Inlägg från: Anonym (undrar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (undrar)

    Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??

    viseversa skrev 2020-05-16 16:53:06 följande:
    exakt min tanke. Ts är ett troll och ville få reaktioner men kan man inte komma ihåg vad man skrivit så blir det liksom avslöjat.
    Till alla som säger att TS försvann efter halva tråden - jag har haft helg! Hallå! Plus att ni alla skriver liknande saker, och jag har en backlogg på typ 100 meddelanden. Måste man svara på alla meddelanden för att bevisa att man itne är ett troll, eller vad är grejen? jag kanske har fått de svar jag behöver redan!

    Angående att jag skrev mobil i inlägg 90 och senare avslöjade att det var sporutrustning kan jag faktiskt förklara. Jag ville inte hänga ut mig själv på FL, givet att vissa andra i släkten också läser här ibland. Så jag började med att itne specificera alls vad presenten var för något. Jag tycker inte det var relevant för frågeställningen heller. Sedan antog alla möjliga att det gällde just en mobil, så i mitt tänk kring "anonymisering" började jag tänka att det kunde ju gälla en mobiltelefon, och så skulle min släkt inte koppla tråden till mig. Senare började alla diskutera just att man kunde hitta billigare mobiler samt att 12-åringar inte ens behövde ha moderna mobiler tec, helt off topic om man känner till sanningen alltså. Till slut blev jag så frustrerad att jag avslöjade vad det handlade om! För jag tycker det är skillnad - det är en dyr sak ja, men en sak som faktiskt behövs. (Och ingen han kommer växa ur heller, han kommer ha nytta av detta i flera år!)

    Så. Frågor på det?

    Kan tillägga att trollanklageri inte ens är tillåtet här på FL - trist att ni itne kan bete er!! Jag kommer anmäla sådana inlägg.
  • Anonym (undrar)
    Anonym (Oj) skrev 2020-05-16 19:14:41 följande:
    Inte säkert tänker jag. Om jag bad om råd skulle jag ändra detaljer (som inte har betydelse) för att inte bli identifierad. Kön, föremål osv. Det kanske är något helt annat, som en studsmatta eller vad som nu kan kosta 8000 sonen vill ha?

    Hur som helst oförskämt att förvänta sig pengar på det sättet.
    iallafall en som fattat, och som klarar av att hålla sig till frågeställningen. Jag uppskattar det, även om jag fortfarande tycker 300kr är snålt. Det kan man ju lägga på cigaretter, läsk och chips utan att blinka... Den summan känns mest som att man inte ger någon effort alls. Och detta är alltså per familj, så ca 150kr per person? Det är typ som att ge en pizza i present... Tycker jag.
  • Anonym (undrar)
    Anonym (Oj) skrev 2020-05-16 12:22:18 följande:

    Jag tycker det är tankefel att man tänker att födelsedagsgåvor ska täcka upp dålig ekonomi.

    Det kan ju vara så att vissa (oftast ens föräldrar) VILL hjälpa till och då passar på i form av bidra extra i form av presenter/pengar. Men då tycker jag det ska komma från dem själva. Hur kul är det att ge något som någon förväntar sig/nästan kräver att få?

    Sedan brukar vi (möjligen undantag av den äldre generationen som vill ge mer till barn/barnbarn) tänka utan att det är utsagt att man ger varandra presenter på födelsedagar/jul för ungefär samma summa man får. Liksom så det går jämnt upp i familjerna.

    Presenter tycker jag är ett roligt sätt att uppmärksamma varandra. Inte ett sätt att tjäna/spara pengar.

    Vet inte hur man gör i ts familj. Alla verkar inte tycka lika där åtminstone.

    Ts: Har någon i familjen gjort likadant mot dig och tiggt pengar på det sättet?


    Nej, ingen har behövt "tigga" om pengar från oss, vi har alltid bidragit enligt vad vår ekonomi tillåter. Och för lite större tillfällen (folk som gift sig, fyllt jämnt etc.) har det nog legat en hel del över 3-400kr kan jag tillägga.

    Kusinerna är itne många och ännu små. Så det får väl bli så att om folk itne tycker det är värt att sponsra vår son nu, så kommer det speglas i hur mycket vi lägger i framtiden på alla andra...

    Jag har formulerat om frågan till mina släktingar för att understryka att sponsring är frivilligt, men också att vi räknar detta som lite speciellt tillfälle där detta verkligen skulle uppskattas, men att framtida julklappar och födelsedagspresenter kan vara av betydligt enklare natur, alternativt inget alls.

    Sedan kan jag tillägga att jag tycker fortsättningsvis att 3-400kr (eller så lite som 100kr som vissa nämnt här)  är sjukt lite. Man får ju bara nån skräpsak för den summan - vad ger ni egentligen till er nära Familj? Platsaker från Ica maxi som faller sönder efter 14 dar?

    kan tillägga att vi lägger ca 250kr när sonen går på kalas hos sina klasskompisar... Alltså inte ens släkt! För annars blir det ju bara skräp. Under 200-250 finns inga vettiga presenter, tycker jag... Och om det finns det, får ni gärna berätta vad det är för något... (20krs slajm, eller vad?? Säkert uppskattat...)

