Forum Hundar - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hund som "attackerar" förbipasserande

  Sön 10 maj 20:06 Läst 0 gånger Totalt 14 svar
  Sön 10 maj 20:06

  Hej!
  Jag bor i ett hus med fyra lägenheter, två på ovanplan och två på nedre. Jag bor på det övre planet. Det är ingen port eller så utan trappan går direkt från gatan upp till en stor altan/ balkong där grannens dörr och uteplats är till höger om trappan och min uteplats till vänster om trappan. De har en stor Rottweiler- liknande hund, mycket muskler och stort huvud dock inte svart utan vit och beige så vet inte om den är en blandning. De har satt upp som ett hemmasnickrad staket mellan husväggen och typ balkongräcket precis där trappen börjar gå ned. Varenda gång kommer upp för trappan går  hunden som till attack. Den hugger efter oss och våra barn. De säger inte till hunden, ibland går de och tar tag i den. Ofta har de ytterdörren öppen och hunden ute men själv inne och har ingen uppsikt alls. Den högg i vintras tag i min vinterjacka när jag kom lite nära (trappan är ca 1 meter bred så det är svårt att inte komma nära när den står upp mot staketet och stäcker sig efter en). Hela staketet bågnar och ägaren har varnat för att hunden hugger och att staketet kan gå sönder. Vi har bott här ett halvår och hunden blir mer och mer aggressiv mot oss när vi går förbi.  

  I går hade vi gäster och då kom min moster hit som haft hund hela livet och röt till ordentligt på hunden när det gjorde så mot henne, hunden la sig platt på mage, ägaren har aldrig fått hunden att lyssna men tydligen kan den ju kommandon eftersom min moster kunde hantera den utan problem. Ägaren kommer helt vansinnig ut och skriker om att ingen, absolut ingen säger till hans hund på det sättet och att hon ska akta sig för hunden attackerar och hugger och att den får göra det mot människor som kommer för nära gränsen (staketet), ägaren är lika aggressiv som hunden. Vi vågar inte ta upp med grannarna att de måste ha bättre disciplin på hunden, att de borde gå lydnadskurser för både sig själva och hunden eftersom de inte kan hantera den. Killen är kriminell, han har flertalet domar på sig och de sitter och "röker" på ganska ofta. Andra grannar har sagt åt oss att absolut inte hamna i konflikt med honom, "det är en farlig jävel" har det sagts.  Ärligt talat så är jag rädd att staketet brister någon dag och den går till attack mot barnen eller någon av deras kompisar (då få som numera vågar komma hit).  Jag vet inte riktigt hur vi ska göra eller hur vi står juridiskt i det här eftersom huden ändå är på deras uteplats. Jag söker väl mest råd om hur vi ska göra och om vad vi kan göra den dagen hunden faktisk kommer förbi/ över staketet och attackerar någon av oss. 

  Flytta är planerat men jag håller på att avsluta min studier precis och sen ska vi spara lite pengar ett år och sen köpa ett hus så vi bor kvar iallafall ett år till om vi inte får tag på en ny tillfällig hyresrätt innan dess. Bara tillägga också att området i sig är ett helt okej område i en mindre stad, det är lite blandat men ändå ett lite bättre hyresområde, nybyggt och med höga hyror så något bättre hyresområde finns nog inte i staden vi bor i. 

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-05-10 20:09
  Det är en fransk bulldog hunden är.

 • Sön 10 maj 20:08 #1

  Efter lite googlande fick jag fram en exakt bild på en likadan hund och det verkar vara en fransk bulldog de har så jag va lite ute ock cyklade med rasen.

 • Sön 10 maj 20:41 #2

  Anmäl, staketet ska inte behöva brista och ett barn bli bitet innan något görs. Men i praktiken är det väl vad som kommer ske. Flytta så snabbt ni kan skulle jag säga.

 • Sön 10 maj 20:49 #3

  En fransk bulldog är en liten hund, typ 35 cm hög?

  Nåja, det har egentligen inte med saken att göra. Jag håller med, anmäl till länsstyrelsen. Jag vet inte hur mycket som behöver hända, men de vet.

 • Sön 10 maj 21:07 #4

  Fransk bulldogg låter osannolikt, både pga temperamentet och storleken. Kanske amerikansk bulldog, amstaff eller någon blandning. Sistnämnda låter mest sannolikt, både statistiskt och med tanke på vaktandet.

  Oavsett - inte okej någonstans. Prata med hyresvärden? Den kan nog tvinga bort en hund under såna här omständigheter.

 • Sön 10 maj 21:21 #5
  Ignoramus skrev 2020-05-10 21:07:37 följande:
  Fransk bulldogg låter osannolikt, både pga temperamentet och storleken. Kanske amerikansk bulldog, amstaff eller någon blandning. Sistnämnda låter mest sannolikt, både statistiskt och med tanke på vaktandet.

  Oavsett - inte okej någonstans. Prata med hyresvärden? Den kan nog tvinga bort en hund under såna här omständigheter.
  Okej till utseendet ser den iallafall ut med färger och stoleken på käkarna och huvudet, ett väldigt stort huvud. Den slutar halvvägs upp på låret på mig som är 162cm så ganska stor är den och aggressiv. 

