• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Fjäril kär skrev 2020-05-07 22:58:40 följande:

    Då är det ju precis detta som är problemet. Inte pengarna.


    Den risiga relationen kommer av att han inte hjälper till här hemma och det tycker jag är enormt dålig stil. Så ja, det är jag irriterad på och det smittar av på vårt relation. Men jag kan fortfarande inte förstå att jag FÖRVÄNTAS betala för en annans barn, även om relationen hade varit kanon?
  • Anonym (D)
    Fjäril kär skrev 2020-05-07 23:24:43 följande:

    I en bra relation hade du sett er som en familj och då hade detta varit en icke-fråga.


    Ok! Då vet jag vad du tycker!!!
  • Anonym (D)
    Anonym (Heja) skrev 2020-05-08 00:39:31 följande:

    Ts, jag förstår dig. Jag har utflyttade barn och min sambo har tre "vuxna" barn som fortfarande hemma (och inte hjälper till). Dom var lite yngre när vi träffades, och när vi flyttade ihop var det inte ens tal om att jag skulle betala mat mm för hans barn. Han tyckte inte att jag skulle vara med på det. Å det är ju helt rätt. Han hade aldrig behövt betala något för mina barn om det hade varit tvärtom. Däremot köper jag ibland någon tröja, träningsplagg el annat emellanåt till dom.

    Jag har slutat plocka efter dom, tex disk som ställs i diskhon istället för diskmaskinen får stå kvar mm mm.


    Skönt att höra att inte alla resonerar som vore jag en snåljåp. Jag har slutat tvätta för mannens son sedan ett par år tillbaka (kanske i hopp om att han någon gång ska lära sig själv), så markservicen är inte jättetung, förutom mat och plock därefter såklart.
  • Anonym (D)
    Brumma skrev 2020-05-08 09:03:41 följande:

    Jag har själv varit bonusmamma som betalat hälften, och ibland met än hälften. För MIG kändes det naturligt att aldrig räkna på dina/mina kostnader utan ha gemensam ekonomi fullt ut.

    MEN, jag skulle aldrig förvänta det av en eventuell ny partner. Om jag flyttade ihop med en ny hade jag INTE velat dela rakt av utan betalat kostnaderna för mig och mina barn. Sedan hade min nya partner kunnat betala för mina barn vid frivilliga tillfällen - tex om de självmant valt att köpa presenter, ta med dem på aktiviteter osv.

    Barn har två föräldrar som betalar för dem, det skall inte krävas en tredje.

    TS, jag tycker absolut inte att man måste fortsätta med ngt för att man gjorde så när man startade relationen. Det finns väl en massa andra saker som ändras under relationens gång, så varför inte detta?


    Jag tror verkligen att jag varit mer benägen att dela lika om jag kände att det var någon form av motprestation från sonens sida, till exempel att hjälpa till hemma, jobba hårt i skolan eller så. När det nu inte är det så tycker jag att det känns skumt att jag ska betala för honom när han både har sin mamma och pappa som borde göra det. Jag tror att diskussionen kommer att komma upp naturligt när han snart blir myndig, och nog ännu mer när försörjningsplikten upphör när han går ut gymnasiet. Tack för dina tankar!
  • Anonym (D)
    Ess skrev 2020-05-08 09:17:36 följande:

    Nej jag anser inte att du ska betala för hans son och extra kostnaderna det drar med sig.

    Men det är ju svårare att backa på något som blivit en etablerad vana, för självklart bråkar mannen med dig eftersom det blir en försämring för honom när du inte vill ställa upp längre.

    Vi hade strikt uppdelat när särkullarna kom på umgänge. Maken stod för deras kostnader, även för rummen de upptog. Han stod även för hushållsskötseln under umgänget.


    Tack för dina tankar. Helst är det ju på detta sätt jag skulle vilja ha det, att min man står för mat och hushållssysslor när sonen är här, och jag för de veckor när det han inte är här. Jag tycker detta vore mycket mer rättvist, men eftersom vi inte införde detta i starten av vårt förhållande verkar det vara svårt för mannen att gå med på denna uppdelning nu.
  • Anonym (D)
    Anonym (K) skrev 2020-05-08 09:18:24 följande:

    Fast han är inte snäll mot sin son. Det är inget bra att växa upp bortskämt och inte kunna hålla rent runtomkring sig och laga mat osv.

    Han är myndig om några månader.


    Jag vet! Problemet ligger nog i också att min man är uppvuxen på samma sätt med en förälder som pysslade, plockade, lagade mat och på alla sätt skämde bort sina pojkar under uppväxten. Min man lärde sig det mesta om hushållssysslor efter att han flyttat hemifrån. Men jag håller helt med, det är en björntjänst man gör sina barn att inte lära dem hjälpa till.
  • Anonym (D)
    Allaminabarn3 skrev 2020-05-08 09:30:19 följande:

    Jag är sambo och han bor med mig och mina tre barn. Vi har helt gemensam ekonomi och vi ser oss alla dom en familj. Vi har mina tre barn boende hos oss varannan vecka. Han har två barn en vuxen och en som bor hos sin mamma. Jag tjänar lite mer än han och han har dessutom en skuld på 4000 kr som han betalar varje månad på men i gen av oss har direkt dålig ekonomi. Vi har helt gemensamma pengar och bråkar aldrig om ekonomin. Vi delar dessutom på det mesta annat som rör hemmet, huset, hushållsuppgifter och "arbetet" rörande barnen. Vi älskar varandra och vill vi vill båda hjälpa och avlasta varandra. Jag har tidigare varit i förhållande där det är mer åt andra hållet. Snålhet och hela tiden en inställning om att försöka komma undan och bidra så lite som möjligt från min partners sida. Jag tänker att det även ligger något annat bakom ditt sätt att se på hans son. Och att du på något vis känner en orättvisa med andra saker? Är han snål eller försöker komma undan på något vis?


    Jag vet faktiskt inte, kanske är det något underliggande som gnager som jag inte vet om eller tänker på. Eller också är det bara så att jag har ett enormt utvecklat rättvisetänkande (Och det kan säkert i mångas ögon uppfattas som snålhet från min sida). Min man är generös på många andra sätt, kanske är det bara hans vilja att vi ska vara en happy family allesamman (ink sonen) som lyser igenom. Och där jag kanske inte har samma ambitioner, tråkigt nog.
  • Anonym (D)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-05-08 09:55:29 följande:

    Ok, så du vill inte, helt enkelt. Det räcker ju som orsak, för du har inga krav på dig att betala för någon annans barn. Säg bara att du inte betalar längre, man har rätt att ångra sig. Säg gärna till killen också att du inte har lust längre att betala mat för någon som inte drar sitt strå till stacken i hemmet. Fråga om han själv skulle ha betalat i en liknande situation. Antagligen inte. Killen förstår nog detta bättre än pappan.


    Det är ju utan tvekan ett tydligt resonemang. Jag har fått många bra synpunkter från denna tråd, både från dem som ifrågasätter min ståndpunkt och från dem som håller med. Jag ska överlägga med mig själv om det är värt att förstöra husfriden för de få hundralappar som det handlar om per månad (men hävdar fortfarande att det är principen, och inte nödvändigtvis pengarna det handlar om).
  • Anonym (D)
    Anonym (Singelpappa) skrev 2020-05-08 10:11:05 följande:

    Jag är själv uppvuxen i en bonusfamilj. Min styvfar fick tre barn på halsen, han hade inga egna. De fick ett gemensamt barn. Han jobbade som ett as och man delade lika då mamma jobbade inom vården och hade sämre inkomst.

    Vi syskon ser oss alla som helsyskon och och tillsammans med min styvfar är vi en familj. Han engagerar sig i alla barnen lika mycket.

    Man får göra som man vill men i min värld tjafsar man inte om pengar på det här sättet. Inte inom familjen.

    Frågan var om det var rättvist. Jag säger Ja.


    Jag säger som jag sagt tidigare i den här tråden: du har troligen en bättre relation med din styvfar och engagerar dig mer i honom än min mans son i mig. Och då tänker jag att det är jättefint att man kan ha känslan som du har haft i din familj! Jag försökte också bygga detta när jag startade förhållandet, engagerade mig, hjälpte till med skolarbete, frågade och pratade. Men min entusiasm tröt när jag märkte att engagemanget bara var ensidigt. Och nu är vi där vi är, tyvärr. Jag önskar det vore annorlunda.
  • Anonym (D)
    Anonym (kalle) skrev 2020-05-08 10:53:35 följande:

    Det låter som din man förtjänar en fru som dig, men hans son förtjänar alltså inte en styvmamma som dig. 

    Skilj er nu i stället för senare. Så kan vi ju hoppas på att dina barn får en trevligare bonusmamma än du själv är.


    Kanske är jag en ond styvmoder, må vara hänt, men jag tänker inte skilja mig från min man för att jag tycker det är dåligt att jag förväntas betala på hans sons matkostnader. Jag gillar ju min man och står ut med situationen just därför.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader