• Anonym (!)

    Märkligt?

    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 17:20:31 följande:
    Den allra största massan patienter får korrekt behandling och överlever dessutom. Det finns ingen anledning att utgå från "det värsta som kan hända". Jag har inte sagt att det är trivialt, jag säger att oftast är det ofarligt och går att behandla, utan att vara cancer. Du behöver verkligen inte sitta här och förvrida mina ord!

    Googla så får du se själv, duger 1177 kanske??
    Vad säger du om att jag personligen drabbats av konstaterade patientskador i två helt olika ärenden och blivit ersatt? Det säger ju en hel del om risken att drabbas av oacceptabla skador, men du får det att låta som om det vore väldigt ovanligt. 
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 17:44:28 följande:
    Det är en väldigt liten risk att det är cancer. Det är ingenting som du behöver förstora.
    Det är ingenting som du behöver förringa. Du hade aldrig haft denna attityd om det gällde dig själv eller någon närstående. Försök att sätta dig in i andra människor situation.
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 17:44:28 följande:
    Det är en väldigt liten risk att det är cancer. Det är ingenting som du behöver förstora.
    Det är ingenting som du bör förringa. Du hade aldrig haft denna attityd om det gällde dig själv eller någon närstående. Försök att sätta dig in i andra människor situation.
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 17:54:57 följande:
    Det är väldigt ovanligt. Det är som att säga att för att jag har vunnit 90:- på två trisslotter i mitt liv så måste det ju vara väldigt vanligt att vinna på triss, så är det inte med varken triss eller patientskador.
    Inte jämförbart. 
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 17:57:35 följande:
    Vad vet du om det? Jag har själv haft tillstånd som mycket väl hade kunnat vara cancer men inte sprang jag omkring som en huvudlös höna för det. Jag gick till läkaren och lyssnade på vad den hade att säga. Svaret innebär inte att det absolut inte kan bli cancer, men det är inte det nu iaf.
    Men läkaren kan ju inte bedöma om det är cancer på enbart en röntgen! Mitt myom KAN vara cancer! 

    Jag är mest orolig att drabbats av skador i samband med kirurgin och det har jag all anledning till med tanke på mina erfarenheter!
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 18:08:36 följande:
    Fattar du inte att vi säger samma sak...? Ja det KAN vara cancer men det är en väldigt liten risk för det och de vet inte det innan de faktiskt skickat tester.
    Du skrev att mitt myom inte var cancer.
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 18:11:54 följande:

    Nej du TS, nu får det vara nog för mig. Du går runt i cirklar hela tiden och alla dina svar utgår från dina egna rädslor, även om du får svar från folk som faktiskt jobbar inom vården och borde veta bättre än både dig och mig kring vissa saker. Möter man på en intellektuell vägg finns inte mycket annat att göra än att inse att det är lönlöst. Du tror vad du vill tro och det finns inget som kan ändra det.


    Det är snarare du som har svårt att förstå.
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 18:06:28 följande:
    Det var ett exempel om sannolikhet.
    Och du tycker att man ska chansa med människors liv vid uppkomna åkommor? Jösses...
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 18:54:35 följande:
    Jag förstår att du är orolig. Jag hade också varit det, även om risken är mycket liten att det är cancer. I och med att det är just så liten risk så behandlar man inte myom snabbare än i normalfallet inom 3 månader. Det skulle inte vara hållbart för sjukvården att skynda på alla typer av operationer där en liten risk för malignitet föreligger.

    Med det sagt hoppas jag ändå att du får tid snart. Jag tycker också det verkar mycket viktigt att du får prata med kirurgen angående vilken typ av skador man kan vänta sig efter denna operation. Du verkar redan ha läst på en del själv. Som du säger, så finns det en risk att de måste ta livmodern vid operationen, men hur stor risken är för dig har jag ingen aning om. Det finns troligtvis också risk för skada på urinvägarna, men inte heller detta kan jag såklart veta utan att ha din journal. För alla operationer gäller risk för blödning, infektion och skador på andra organ intill. Förhoppningsvis går allt bra, och du slipper snart allt detta, men det är bra att vara mentalt beredd på komplikationer, och då även på att det inte nödvändigtvis är en klantig operatör, utan att operationen i sig kan ha varit svår.
    Är mest orolig att drabbas av skador under operationen och det faktum att myomet fortsätter att växa under denna väntan och att det därmed försvårar kommande operation. Nu har jag ju väntat i 3 månader. 

