Inlägg från: Anonym (Eva) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Eva)

    Sockermissbruk - hur slutar jag?!

    Anonym (Missbruk) skrev 2020-05-02 07:12:24 följande:
    Tack! Ja, det är en stor del av min kost idag och det skulle vara svårt att ta bort ?allt? som jag tidigare ätit. Tänkte på det där med fett, tex blandfärs har ju relativt hög fetthalt. Är det dåligt att äta tex pasta och hemmagjorda köttbullar då eller missuppfattar jag kombinationen?
    Det Deacon säger är såna dumheter. Det finns inget i kolhydrater som kroppen behöver. Självklart är det inte så smart att underhålla sitt sockersug med pasta, bröd och bulgur. Det spelar ingen roll vilka fibrer som ingår eller hur grovt saker och ting är. Det har samma effekt som socker i kroppen och gör att man triggas att äta rent socker. Det enklaste sättet att blir fri från beroendet på kort sikt är att äta endast protein och mättat fett. Det är viktigt att äta mycket mättat fett. Du bryter det fysiska beroendet på en vecka. 

    Du ska undvika dåliga fröoljor (som rapsolja, majsolja, solrosolja) och endast äta mättat fett (smör och kokosolja). Undvik alla grönsaker som växer under jord. Jag undviker grönsaker över huvud taget, och äter endast protein och fett, men så extrem måste man inte vara. För säkerhets skull tar jag också kosttillskott (vitamin C,D,Zink, magnesium, selen), men det är på grund av coronaepedimin som jag tar tillskotten. I normala fall vet jag att kött och mättat fett innehåller allt jag behöver. Det finns ingen mer näringstät föda. 

    Det psykologiska beroendet är svårare att bryta. Man behöver analysera sig själv och de behov man har. Prata med en beroendeterapeut. 
  • Anonym (Eva)
    Deacon skrev 2020-05-02 10:40:55 följande:
    Det förstår jag att du har. Kroppens muskler och hjärna behöver glykogen som bränsle för att fungera som bäst. Insulinpåslaget gör att kolhydraterna, som av kroppen bryts ner till glukos, kan lagras in i kroppen som glykogen och kroppen får den effektivaste energin (för ansträngningar kortare än 1-2 timmar).

    Matar man kroppen med nästan endast fett och protein blir det som att fylla dålig bensin i bilen. Bilen kanske funkar, men inte så bra som den skulle kunna ha gjort, den kanske hackar eller ibland startar inte motorn, och i värsta fall måste den in på service (sjukhus) för att få bränslefiltret rensat. I samma veva får ägaren troligen också nya skötselråd av mekanikerna (använd bättrre bensin).
    Allt detta är trams. Dagens idrottsmän på elitnivå är fettdrivna allihop. Man får ingen dippar av att vara fettdriven, eftersom man använder kroppens fettreserver för att hålla hela vägen. Om man är kolhydratsdriven så kraschar man när glukosen tar slut. 
  • Anonym (Eva)
    Barbro45 skrev 2020-05-02 11:14:16 följande:

    TS, som du ser får du många förslag, många som talar emot varandra. Ta kontakt med en dietist som kan hjälpa just dig, i din situation och med dina förutsättningar. Lycka till.


    Då måste hon ju först bestämma vilken linje hon ska gå på. Ska hon ta kontakt med en dietist som följer livsmedelsverkets och socialstyrelsens förlegade rekommendationer eller ska hon ta kontakt med en dietist som är expert på beroendeproblematik? Jag röstar för det senare.

    En dietist som följer livsmedelsverkets råd följer de riktlinjer som gäller för friska människor utan beroendeproblematik. 

    Dietisterna talar också emot varandra. 
  • Anonym (Eva)
    hammarhajen skrev 2020-05-02 18:32:07 följande:
    Det här är tvärt emot de nordiska näringsrekommendationerna,som baserar sig på den samlade forskningen och är sammanställd av experter. 

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/naringsrekommendationer
    "Experter".
    Livsmedelsverket säger själva att deras råd vänder sig till friska personer. Inte till personer med metabola sjukdomar och sockermissbruk. 

    Men ja, det är sorgligt att näringsrekommendationerna är så dåliga som de är och att folk blir lurade att äta näringsfattigt och undermåligt på grund av att de litar på "experter".
  • Anonym (Eva)
    hammarhajen skrev 2020-05-03 06:44:25 följande:
    Varför sätter du ordet experter inom citattecken? Specialistläkare och forskare har studerat sitt område i många år (efter sin grundutbildning som också den är många år lång), derar artiklar granskas och den forskning de utgår från är den samlade, inte någon enstaka studie. 

