• Ons 22 apr 2020 03:11
  252 visningar
  7 svar
  -1
  7
  252

  Hindra katten från att vara på soffan

  Är så jävla less nu efter att precis ha vaknat upp till pisslukt från soffan ännu en gång. För några månader sedan köpte jag en ny katt, en ragdollhona på närmare ett år som är tänkt att så småningom användas i avel (en eller ett par kullar för skojs skull) om hon håller för det.

  Redan första natten hade hon pissat på soffan, i ett hörn. Nästkommande dag hade kattjäveln pissat ytterligare en gång uppe på kanten på nackstödet av soffan och det gjorde hon en gång till inom nån dag. Det har varit ett hel**** att få bort pisset från soffan och det har krävts flera flaskor urine off samt upprepade tvättar. Sen försvann äntligen lukten och lägenheten började dofta normalt igen och man kunde andas ren luft och använda soffan. Hon har sedan dess varit duktig och använt lådorna. Har två katter, fyra rymliga lådor med vanlig doftfri sand placerade i alla rum varav en några meter från soffan och lådorna rengörs ofta så lådsituationen är genomtänkt.

  Igår var det dags för vårbadning så jag duschade henne för första ggn igår eftermiddag. Katterna har även åkt på öronskabb så jag påbörjade behandling för det på kvällen. Hon tyckte självklart att det var hemskt att få öronen rengjorda samt bli duschad. Misstänker starkt att pissandet är en protest mot förmodligen öronrengöringen. Problemet är bara att behandlingen måste fortsätta dagligen under en tid framöver så om hon nu blir stressad och pissar ner soffan av det så kommer jag få ett rent helvete nu. Därför måste jag komma på sätt att få henne att undvika soffan. Tyvärr bor jag i en etta och har soffan i samma rum som sängen och där vi alla sover så kan inte stänga igen det rummet. Som nödlösning inatt la jag ett tjockt lager kläder i hela soffan, lättare att tvätta kläder än soffan. Skall tillägga att förra ägaren inte nämnt något om pissande. Nu i efterhand misstänker jag dock att det kan ha varit ett problem även där för katten är väldigt fin och såldes pga allergi men när jag hämtade henne fanns flera andra katter i hemmet som jag ej sett ute på annons. Det är dock bara min teori om vrf hon såldes. Jag har förresten frågat veterinären om hennes åsikt och min veterinär trodde som mig att pissandet var stressrelaterat eftersom det pågick några dagar efter flytt och upphörde sedan. Nu har den misstanken förstärkts från min sida eftersom det upprepades just inatt efter två ?traumatiska? händelser.

  Så tips mottages om hur jag kan få katten att ej vara i soffan. Någon spray? Äppelcidervinäger? Kan man lägga nät eller galler på något sätt? Tips som att skrämma iväg henne från soffan undanbedes eftersom det förmodligen skulle förvärra situationen.

 • Svar på tråden Hindra katten från att vara på soffan
 • Ons 22 apr 2020 06:43
  #1
  +1

  Är hon grundligt undersökt så det inte finns fysiska orsaker tex UVI, urinsten, njurproblem? Är hon ua fysiskt är det förmodligen stress över flytt och att bo med ny katt på liten yta som är orsaken.
  Visst kan du lägga kompostgaller i och runt soffan men då har ju katterna väldigt begränsad uta att leva på och risken är ju stor att hon då kissar i tex sängen. Stressen försvinner ju inte genom att du begränsar katten.
  Har du funderat på kastrering/ ge p-piller? Även om katten var tänkt att gå i avel så måste ju kattens välmående gå först.

 • Anonym (O)
  Ons 22 apr 2020 07:04
  #2
  +1

  Kattjävel var väl att ta i. Är du som har tagit hem den. Har inget val än att vara hos dig. Den kissar för dem är stressad inte för att vara elak..

  lägg plastskydd och nån pläd över det på soffan tills det lugnat ner sig. Finns ju madrass skydd tex som kan funka

 • Ons 22 apr 2020 07:07
  #3
  +1

  Snälla, ge tillbaka katten, du förtjänar inte att ha henne, än mindre tjäna pengar på henne...

  Det är klart hon är orolig som precis fått nytt hem, lådan kanske inte är ren.

  Du borde skämmas som uttalar dig på det viset ????

 • Anonym (mysel­f)
  Ons 22 apr 2020 07:34
  #4
  +1

  Men, två (eller fler?) katter i en etta, den ena katten är helt nyinflyttad (hur går det mellan katterna förresten?) Snacka om alla förutsättningar för stress som inte ens kan gå över av sig själv. Lämna tillbaka katten - problemet blir inte löst då du inte vill ge katterna bra förutsättningar till ett bra liv.

 • Anonym (Kisse­n)
  Ons 22 apr 2020 08:03
  #5

  Att hindra katten från att vara i soffan med galler tror jag inte på, dels kan du ju inte använda soffan själv då och så kan du inte leva och du gör inget åt grundproblemet, kattens beteende, så den kommer bara att börja kissa i sängen istället.

  Hör av dig till säljaren och fråga om de haft problem med att katten kissat inomhus. Om den inte gjort det är det antagligen stress efter flytten eller att den känner sig instängd på för liten yta.

  Om den kissade inomhus hos dem också är det ett annat slags problem som måste hanteras på ett annat sätt.

  Börja ta ut den på promenader i sele och fundera på om det är något annat i hemmiljön som kan stressa den. Kommer den bra överens med den andra katten?

  Vi flyttade från ett hus till lägenhet i stan, en stor 4:a men vår äldsta katt klarade tyvärr inte omställningen från utekatt till innekatt och började kissa i sängarna vilket den aldrig gjort förut. Hon blev deprimerad, gjorde galna rusningar runt i lägenheten och började sitta bakom en blomkruka och stirra apatiskt i väggen. Vi fick tyvärr avliva henne för vi hittade inget nytt hem till henne där hon kunde gå ut. Synd för det var en fin katt och en fenomenal råttjägare.

 • Anonym (Anna)
  Ons 22 apr 2020 10:51
  #6

  Köp Feliway. Hade ett problem med en katt som bajsade i sängarna, köpte feliway och satte i vägguttaget och beteendet slutade.

  Feliway gör att katten mår bättre och känner mindre stress. Tänk på att hon är helt ny i er familj och ny i ert hem, klart man blir arg när de kissar/skiter på ställen de inte ska, men visa det inte för katten! Det är ju hennes ända sätt att tala om att hon inte mår riktigt bra.

 • Anonym (Svar på tal)
  Ons 22 apr 2020 16:38
  #7

  Klart katten protesterar. Du verkar ju inte ett dugg glad att du har den. Om det här har varit ett problem från start så är ni tydligen inte kompatibla, eller så är det nåt annat som den stör sig på i hemmet, t ex att behöva komma till en annan katts revir. Du kommer aldrig kunna hindra katten att vara i soffan, och den kan garanterat pissa där vare sig du vill eller inte. Så länge hon är missnöjd får du räkna med piss.

Svar på tråden Hindra katten från att vara på soffan
Logga in
Bli medlem