    1. Vad innebär skador på urinvägarna?

    2. Minskar risken för blödning om man lider av blodbrist? Varför uppstår blödningar?

    3. Vilka organ ligger omkring och riskerar att skadas?

    4. Jag är gastric bypass opererad, kommer kirurgen vara i närheten av min magsäck? Riskerar den att påverkas?

    Jag citerar några utdrag ur journalen och jag skull bli tacksam om du vill kommentera innehållet.

    Blodtryck: 127/80
    Puls: 90 slag/min

    Två tvärfingrar nedom naveln mot vänster palperas och ses även en hård resistens, det vill säga myomatös uterus.

     Uterus anteflekterad ordentligt förstorad, känns fritt rörlig.

    Visar uterus med myom i fundus som går väldigt kavitetsnära.

    Visar myom 91 x 71 mm.

    D259 Icke specificerad lokalisation av uterusmyom


  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 20:52:08 följande:
    Jag vill återigen poängtera att jag inte är gynekolog, men jag skall svara så gott jag kan. Det blir en hel del info. Jag vill inte skrämma dig, för som jag ser det har du egentligen inget val att avstå från operation, och riskerna jag nämner är mycket ovanliga. Jag hittade lite siffror för risker när man tar bort livmodern: Skada på urinblåsa (0-1,7 %), urinledare (0,04-0,4 %), tarm (0-0,5 %) och kärl (0,3-1 %) är ovanligt. Rimligtvis är riskerna lägre om inte livmodern behöver tas bort.

    1. Om myomet sitter intill urinblåsan, och/eller precis vid urinledaren från njuren så kan man få skador på dessa organ. Antingen "av misstag" för att det helt enkelt inte går att se ordentligt vad som är vad under operationen, eller medvetet för att det är enda sättet att få bort myomet helt. Dessa skador är troligtvis mest risk för om livmodern måste bort. Om man märker skadan under operationen så lagar man helt enkelt det man skadat. Skulle det bli en liten reva i urinblåsan som inte märks direkt så kommer det märkas dagarna efter operation och man kan då göra något åt det.

    2. Nej, risken för blödning minskar inte vid blodbrist. Ofta vill man att det skall vara ett blodvärde på minst 100 inför operation, annars kan det hända att du får blod förebyggande (men det kanske inte gäller gynoperationer). Blödningar uppstår från att blodkärl delas vid operationen. Oftast syns det tydligt vad man gör och man är alltid noga med att kontrollera att det inte blöder innan man avslutar operationen. Tyvärr fungerar kroppen så att små och mellanstora kärl ibland drar ihop sig när de skadas, så att de inte blöder direkt, utan ett tag senare, när de slappnar av igen. Ett myom kan i sig vara fyllt av blodkärl, men man har medel under operation för att hålla blödningen så låg som möjligt. En större blödning i buken efter operation brukar upptäckas närmsta dygnen. Ibland krävs en ny operation för att få stopp på det, ibland räcker läkemedel och/eller blodtransfusion.

    3. Om myomet sitter något åt vänster vid livmodern så är det egentligen tarmar som ligger intill. En tarmskada kan man få, men oftast märks det under operationen och man lagar den då direkt. Skulle en skada märkas under veckan efter operationen är det i många fall tillräckligt med antibiotikabehandling, men ibland kan en ny operation behövas. Skulle det bli en abscess ("var-ansamling"), sk djup infektion, så kan den ibland tömmas ut med hjälp av en liten slang/drän, som röntgenläkare ofta hjälper till att sätta.

    4. Nej, det låter inte som att de kommer vara i närheten av magsäcken, och den kommer inte påverkas. Jag antar att du gjorde den operationen med titthålsteknik? Då är det mindre risk att det skall finnas ärrvävnad inne i buken som gör operationen svårare. Är man opererad i övre delen av buken brukar det inte vara något problem att operera nedre delen senare.

    Andra komplikationer är tex urinvägsinfektion och sårinfektion, men det behandlas vanligtvis med antibiotika.