    Vad krävs för att vara expert enligt dig?
    Varifrån får du själv dina åsikter?

    Livsmedelsverket har råd också för den med metabolt syndrom. Där står i stort sett motsatsen till dina tips:

    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/hur-undvika-metabola-syndromet/
    Ja, det är ju som vanligt fantastiskt dåliga råd för metabolt sjuka! Magra mejeriprodukter? Frukt? Nyttiga oljor som rapsolja? Bröd, flingor och havregryn?

    En diabetiker typ 2 (som är en metabola sjukdom) som följer de här råden måste hantera sitt blodsocker med insulin och även om behandlingen hjälper kommer personen mest troligt få de följdsjukdomar som anses normala vid diabetes (nedsatt syn, nedsatt njurfunktion, sår på fötterna, nedsatt sexuell förmåga, nervskador, samt ha en högre risk för stroke och hjärtinfarkt). En diabetiker typ 2 som istället kostbehandlar sin diabetes genom att undvika frukt, bröd, flingor, havregryn, magra mejeriprodukter, rapsolja och istället äter en lågkolhydratkost slipper alla dessa följdsjukdomar om kostbehandlingen hjälper, vilken den oftast gör. 

    Jag säger "experter" för att de handplockar vilka studier de ska tro på, och de tror bara på studier så går i linje med vad de lärde sig om kost när de själva var unga. De är också okritiska till vem som bekostar studierna. Forskning som bekostas av livsmedelsindustrin vinklas av livsmedelsindustrin. Kött- och mjölkprodukter är dyrare och har lägre vinstmarginaler. Därför har dessa företag inte samma möjlighet att bedriva forskning kring sina produkter, jämför med exempelvis fling-, bröd- margarinindustrin. De är de sistnämnda som influerar dagens expertgrupper. Kostforskning är finansierad av näringslivet och forskningen styrs inte i första hand kring hälsovärde, utan vad man kan få för ekonomisk återbäring. Statligt finansierad forskning är inte inriktad på näringsforskning. Om det finns en studie som visar att möss blir feta av mättat fett och en annan studie som visar att människor blir smala av mättat fett (både dessa studier har genomförts), så väljer livsmedelsverket att tro på musstudien. Vi är inte möss.

    Att livsmedelsverket säger till folk att fabriksfetter är bättre än naturliga fetter är helt obegripligt. Rapsolja har aldrig provats i seriösa långa jämförande studier. Man har bara antagit att den är bra. Eucasyran den innehåller vet man kan orsaka hjärtfibros. Rasolja utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel.

    Senare tids forskning visar att smör är bra eller neutralt för hjärtat. Det har forskats oerhört lite på hälsoeffekter av margarin. Ändå rekommenderar livsmedelsverket margarin: de påstår att man ska ersätta mättat fett i maten med fleromättat fett och att det ska bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta har är något som de bara tror och baserar sig på tron att mättat fett i smör är skadligt för hjärtat. Det oerhört konstiga i det här resonemanget är att när vi åt smör så existerade knappt hjärtsjukdomen. Hjärtsjukdomen har kommit i takt med att vi bytt ut smöret mot margarin. 

    Livsmedelsverkets råd tar livet av folk.
  • Anonym (Eva)
    Anonym (Eva) skrev 2020-05-03 09:07:59 följande:
    Ja, det är ju som vanligt fantastiskt dåliga råd för metabolt sjuka! Magra mejeriprodukter? Frukt? Nyttiga oljor som rapsolja? Bröd, flingor och havregryn?

    En diabetiker typ 2 (som är en metabola sjukdom) som följer de här råden måste hantera sitt blodsocker med insulin och även om behandlingen hjälper kommer personen mest troligt få de följdsjukdomar som anses normala vid diabetes (nedsatt syn, nedsatt njurfunktion, sår på fötterna, nedsatt sexuell förmåga, nervskador, samt ha en högre risk för stroke och hjärtinfarkt). En diabetiker typ 2 som istället kostbehandlar sin diabetes genom att undvika frukt, bröd, flingor, havregryn, magra mejeriprodukter, rapsolja och istället äter en lågkolhydratkost slipper alla dessa följdsjukdomar om kostbehandlingen hjälper, vilken den oftast gör. 