  Ska nog ringa hyresvärden och rådfråga imorgon iallafall, grejen är ju att vi inte vet vad killen i hushållet gör om det blir konflikt, det är ingen trevlig kille. 
 • Sön 10 maj 21:24 #6
  Jemp skrev 2020-05-10 20:49:45 följande:
  En fransk bulldog är en liten hund, typ 35 cm hög?

  Nåja, det har egentligen inte med saken att göra. Jag håller med, anmäl till länsstyrelsen. Jag vet inte hur mycket som behöver hända, men de vet.
  Kanske är fel ute med rasen där med. Den slutar ungefär halvvägs upp på låret på mig som är 162 cm, det är ingen liten hund. Stort huvud och störa käkar och bara muskler. De kan knappt hålla emot när den drar i kopplet när de är ute och går. 
 • Sön 10 maj 21:56 #7

  Be hyresvärden att gå till er lägenhet så att den får se hur hunden beter sig.

 • Mån 11 maj 05:17 #8

  Börja med filma hunden när ni passerar så du har bevis och prata sen med hyresvärden.

 • Mån 11 maj 06:01 #9

  Ring och anmäl till Länsstyrelsen! Tyvärr finns en risk att inget händer, i mitt område fanns en aggressiv schäfer som ibland kom lös och attackerade och bet flera andra hundar (dock ej människor vad jag vet). Ägaren brydde sig inte ett dugg, flera personer försökte prata med honom och hundägare som ville ha ersättning för veterinärvård när han bitit ryckte han bara på axlarna åt. Han attackerade vår ena hund, en amstaff, två gånger men lyckligtvis blev det inte allvarligt slagsmål utan "bara" lite gruff. Vår hund hade vi då i koppel. Inte jättekul att hamna emellan en stor schäfer och en amstaff som såklart försvarar sig när han blir attackerad..! Schäfern var ökänd i området och diskuterades i lokala facebookgrupper mm. Jag och 2-3 andra drabbade anmälde till Länsstyrelsen efter en sådan facebookdiskussion men inget hände, Länsstyrelsen sa att de behövde fler anmälningar för att agera. Till slut bet den ihjäl någons lilla hund och jag hörde av en annan hundägare att den blivit avlivad, jag har inte sett den sedan dess.

  Länsstyrelsen i ditt län kanske inte är lika slapphänta som här (Stockholm) så anmäl!

  Men det är troligen effektivare att ringa hyresvärden, de kan agera direkt och hota med vräkning eller åtminstone bygga ett rejält staket runt uteplatsen så hunden garanterat inte kommer ut. Självklart ska ni och era barn inte behöva vara rädda och krypa längs väggen varje gång ni går in och ut. Ägaren har strikt hundägaransvar och skyldighet att hålla koll på sin hund men han verkar inte bry sig om det så att prata med ägaren hjälper nog inte ändå. Lycka till och stå på er, filma hunden när den attackerar så kan ni skicka in det till värden och länsstyrelsen också.

 • Mån 11 maj 06:09 #10

  Strikt hundägaransvar har du förresten alltid, även om hunden är på deras tomt. Du har ansvar för att alltid hålla din hund under uppsikt och självklart ska en aggressiv hund inte tillåtas attackera förbipasserande medan de inte ens är ute eller säger till hunden. Det är t.o.m så sjukt att om vår amstaff hade bitit den attackerande hunden så har vi ansvaret för de skador vår hund orsakar, fastän vår hund var kopplad och var den som blev attackerad.

 • Mån 11 maj 14:38 #11
  Ignoramus skrev 2020-05-10 21:07:37 följande:

  Fransk bulldogg låter osannolikt, både pga temperamentet och storleken. Kanske amerikansk bulldog, amstaff eller någon blandning. Sistnämnda låter mest sannolikt, både statistiskt och med tanke på vaktandet.

  Oavsett - inte okej någonstans. Prata med hyresvärden? Den kan nog tvinga bort en hund under såna här omständigheter.


  Inte så osannolikt, jag passade en kollegas franska bulldog en gång och aldrig mer. Hon försökte attackera grannens 2-åring som bara satt i en soffa, var helt galen, som när vissa hundar ser en katt eller kanin dom vill döda. Helt oprovocerat, jag var med hela tiden.
 • Mån 11 maj 23:08 #12

  Hundägaren är så galen att man kan misstänka olagliga substanser. Tipsa polisen anonymt att han har knark hemma och ange hans namn och adress
  Förmodligen hittar de knark  med  an cirkus av rättegånng osv
  Som en bonus kommer de då också se att hunden är folkilsken

 • Fre 15 maj 06:36 #13

  Hur har det gått?

 • Lör 16 maj 09:46 #14
  Dexter dot com skrev 2020-05-15 06:36:37 följande:
  Hur har det gått?
  De verkar inte svart hemma så mycket den här veckan eller så har vi helt enkelt gått om varandra. Men tänkte börja filma hunden när vi sitter på vår uteplats och när barnen går förbi för att skicka in till hyresvärden och länsstyrelsen. Ska även prata med en granne vars barns arm hunden högg efter för ett par veckor sedan så hon också anmäler till främst hyresvärden, dock vet jag inte om hon kommer göra det då hennes man blev orolig för att min moster hamnade i konflikt med killen, de vågade inte ens prata med dem efter hunden högg.  Ska även kolla upp exakt vad det är för typ av domar killen har.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll