Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Hur klär sig övre medelklassen?

    Anonym (Gina) skrev 2020-03-30 17:34:41 följande:

    Lite generellt fördomsfullt så är det väldigt mycket märkeskläder och märkesprylar och gärna med märket synligt. (överklassen har inget behov av att flascha märken)

    Du lär inte se "ortens" nerhasade brallor, oknutna skor och gangstakeps och inte heller secondhand eller ärvda kläder.


    Både secondhand och ärvda kläder är vad man kan hitta i övre medelklassen. Inte heller övre medelklass har behov av att flasha med märken. Det är de nyrika som har det behovet.

    Ts du kommer hitta allt från HM till de dyrare märkena.

    De flesta från övre medelklassen har kämpat igenom studier med studielån och vänt på öret.
  • sextiotalist
    Anonym (Gina) skrev 2020-03-30 18:00:04 följande:

    Beror kanske på vilka områden och var i landet det är.

    Jag är uppvuxen i övre medelklassen

    och i skolan i samma område jag bodde var i princip alla märkessnobbar. Så alla såg ut som kloner av varandra. Skolan jag gick i låg i andra änden av området och där var majoriteten bohemiska akademikerbarn med fablesse för dyrare vintage.


    Fast det har hänt lite sedan du växte upp. Numera är det inne med secondhand.
  • sextiotalist
    Anonym (öm) skrev 2020-04-01 06:32:57 följande:

    Jag skulle mena att medelklass, det är till stor del den gamla arbetarklassen som lyft sig ekonomiskt. När hon jobbar i butik på Rusta, han är målare och de har råd att resa med barnen på semester till Thailand - då har de blivit medelklass.

    ÖVRE medelklass, då får du lägga till utbildning och kulturellt kapital. Folk är ingenjörer, jurister, ekonomer, statsvetare, journalister och så vidare. Här har folk ofta råd att (betala lånen för att) kunna bo i ett dyrt hus, ha nya bilar och resa utomlands två gånger om året, eller mer.

    Jag är övre medelklass, kan vi väl säga. Jag lever mitt i allt det där. Jag tycker inte att de vuxna hetsar kring märken och status även om de ofta bär märkeskläder (särskilt jackor av någon anledning), köper en ny webergrill till våren och har en ny (leasad) Audi Q5 på uppfarten - bara för att de kan.

    Men skolan kan var en rätt jävlig miljö för ungarna, när det gäller status och märken. Det får man vara beredd på. Behöver inte vara, men kan vara.


    Med din beskrivning skulle jag tillhöra övre medelklass, vilket jag inte gör. Placerar mig i en akademisk medelklass. Övre medelklass är man född in i. Min mamma är född i övre medelklass. Mina kusiner från morfars första äktenskap tillhör den fortfarande.

    Däremot har jag vänner som tillhör övre medelklass. De är väldigt diskreta.

    Däremot de nyrika jag känner, de har dyra leasingbilar.
  • sextiotalist
    Anonym (olika) skrev 2020-04-01 07:34:03 följande:

    Butiksarbetare och målare kan aldrig vara medelklass i mina ögon. Det handlar inte om pengar. De är arbetarklass eftersom de har arbetaryrken. Inget fel med det, alla behövs för att skapa ett helt och bra samhälle. Men medelklass kan man inte kalla det. 


    Medelklass är typ tjänstemän, akademisk medelklass. Personer med akademisk utbildning. Övre medelklassen typ adel, personer i ledande positioner enligt familjetradition.

    Överklassen, högadliga och kretsen kring kungahuset
  • sextiotalist
    Anonym (M) skrev 2020-04-01 14:58:40 följande:

    När jag tänker övre medelklass så tänker jag Polarn och Pyret och Villervalla. Bekväma och lektåliga kläder som barnen kan leva i men som ändå kostat en slant. 

    I Malmö, där jag bor, finns det en hel hög med övre medelklass som så fint kallar sig hipsters. Det är människor som har och kommer från utbildning och pengar. Är födda och uppvuxna med sparkapital och föräldrar som har pengar, kulturvana och utbildning.

    Jag gick mycket på öppna förskolan i innerstan med mina barn fast vi bor i förorten och där var nästan uteslutande hipsterföräldrar. Dom jag pratade med hade bra jobb och hög lön men dom semestrade inte, dom köpte inte nya kläder till barnen osv. Jag reagerade på att barnen hade gamla slitna kläder som såg väldigt second hand ut medan där vi bor, där människor har mindre pengar, har barnen nyare och renare kläder. 

    Jag antar att det har blivit "inne" hos den högre medelklassen att agera "underklass"/"arbetarklass". Man ska gärna skryta med att man inte köper en massa saker, inte äger bil, inte åker på semester, står för den förtryckta underklassens rättigheter men samtidigt köper dom något veganmjöl för 700 kronor påsen i någon specialiserad organic butik. Och köper man kläder på HM blir det onda ögat direkt.


    Nja, inte övre medelklass. Du hittar ett fåtal av dessa kring Fridhem och på skånska landsbygden (finns en del slott och herresäten i Skåne) Inte så mycket i västra innerstan.

    Det du beskriver är motsvarande Södermalms-folket.

    Kulturfolket är nog den rätta benämningen.
  • sextiotalist
    Anonym (E) skrev 2020-04-01 18:26:52 följande:

    En skåning till här. Också Malmöit.

    Men är inte det mer överklassen du prater om?

    Vad är skillnaden mellan överklass och övre medelklass? Var bor överklassen i Skåne sett, var bor övre medelklassen?


    Överklassen i Sverige är väldigt liten.

    Överklassen är högadeln och kretsen kring kungahuset.
Svar på tråden Hur klär sig övre medelklassen?