• Anonym (TS)

    Hjälp! Bilda bonusfamilj utomlands? (Långt inlägg)

    Som rubriken låter... är vi galna som seriöst överväger att bilda bonusfamilj utomlands?

    Om ni orkar läsa ett längre inlägg ska jag försöka börja från början.

    Jag är snart 38år, jag har tre barn med min exman som är 9, 7 och 4år. Min kärlek, är 46 är har också tre barn med sin exfru. De barnen är 16, 13, 11.

    Vi träffades för drygt två år sedan, Båda var relativt nyskilda, ingen av oss letade efter ny relation men träffades på en jobbkurs han höll i och blixten slog verkligen ner med full kraft.

    Han bor i Sthlm, jag i Göteborg.

    Första tiden levde vi varannan vecka isär (med våra barn) varannan vecka ihop beroende på vem som hade lättast att jobba på distans den veckan. Underbart och jag hade egentligen kunnat fortsätta så länge men längtan efter en vardag tillsammans och med barnen började gro och blev för stark. Vi skiftade lite så att vi inte hade barnen samma veckor och därmed kunde vara med på varandras bstnveckor. Vi började sedan introducera dem för varandra och det gick långt över förväntan. Barnen började själva längta lite smått efter varandra.

    När hans äldsta dotter 16 åringen (på eget bevåg) presenterade mina barn som syskon så hade jag svårt att hålla tårarna borta.

    Vi har båda gått i den utvecklingen att vi numer båda har våra barn betydligt mer än vv vilket är underbart men innebär extremt pusslande för att kunna vara med varandra. Vi har pratat med barnen om att bo tillsammans och de har bara uttryckt positiva saker kring det. De stora var lite bekymrade över att behöva dela rum men det har vi lovat att de slipper.

    Stora frågan som dök upp var;, vem skulle riva upp sina barn från sin uppväxtmiljö? Jag är jurist och min specialistkompetens är en brist i Sverige (viktigt senare). Jag har med andra ord bara att vinna på att flytta till huvudstaden. Mannen är läkare och leder ett forskningsprojekt knutet till KI. Dvs, rent proffesionellt, svårare för honom att röra på sig.

    Vi började under hösten leta hus i Norra Sthlm.

    Pga rådande omständigheter med CV-19 har vi valt att isolera oss tillsammans i Sthlm den här perioden.

    För 3 veckor sedan öppnade sig en möjlighet för honom i form av ett supererbjudande om en tjänst vid ett Nordamerikansk universitet. Erbjudandet är på 2+2år med möjlighet till förlängning. Den potentiella arbetsgivaren är väldigt mån om att knyta honom till sig och erbjuder boende efter önskemål (Anpassat för 8personer), leasingbilar, sjukvårdsplan, samt att stå för barnens utbildningskostmader under tiden.

    Jag, personligen, hade aldrig gått med på att min exman tog barnen och flyttade till en annan världsdel. Därför var min utgångspunkt att det var dödfött redan från början. Men mannen insisterade på att vi skulle föreslå det för våra exmakar. I båda fallen viss förvåning, lite förvirring, men båda har landat i att de tycker det vore spännande för barnen. Dealen är då att de spenderar loven hemma med sina bioföräldrar, samt att våra exmakar kan komma och hälsa på en gång per termin.

    Vi har inte pratat med barnen om det här, vi måste bestämma oss först om det är ngt vi har för avsikt att göra eller inte .

    Mannen är helt inne på att det är en unik möjlighet att bli en sammansvetsad bonusfamilj, på riktigt. Att vi på gott och ont blir lite utlämnade till varandra. Ny miljö för alla, inte bara för hälften. En unik möjlighet för mannens äldsta dotter som ska börja gymnasiet efter sommaren.

    Mina barn är ju lite yngre men nog skulle det vara spännande för dem med.

    Vi hade nästan landat i det och tänkt att vi skulle berätta för barnen nu till helgen.