    Nej, jag tror nu folk i allmänhet är snåla... Det var lite av ett uppvaknande!
  • Anonym (undrar)
    Anonym (?) skrev 2020-05-18 09:48:49 följande:
    Det är ju det att "en pizza i present" räcker för släktingar att ge.
    Visst kan det "räcka" men det känns heller itne som de ansträngt sig... 
  • Anonym (undrar)
    Anonym (Rik) skrev 2020-05-18 10:04:03 följande:

    Alla i vår nära släkt har det gott ställt. Vi vet ändå ungefär vad alla brukar ge. På min sida ger man ca 200 - 600:- närmare 200 för småbarn och närmare 600 vid speciella tillfällen.

    I sambons släkt ger man 1000-3000 kr. Varje givare har en exakt uträknad summa som ska uppfyllas oavsett. Önskar barnen sig inget får dom massa massa grejer ändå.

    Det skulle vara svårt för oss att önska en gemensam present av de båda släkterna eftersom det blir konstigt när farmor lägger 3000 och mormor 300. Barnen önskar saker i ungefär den prisklass som passar. Eller så önskar dom sig pengar så att dom kan köpa själva.


    Hur fungerar det att " Varje givare har en exakt uträknad summa"? 
  • Anonym (undrar)
    Fiona M skrev 2020-05-15 19:33:42 följande:

    Vad är det för speciellt med att fylla 12?


    - Sista året som barn (vid 13 blir man tonåring)
    - Man fyller ett jämnt DUSSIN
    - 12 är en jämn siffra rent matematiskt

    Dessa är år som folk nog brukar tänka som lite mer speciella, utan att för den sakens skull vara "jämt tio-tal";
    1 år (hur många ett-årskalas har folk itne gjort stor sak över?? Är det "jömnt"? nej), 7 år (skolålder), 12 år (dussin), 16 år (sweeet sixteen), 18 år (myndig), 25 år, osv

    Nu råkar det också vara så att man blir tillräckligt gammal för att ta en viss sport på allvar, och skulle utvecklas massor av att ha utrustning till att träna även hemma... 
  • Anonym (undrar)
    sextiotalist skrev 2020-05-18 10:13:45 följande:
    Man är inte snål för att man inte lägger större peng på presenter.

    Man är snål om man anser att andra ska betala.

    Vi lägger nog inte mer än max 300 på julklappar/ födelsedsoresenter till kusiner. Nu är de äldre. Men för 300 kan man köpa ett glas de önskar sig i en dyrare serie.

    Eller snygga uppläggningsbestick.

    Ja, jag fick ett uppvaknande. Om jag hamnar i en sådan situation som ts släkt. Då kommer jag vänligt och bestämt meddela att det kommer vara slut med julklappar/presenter ömsesidigt framöver. För jag vill inte ha denna tradition med snåljåpar som anser att släkten ska sponsra lyx
    LYX??? Du har verkligen inte förstått...

    För övrigt är man nog enligt vanlig definition just snål, om man inte vill lägga pengar på familj och vänner utan bara sig själv. Det är väl typ ordboksdefinitionen... Snål vs självisk, liksom... 
  • Anonym (undrar)
    viseversa skrev 2020-05-18 10:17:16 följande:
    Fast man undrar ju. Du har under hela tråden skitit fullständigt i vad 90% av alla här säger. Att en present för 8000kr är ert ansvar som färldrar att fixa. Och attd et är väldigt fräkt och ouppfostyrat att nästan kräva att era slä'ktingar ska betala 1500-2000 kr för ert barn. Men ändå sitter du och tror din unge är universums centrum och att det är helt i sin ordning. Skrämmande hur ego du verkar vara. 
    Det har jag väl knappst, " skitit fullständigt i vad 90% av alla här säger" 
  • Anonym (undrar)
    Anonym (A) skrev 2020-05-18 10:17:43 följande:
    Nej, ingen har behövt "tigga" om pengar från oss, vi har alltid bidragit enligt vad vår ekonomi tillåter. Och för lite större tillfällen (folk som gift sig, fyllt jämnt etc.) har det nog legat en hel del över 3-400kr kan jag tillägga.

    När det inte är större tillfällen, lägger ni då ribban under 300 kr? Det du själv påstår är snålt?
    Nej. Tror minimum varit 500kr, men oftast 6-800kr, alltså 3-400kr PER PERSON. What's your point? Vi köper också matkassar varje månad till min mormor som är fattigpensionär. De går på över 100okr/månad. Och är barnvakt ofta. Och lånar ut verktyg och maskiner, då min man har mycket sånt och är händig. Fööra veckan hjälpte vi till att olja en av släktingarnas altan.

    Att kalla oss snåla är helt enkelt inte sant!
  • Anonym (undrar)
    viseversa skrev 2020-05-18 10:17:16 följande:
    Fast man undrar ju. Du har under hela tråden skitit fullständigt i vad 90% av alla här säger. Att en present för 8000kr är ert ansvar som färldrar att fixa. Och attd et är väldigt fräkt och ouppfostyrat att nästan kräva att era slä'ktingar ska betala 1500-2000 kr för ert barn. Men ändå sitter du och tror din unge är universums centrum och att det är helt i sin ordning. Skrämmande hur ego du verkar vara. 
    Ego? ja jisses... Ganska stor slutsats att dra om någon som man inte känner överhuvudtaget... 
Svar på tråden Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??