Tips på kall mat att ta med i matlåda
Bönsallad går att frysa (skölj av ett par burkar bönor och blanda med majs, lök, paprika och dressing du gillar eller en burk salsa) och om du väljer fryståliga grönsaker (som ärtor, edameme, majs, selleri, etc) så funkar även quinoa sallad. Och det gör faktiskt även färdiga smörgåsar och tunnbrödsrullar (lägg på sallad och grönsaker precis innan man äter). Köttbullar och pannbiff går bra att äta kalla och kan tina fram tills de är dags att äta.
Kokta ägg är en klassiker att ta med. Det som alltid går hem i barnens matlådor är kall pizza i olika former. Antingen rester från dagen innan eller pizzabullar. Många piroger är också goda kalla.
Mjölk eller fil och flingor är inte dumt som omväxling. Kan han ta med en vattenkokare blir det lättare att ta med nudlar och gröt tex.
Mattermos är bra för soppor, grytor och röror, men jag gillar inte när de står mer än 3-4 timmar.
Ett annat tips är att det går att tillaga quinoa direkt i mattermosen om du häller på ca 2 dl kokande vatten på 1 dl quinoa och en skvätt olja och kryddor. Det kommer att vara perfekt tillagat några timmar senare när det är dags att äta.