    Men igår så upptäckte jag att jag är gravid. Det är en chock. Vi har skyddat oss noga sen start, jag har känt att jag är 100% färdig med barnafödande. Inte ens i den absolut nyförälskelsen slog mig tanken på gemensamma barn. Vi är lyckliga som har tre fantastiska ungar var, tillsammans har vi 3 killar och 3 tjejer mellan 4-16. Vi har inte direkt diskuterat barnfrågor det har liksom varit en ickefråga men jag vet att en av orsakerna till hans skilsmässa var att han gärna ville ha fler men inte exfrun. Han har därför sett det som extra positivt att jag har tre barn som är yngre än hans så att han får känna på småbarnsåldern igen.

    Mannen blev dock så lycklig över det här så han började gråta. Det hade jag inte väntat mig. Jag ser bara stora problem.

    Jag är kanske lite för gammal (blir 38 i sommar)?, har inte bekräftat graviditetslängden men gissar bg runt årsskiftet. Mannen är som sagt 8år äldre än mig...

    Sex barn låter, och ÄR mycket! Jag vill finnas till för de barn vi har till 120% nu när vi ska ge oss in på det här gemensamma äventyret. Särskilt om vi ska göra det utomlands.

    Jag har en 4-åring och varje dag gläds jag åt att hon blir äldre och äldre samt mer självständig. Har älskat att tidigt slänga alla småbarnsrutiner med henne och sett varje steg (sova hela natten, sluta sova middag, sluta med napp, blöja och vagn) som stora triumfer och inte alls varit sentimental kring att det varit sista gången. Just pga att jag verkligen känning så färdig. Att dyka rakt ner i det igen är helt främmande för mig. Mannen säger ju såklart att det är mitt beslut rakt igenom, han stöttar mig oavsett. Men är dock lyrisk, nästan lite naivt ser han graviditeten som pusselbiten vi inte visste vi saknat.

    Han sa det igår, han sa det idag med att han gärna ställer in och tackar nej till utlandsstjänsten om jag hellre vill satsa på vår familj här hemma.

    Känner att jag hamnar i en damned if I do, Damned If I dont...

    Snälla, dela med er av tankar klokskap och råd.

    Välkomnar även er som vill döma och kalla mig både det ena och andra. Jag är genuint intresserad av vad utomstående tänker och tycker om situationen

    Tack ????????

  • Svar på tråden Hjälp! Bilda bonusfamilj utomlands? (Långt inlägg)
  • Anonym (TS)

    Hej! Tack för input.,

    Att våra ex är OK med den här lösningen har kanske sina orsaker.

    Mitt ex arbetar exempelvis på sjön. Varit borta långa perioder i barnens liv. Går inte in så värst mkt närmare på det för det är inte dramatiskt.

    Du har såklart en poäng, jag hade inte varit ok med det om det var tvärt om. Men jag är å andra sidan inte van vid att vara i från barnen upp till 8v åt gången.

    Förtydligar lite, det handlar såklart inte om att ta barnen ifrån sina föräldrar. Räknar med att det längsta de kommer vara ifrån sina bioföräldrar är en 5v period på höstterminen och sedan en 6v period på vårterminen. Jag tror det finns gott om barn som lever växelvis och inte träffar den som inte är boendeförälder mer än så. Det hadebblivit liknande uppehåll även om vi bara bott i Sthlm. SKype med pappa är vardags mina barns liv

  • Anonym (TS)

    Tack! Många bra synpunkter.

    Jag är övertygad om att upplägget skulle fungera för barnen. Deras pappa är inte en främling och blir det inte mer av att vi också spenderar tid utomlands.

    Att han jobbade på sjön visste jag när vi träffades och när vi skaffade 3 barn. Att vara borta långa perioder från sin pappa eller snarare att han varit borta 8v i stöten från dem har varit vår vardag. Det var han som valde att lämna vårt äktenskap, det var han som gick vidare. Han skulle i princip kunna hälsa på var 4;e veckanlm han vill.

    När vi separerade hade barnens farmor och farfar barnen på hans vecka den första tiden när han inte var hemma. De finns tyvärr inte i livet längre. Det är anledningen att jag har barnen så mkt mer dvs han är inte intresserad av att jobba annorlunda eller med ngt annat för att kunna ha sina barn mer. Det är hans beslut. Alltid varit

  • Anonym (TS)
    Anonym (Ty) skrev 2020-04-23 07:00:04 följande:

    Och du skriver bara om dina barn , att de är vana men hans då? Det handlar inte bara om dina! Och det är synd om barn som måste vara ifrån en förälder så länge även om det handlar om jobb. Men där har föräldrarna valt att få en sämre relation med sina barn, av rent egoistiska skäl.


    Vad mannens exfru känner tycker och tänker kan jag inte lägga mig i. Det är något mellan de två, även i den relationen var det expartnern som valde att gå. Att satsa på ett karriärdrag som kräver flytt och rekordsnabbt på en ny relation (vilken var en del av orsaken till separationen).

    Givetvis bryr jag mig om hur hans barn mår och hanterar det här. De är dock up till föräldrar att bestämma
  • Anonym (TS)
    Anonym (Albina) skrev 2020-04-23 07:23:44 följande:
    Du menar att du inte skulle se problemet för din fyraåring att sättas på ett plan tvärs över jorden till en förälder den inte haft kontakt med månadsvis i taget? 1000tals min från den förälder den har haft som anknytningsperson hela sitt liv? Det låter inte helt inkännande.

    Ingen stans har jag nämnt att vi skulle skicka iväg barnen själva med flyg. Jag kommer såklart att resa tillsammans med dem.  Kanske kan mannens barn resa själva till Sthlm som UMs,   det är upp till deras vårdnadshavare men jag hade varit trygg med den lösningen om mina barn varit i den åldern.
    Om man inte tror att det går att vara förälder eller upprätthålla sunda relationer på distans i dagens samhälle så måste man ha missat de senaste decenniernas tekniksprång.  Mina barns pappa finns via telefon,  sms, Skype,  mail och för perioder utan internetuppkoppling nås han via satelittelefon. Det går alldeles utmärkt att ringa pappa bara för att berätta hur fotbollsträningen varit eller om att man kanske saknar honom.   

    Jag tror att det finns många barn som bara ser en av sina föräldrar kring skollov även om man bor i samman land. 




  • Anonym (TS)
    Anonym (Ida) skrev 2020-04-23 08:23:49 följande:

    Är det inte i princip omöjligt att åka utomlands i dagsläget med tanke på corona? Ingen vet när pandemin lugnar ner sig, det pratas ju om att smittan kan fortsätta i flera månader eller kanske år. Och just nu är USA hårt drabbat så jag undrar hur ni ens vågar resa dit med sex barn och om du är gravid?

    Eller är tanken att ni ska flytta efter graviditeten är bebisen är född om ni väljer att behålla? Låter extremt omständligt att flytta utomlands med sju barn varav ett spädbarn och ordna allt mer nytt boende, transporter, nya skolor för barnen, nytt jobb för maken etc.

    Du kommer ju inte heller kunna jobba om du tar hand om en bebis så är tanken då att maken ska försörja en familj på nio personer på en lön?


     Jo, just nu är läget för utresa svart.  Planen från hans nya arbetsgivare är att vara på plats i mitten av september. Det får vi isf anpassa till skolastart i september för barnen.   Ingen vet hur det blir,  verkligen ingen.  Men kanske att det blir förskjutet någon månad.


     


    Graviditeten är som sagt helt oplanerad, det fanns inte på vår karta. Vi har AKTIVT skyddat oss sedan dag 1, Jag bytte spiral för 2 mån sedan , börjar nu fundera på om ngt gått fel vid insättandet men det är en annan historia. Min poäng är att en bebis aldrig funnits med i ekvationen.  Jag ser det också som i princip praktiskt omöjligt att rodda en utlandsflytt med 7 barn varav en nyfödd.  Jag har också svårt att se hur det praktiskt skulle gå till på plats,  tänker redan nu att det är en enorm logistik kring att 6 barn ska iväg till skola på morgonen.  Hämtas/mötas upp på eftermiddagen och allt det praktiska runtomkring. Att rodda det med bebis,  sedemera 1 åring känns inte aktuellt.


