• Anonym (Kaffedraken)

    Potträna och samtidigt använda blöja?

    Har en 18 månaders som vi börjat fundera på att potträna, på något sätt.

    Men vet inte hur man ska gå till väga?

    Gär det att börja introducera pottan samtidigt som barnet har blöja. Eller blor det förvirrande?

    Är det möjligt att få det att funka, eller bör man skippa blöjor helt?

  • Svar på tråden Potträna och samtidigt använda blöja?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jodå. Man läser böcker om att kissa, provar att sitta pottan och kommer det något jublar man. Man sätter barnet på pottan efter uppvak och måltider och efter sömn. Ibland kommer det kiss, ibland inte. Obs, barnet behöver sitta en bra stund, läs en bok. Jubla id kiss.

    Så lärde sig vår äldsta kissa pottan.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vi har börjat med potta långt innan vi tar av blöjan. Det har varit nästan som en kul grej.

    Sen när det börjar komma saker i pottan och barnet reflekterar över kiss och bajs så tog vi av den helt dagtid på stora. Yngsta är inte riktigt där än, men hon går utan ibland och märker ju då lite mer vad som händer.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Bra fråga, går också i samma tankar. Problemet här är väl hur man får honom att sitta still ett par minuter. Funkar bara med Babblarna och majskrokar än så länge och det är inget man vill göra till en vana.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Det går utmärkt!

    Vi har aldrig haft potta till våra barn men barnsits till toan. Äldsta började vi med mest på skoj när hon var 7-8 månader eftersom hon ofta kissade på skötbordet i samband med blöjbyte. Det funkade toppen! Ju äldre hon blev desto mindre behövdes blöjan. Men vi satte henne på toaletten efter sovstunder, efter mat och ibland efter lek. Till slut märkte vi att blöjan ofta var torr och började då ta bort den, då var dottern omkring 21 månader. Självklart hände olyckor men förvånansvärt få. När hon var 23/24 månader så var hon helt blöjfri dagtid.

    Vi gjorde inga jubel eller stora saker över att det kom kiss eller bajs i toaletten då vi inte ville sätta någon press på att det måste komma något och att mamma och pappa bara blir glada om det kommer något. Men vi uppmuntrade försiktigt och sa ?åh vad bra att det kom kiss?. Men inget jubel som sagt.

    Eftersom hon satt på toaletten så kunde hon inte ställa sig och gå därifrån på samma sätt som jag kan tänka mig att många barn gör när man har potta. Vi satt alltid en stund och lekte eller läste. Ville hon inte så försökte vi distrahera och avleda, men om det inte funkade så lyfte vi såklart ner henne. Tror inte på att hålla fast och tvinga barnet att vara kvar. Utan som sagt, göra det till något kul som barnet ser fram emot.

    Lycka till!

  • Anonym (Kaffedraken)

    För oss gick det bra. Jag vet inte hur vanligt det är, har aldrig hört talas om det förr, men vår dotter fick kontroll över blåsa och tarm utan att förstå det själv. Vi hade en vecka av många tårar och obehag från henne och oro från oss då hon höll sig uppåt 12 timmar åt gången. Så vår övergång till potta var inte initieras av varken oss eller hennes intresse. Men eftersom det kom då plötsligt så hade vi ett ganska bra lager med blöjor. Så vi hade helt enkelt blöjor på tills de tog slut. Först både på dagen och natten för att på slutet bara ha det på natten.

    Jag tror att det fungerar alldeles utmärkt så länge det inte finns en underliggande problematik eller om det är så att barnet egentligen fortfarande vill kissa och bajsa i blöjan. T ex om föräldrarna helt plötsligt bestämmer att det är dags att gå över till potta, trots att barnet själv inte är intresserad eller mogen för det.


    Korrekturläser som en kratta
Svar på tråden Potträna och samtidigt använda blöja?