Inlägg från: Anonym (Fd personalchef) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fd personalchef)

    Arbetsrätt - hjälp mig!

    Hej, jag är pensionär sedan flera år så jag har kanske inte

    Har full koll på eventuella ändringar i arbetsrätten så ta mina funderingar med en nypa salt.

    Det som först slår mig är att du pratar om min chef och mitt team men säger inget om andra kolleger. Det låter som du är tjänsteman, hur många tjänstemän är ni på hela företaget? På samma ort?

    Har arbetsgivaren kollektivavtal? Det är viktigare än ditt eget medlemsskap (jag hoppas du varit med i A-kassan även om du inte var medlem i facket).

    Det är nog så att det finns en arbetsbrist, om försäljningen gått ned pga Corona så drabbar det ju inte bara själva produktionen utan också stödfunktionerna.

    Men din teamchef kan inte själv avgöra vilka personer som blir drabbade. Det är i stället så att Arbetsgivaren, dvs VD el liknande i de allra flesta fall först ska förhandla med facket/facken om hur stor arbetsbristen är och hur det påverkar de olika funktionerna i företaget.

    Därefter tittar man på vad det innebär i de olika kategorierna i form av antal tjänster, där gör man ingen skillnad på om det t ex finns flera säljteam, de räknas då tillsamman. Först när man vet hur många personer som arbetsstyrkan ska minskas med inom de enskilda kategorierna börjar man titta på de enskilda personernas anställningstid, kvalifikationer, omplaceringsmöjligheter etc. Det är ett stort pussel.

    I just ditt fall skulle jag bli förvånad om teamchefen och konsulten blir kvar och du och en arbetskamrat får gå. Facket kommer kräva att konsulten får lämna och att hans arbetsuppgifter fördelas ut på flera om inte du eller din kollega anses kvalificerade nog. Alternativt får någon (Kvalificerad)från en annan avdelning som annars skulle bli övertalig ta över konsultens arbetsuppgifter.

    Det finns också regler om att arbetsgivaren=företaget måste acceptera ett visst mått av upplärningstid för omplaceringar, tex så att en ekonomiassistent kan bli innesäljare men däremot inte ekonomichef.

    När det gäller uppföljningssamtal håller jag med dig om att det är mkt kort om tid, om ni har långhelg blir det ju som från en dag till en annan. Jag vill inte uppmuntra dig till att inte gå till jobbet men protestera skriftligt mot ett möte med så kort kallelse och gå inte in på chefens kontor.

    Intressant är också, fick du skriftligt besked i onsdags?

    Och mötet på måndag, har du kallats skriftligen och vad står det då för skäl?

    Svara gärna så ska jag försöka hjälpa dig vidare/Elisabeth

  • Anonym (Fd personalchef)

    Hej igen, nu ser jag att ? Anonym (HR) svarat innan mig så jag vill komplettera mitt svar lite.

    Anonym HR säger viktiga saker. Om du efter rådgivning med facket (du ska absolut inte gå på ett möte innan du pratat med dem) inser att uppsägningen är OK, Se till att anmäla företrädesrätt, vem vet hur försäljningen för ditt företag ser ut om ett halvår. Likaså be om hjälp av någon som kan alla olika regler för föräldrapenning, a-kassa etc så att du och din man/sambo kan planera för föräldraledigheten.

    Och bli inte allt för förvirrad av att vi svarar olika, ?HR?utgår från att ditt företag inte har kollektivavtal, jag gör tvärtom.När du svarat på det (och andra frågor)kan vi ta det vidare.

    Du kanske också ska berätta för oss alla här hur din SGI ser ut och andra aktuella fakta så kan du få råd från många andra aspekter.

Svar på tråden Arbetsrätt - hjälp mig!