     


    Blir glad av att du tar upp frågan kring arbete och försörjning, det är så många som låter den gå förbi och tänker att det ordnar sig.
    Min utbildning är i princip värdelös utomlands och som medföljande anhörig får jag inte arbetstillstånd.  Jag har funderat på att arbeta som konsult mot svenska arbetsgivare då mycket arbete kan ske på distans. Mannen får en lön som överstiger vad vi gemensamt drar in per år här och nu,  utöver det står arbetsgivaren för boende,  leasingbilar,  sjukförsäkring för oss alla (förutsatt att vi gifter oss), samt alla barnens terminsavgifter.  Rent ekonomiskt så skulle jag ALDRIG sätta mig den kvinnofälla det innebär att följa med partnern när han gör karriär utan att få ngt för det.  Lösningen i vårt fall blir att hans arvode utbetalas till en stiftelse som vi tillsammans äger och därmed blir pengarna våra gemensamma.  Hälften hans, hälften mitt.


     


     


    Ja, många stora frågetecken att reda ut.   Men just nu uppfylls mina tankar av graviditeten och beslut kring den. Jag känner mig 99% säker på att jag vill avbryta men det är svårt.


     

  • Anonym (TS)
    Kjell2 skrev 2020-04-23 08:29:10 följande:

    Andra saker att tänka på om ni flyttar till USA på fyra år
    Du kommer med största sannolikhet bli hemmafru med allt vad det innebär
    Kommer hans sjukförsäkring skydda dina barn?
    Efter fyra år kommer era lite äldre barn i mycket vara amerikaner och vilja fortsätta skola där med allt vad det innebär av visum, kostnader mm. Hur ska ni hantera det?
    Kontakt med övrig släkt?


     


    Det är precis såhär mina tankar går,  beslutet är så mkt mer än just här och nu.  Hur påverkar det oss, och barnen år framöver?
    Hans barn är äldre än mina så det här med att rota sig och inte vilja flytta hem misstänker/tror jag blir svårare där. Det är 2år på kontrakt sedan ytterligare 2år,  efter det möjlighet till förlängning.


    Hans äldsta dotter blir 16, så hon kommer bli myndig under tiden vi är där.  De andra 5 barnen kommer om 4 år att vara 17, 15, 13, 11 och 8.  För alla, utom möjligtvis minstingen,  kommer det bli uppslitande att flytta igen.


    Livet som hemmafru har aldrig någonsin tilltalat mig,  men jag är villig att ge det ett försök. Skulle jag vantrivas så kan jag ta konsultuppdrag mot svensk arbetsgivare.Hans sjukförsäkring skyddar mig och barnen förutsatt att han och jag gifter oss.  Något vi ändå pratat om,  vi kommer inte ställa till med bröllop eller så utan helt enkelt bara gifta oss med barnen närvarande.


     Jag har lekt med tanken på att liksom ?låta? honom flytta med sina barn.  Så bor jag kvar med mina,  det om något blir ju en prövning för relation och motivation. 


    Mannen vill inte det,  det är något han vill att vi gör som en familj eller inte alls.   Han skulle då utifrån sin arbetssituation behöva anställa hjälp med markservicen i hemmet, vilket inte känns som ett bra alternativ. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (Ty) skrev 2020-04-23 13:19:10 följande:

    Du har ju redan bestämt dig, hoppas du kan leva med det även senare i livet.


    Menar du graviditet eller flytt? Jag har inte bestämt mig angående ngt, men jag lutar åt att avbryta graviditeten och att gå vidare med flyttplan.

  • Anonym (TS)
    Kjell2 skrev 2020-04-23 14:26:34 följande:
    Din möjlighet att arbeta med sex eller sju barn hemma är nog rätt begränsad.