    Jag säger "experter" för att de handplockar vilka studier de ska tro på, och de tror bara på studier så går i linje med vad de lärde sig om kost när de själva var unga. De är också okritiska till vem som bekostar studierna. Forskning som bekostas av livsmedelsindustrin vinklas av livsmedelsindustrin. Kött- och mjölkprodukter är dyrare och har lägre vinstmarginaler. Därför har dessa företag inte samma möjlighet att bedriva forskning kring sina produkter, jämför med exempelvis fling-, bröd- margarinindustrin. De är de sistnämnda som influerar dagens expertgrupper. Kostforskning är finansierad av näringslivet och forskningen styrs inte i första hand kring hälsovärde, utan vad man kan få för ekonomisk återbäring. Statligt finansierad forskning är inte inriktad på näringsforskning. Om det finns en studie som visar att möss blir feta av mättat fett och en annan studie som visar att människor blir smala av mättat fett (både dessa studier har genomförts), så väljer livsmedelsverket att tro på musstudien. Vi är inte möss.

    Att livsmedelsverket säger till folk att fabriksfetter är bättre än naturliga fetter är helt obegripligt. Rapsolja har aldrig provats i seriösa långa jämförande studier. Man har bara antagit att den är bra. Eucasyran den innehåller vet man kan orsaka hjärtfibros. Rasolja utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel.

    Senare tids forskning visar att smör är bra eller neutralt för hjärtat. Det har forskats oerhört lite på hälsoeffekter av margarin. Ändå rekommenderar livsmedelsverket margarin: de påstår att man ska ersätta mättat fett i maten med fleromättat fett och att det ska bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta har är något som de bara tror och baserar sig på tron att mättat fett i smör är skadligt för hjärtat. Det oerhört konstiga i det här resonemanget är att när vi åt smör så existerade knappt hjärtsjukdomen. Hjärtsjukdomen har kommit i takt med att vi bytt ut smöret mot margarin. 

    Livsmedelsverkets råd tar livet av folk.
    "En diabetiker typ 2 som följer de här råden måste kanske hantera sitt blodsocker med insulin" skulle det stå. Men även om de inte behöver det, så anses följdsjukdomarna mer eller mindre oundvikliga om de äter enligt livsmedelsverkets rekommendationer. 
  • Anonym (Eva)
    hammarhajen skrev 2020-05-03 10:14:20 följande:
    Tror du på riktigt på att de nationella kostråden (i världens olika länder) utformats av "handplockade" studier och att forskare och läkare väljer att tro på något annat än den samlade forskningen? Att människor som har som yrke och profession väljer att rekommendera sådant som gör folk sjuka? Att alla läkare är mutade av livsmedelsindustrin? Det säger en del om din källkritiska förmåga.

    VARFÖR skulle den absoluta majoriteten av världens läkare och medicinska expertis välja att tro på annat än vad de bedömer vara bäst? Ge EN anledning, som inte bara är konspirationsteorier, till varför livsmedelsverket, experterna på universitetssjukhusen och disputerade läkare inom hjärt- och kärlhälsa, onkologi mm skulle ljuga? 

    Att råden är "gamla" är helt enkelt för att  man redan för flera deccenier sedan hade ganska bra kunskap om kost och hälsa. Det finns helt enkelt inga genvägar, även om många vill välja in idén för att tjäna pengar. Fysisk aktivitet och dra ner på älskade klassiker som bacon och gräddsås har rekommenderats sedan dagens lägare var unga, det stämmer. Eftersom man redan då förstod de sambanden. 

    Hjärtsjukdom har betydligt mer komplex orsak än smör och margarin. Vilket man borde veta om man anser sig kompetent att ge hälsoråd på internet. Hjärtsjukdomar ökar av fysisk inaktivitet, ålder (vi lever längre nu), sjukdomar som diabetes (som ofta beror på övervikt), rökning, ökad konsumtion av just det du förespråkar - kött och animaliska fetter - alkohol.

    Läkaren på livsstilsmottagningen på sjukhuset säljer inte heller äpplen till patienterna i väntrummen. Om man däremot googlar på det fåtal läkare som rekommenderar annat än det livsmedelsverket förespråkar så finns både böcker, kursprogram och särskilda produkter att köpa i deras namn. 
    Du påstår saker som jag aldrig har sagt. Jag har aldrig påstått att läkare är mutade av livsmedelsindustrin. Varför låter du påskina att jag skulle ha sagt det? Det visar på en oförmåga att argumentera. 

    Experterna inom skolmedicin har ingen utbildning inom kost. De lilla de har från utbildningen är baserat på livsmedelsverkets råd, kostcirkeln. Praktiserande läkare följer livsmedelsverkets råd. De följer, som du säger, våra "experter".  

    Man hade inte för flera decennier sedan ganska bra kunskap om kost och hälsa. Men du har rätt i att kostråden baseras på vad man trodde då. 
Svar på tråden Sockermissbruk - hur slutar jag?!