder skulle jag säga är det som är minst intressant att lägga ner stora pengar på. Så länge man är hel och ren och kan leka fritt i skolan. 

  • Anonym (olika)
    Anonym (öm) skrev 2020-04-01 06:32:57 följande:
    Jag skulle mena att medelklass, det är till stor del den gamla arbetarklassen som lyft sig ekonomiskt. När hon jobbar i butik på Rusta, han är målare och de har råd att resa med barnen på semester till Thailand - då har de blivit medelklass.

    ÖVRE medelklass, då får du lägga till utbildning och kulturellt kapital. Folk är ingenjörer, jurister, ekonomer, statsvetare, journalister och så vidare. Här har folk ofta råd att (betala lånen för att) kunna bo i ett dyrt hus, ha nya bilar och resa utomlands två gånger om året, eller mer.

    Jag är övre medelklass, kan vi väl säga. Jag lever mitt i allt det där. Jag tycker inte att de vuxna hetsar kring märken och status även om de ofta bär märkeskläder (särskilt jackor av någon anledning), köper en ny webergrill till våren och har en ny (leasad) Audi Q5 på uppfarten - bara för att de kan.

    Men skolan kan var en rätt jävlig miljö för ungarna, när det gäller status och märken. Det får man vara beredd på. Behöver inte vara, men kan vara.
    Butiksarbetare och målare kan aldrig vara medelklass i mina ögon. Det handlar inte om pengar. De är arbetarklass eftersom de har arbetaryrken. Inget fel med det, alla behövs för att skapa ett helt och bra samhälle. Men medelklass kan man inte kalla det. 
  • Anonym (olika)
    Anonym (öm) skrev 2020-04-01 08:45:56 följande:
    Du får placera dig i vilken klass du vill. Inte säkert att andra ser dig så dock.

    Man föds inte bara in i övre medelklass. Dit kan man också utbilda sig och arbeta sig. Den enda klass man bara kan födas in i (eller möjligen gifta sig in i) det är överklassen. Där definieras man av andra saker än pengar och formell utbildning.
    Anonym (olika) skrev 2020-04-01 07:34:03 följande:
    Butiksarbetare och målare kan aldrig vara medelklass i mina ögon. Det handlar inte om pengar. De är arbetarklass eftersom de har arbetaryrken. Inget fel med det, alla behövs för att skapa ett helt och bra samhälle. Men medelklass kan man inte kalla det. 
    Klass är i mycket ett ekonomiskt begrepp eftersom ekonomin styr dina friheter och friheten i sin tur brukar vara en väsentlig del av definitionen av klasser.

    En målare och hans fru kan idag ha ekonomin att klara av en period utan inkomster. De kan åka på dyra semestrar. De har ekonomin. Särskilt om de äger sin bostad. Och där någonstans övergår de då enligt en del definitioner från arbetare till medelklass. (även om de fysiskt ÄR arbetare)

    En ensamstående mamma som jobbar dubbla skift på städfirman för att få det att gå ihop. Hon är också arbetare, rent fysiskt, och hon saknar dessutom den ekonomiska friheten som målaren och hans fru har. Hon är arbetarklass.

    Sedan har vi dessutom en bidragsklass idag.
    Då tycker vi olika. En målare och hans fru butiksbiträdet har helt annorlunda livsstil jämfört med en medelklassfamilj i fråga om fritidsintressen, kulturupplevelser, resor, klädstil, språkbruk med mera. Det är den skillnaden som gör att de tillhör olika grupper i samhället, enligt mig. 
Svar på tråden Hur klär sig övre medelklassen?