    Kolla noga upp detta med en stiftelse. Finns många fallgropar där.

    Fundera också på vad som händer när hans kontrakt tar slut efter fyra år. Vad gör ni och barnen då? De kommer gått i amerikansk skola under fyra år, fått vänner, språk mm. Vad skulle det innebära att flytta hem allt till Sverige då?

    Mycket möjligt att han får nytt jobb där men vad skulle det innebära att ni flyttar permanent till USA för dig och barnen?

    Gällande ersättningar så har jag kontakter som ska kolla igenom så att det blir vattentätt.  Jag är själv jurist, men inom ett annat område. Vet dock att det finns många hinder i vägbanan både synliga och osynliga därför har jag lagt ut det till någon som verkligen har koll på båda lagstiftningarna. 


    Jag tänker mycket på det stora,  är det en permanent flytt vi pratar om. Jag leker med tanken på att det kanske blir så.  Om vi stormtrivs,  mannen skulle nog rent proffesionellt kunna spendera resterande del av yrkeslivet utomlands.( Betydligt svårar för mig) Han har ständigt erbjudanden men det här var det första som var intressant nog,  kombinerat med praktiskt möjligt för en familj.


    Många tankar,  vad händer om vi väljer att gå isär? Komma hem,  riva upp barnen igen?  


     


    Kjell2 skrev 2020-04-23 15:05:42 följande:
    Kostnaden för honom att anställa någon blir nog mindre än kostnaden för att behöva försörja dig och dina tre barn. Hans barn är väl tillräckligt stora för att klara sig själva under dagarna.

    Om ni får gemensamt barn är det väl inte helt lysande med dig i Sverige och han med sina barn i USA.

    Eller så tar ni ett preliminärt beslut att permanent flytta till USA. 


    Om vi väljer att behålla barnet så är det inte aktuellt att spendera tid på olika ställen. Den tanken lekte jag med innan jag visste att jag var gravid, och nu lite utifrån att jag ändå är inne på att avbryta graviditeten. 


    Mannen resonerar alla eller ingen,  han är inte intresserad av att göra det här på egen hand.  Det handlar inte om kostnad att anställa någon, utan det handlar nog om att han inte vill lämna det till någon som är avlönad. 


    Iom att hans äldsta dotter ändå börjar bli stor så känner han att det är nu vi har chansen att bo ihop under samma tak under familjeliknande förhållanden. Han vill antingen göra det här,  eller där.  

  • Anonym (TS)
    Anonym (2barnsmor) skrev 2020-04-23 14:07:56 följande:

    Jag bodde i USA med man och barn när de var mellan 0 och 6år.
    En liten biofamilj, ganska enkelt.
    Om de andra 2 föräldrarna köper upplägget tycker jag ni kan ta möjligheten.
    Din mans blivande arbetsplats är säkert van med att ha utländsk arbetskraft så all kontakt med myndigheter, skolor, bostad mm kommer ni få hjälp med.
    Barnen blir den stora frågan vill de flytta, klarar de skolan där?
    Och din graviditet, en baby, lite väl mycke just nu va.
    En förlossning i din ålder kan gå på stora summor om du inte har rätt försäkring.


    Tack snälla för input.  


    Du har rätt i att väldigt mkt av det praktiska kommer vi få hjälp med innan flytten sker, och det känns tryggt.  Det är dock alltid andra faktorer att ta hänsyn till som hur man trivs, hur barnen trivs och hur det blir. Vi kommer ju aldrig vara en biofamilj, men i ett nytt land tillsammans så har vi nog stora möjligheter att skapa en "vi" känsla.  Något vi är ute efter. 


    Sjukförsäkringen är ordnad och den täcker mig,  jag behöver dock undersöka vad det kan finnas för fallgropar iom graviditet.  Att det täcker en normalgraviditet är en sak men som du säger,  risker,  ev snitt,  havandeskapsförgiftning osv.... 

Svar på tråden Hjälp! Bilda bonusfamilj utomlands? (Långt inlägg)