    Ditt blodtryck ser bra ut. Pulsen är lite åt det högre hållet, men inget skadligt. Det kan bero på blodbrist, men också på att det är obehagligt att bli undersökt. Jag kan själv ha en puls på 80-90 emellanåt utan anledning.

    Två tvärfingrar nedom naveln mot vänster palperas och ses även en hård resistens, det vill säga myomatös uterus.
    Berättar var myomet ligger (lite nedanför naveln, åt vänster), och bekräftar att det känns när man klämmer på magen.

    Uterus anteflekterad ordentligt förstorad, känns fritt rörlig.
    Livmodern är böjd framåt (så är det för de flesta). Fritt rörlig är bra, myomet verkar inte göra att den vuxit fast i omgivningen.

    Visar uterus med myom i fundus som går väldigt kavitetsnära.
    Myomets läge i livmodern är i fundus (övre delen). Här är det nästan bäst att du googlar fundus uterus och tittar på bilder. Kavitetsnära betyder att myomet ligger nära "en hålighet" (borde vara själva livmoderns hålighet). Det kan innebära att det kan vara svårt att få bort det utan att ta med åtminstone en del av livmoderväggen, men nu är jag ute på hal is när jag säger detta.

    Visar myom 91 x 71 mm.
    D259 Icke specificerad lokalisation av uterusmyom
    De verkar inte enligt denna anteckningen ha misstankar om att det rör sig om annat än myom.
    Vad snällt av dig att du tog dig tid att svara, tusen jag, jag är mycket tacksam för det! Det betyder mycket.

    Du verkar kunnig, är du läkare? Du behöver bara svara om du vill. 

    Ja jag måste genomgå operationen.Jag vill absolut inte förlora min livmoder, det är min stora skräck.

    För ca 4,5 år sedan så opererade jag bort en stor dermoidcysta som satt på min ena äggstock. Operationen slutade med ett buksnitt och jag förlorade min äggstock. Innebär detta svårigheter och ökade risker vid kommande kirurgi av myomet som kommer att ske med titthål? Är det ens rimligt att dom kommer att lyckas operera detta stora myom med titthål? Läkaren som opererade bort min dermoidcysta var tvungen att konvertera från titthål till öppen operation under operationen och cystan var ungefär lika stor som mitt myom. Varför tror du att det slutade så?

    Kan jag göra något för att minska risken för blödning? 

    Det stämmer att myomet ligger lite mer åt vänster. Ligger urinblåsan i närheten?

    Ja min gastric bypass operation genomfördes med titthål. 

    Kommer jag att förlora livmodern och bli steril om jag förlorar en del av livmodersväggen? 

    Varför har inte läkaren specificerat var myomet sitter?Jag syftar på den sista meningen.

    Är det större risk att göra denna op med robotiserad titthål än öppen kirurgi? Är det bara en läkare som opererar eller är det flera kirurger som är med och opererar? 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 20:52:08 följande:
    Jag vill återigen poängtera att jag inte är gynekolog, men jag skall svara så gott jag kan. Det blir en hel del info. Jag vill inte skrämma dig, för som jag ser det har du egentligen inget val att avstå från operation, och riskerna jag nämner är mycket ovanliga. Jag hittade lite siffror för risker när man tar bort livmodern: Skada på urinblåsa (0-1,7 %), urinledare (0,04-0,4 %), tarm (0-0,5 %) och kärl (0,3-1 %) är ovanligt. Rimligtvis är riskerna lägre om inte livmodern behöver tas bort.

    1. Om myomet sitter intill urinblåsan, och/eller precis vid urinledaren från njuren så kan man få skador på dessa organ. Antingen "av misstag" för att det helt enkelt inte går att se ordentligt vad som är vad under operationen, eller medvetet för att det är enda sättet att få bort myomet helt. Dessa skador är troligtvis mest risk för om livmodern måste bort. Om man märker skadan under operationen så lagar man helt enkelt det man skadat. Skulle det bli en liten reva i urinblåsan som inte märks direkt så kommer det märkas dagarna efter operation och man kan då göra något åt det.

    2. Nej, risken för blödning minskar inte vid blodbrist. Ofta vill man att det skall vara ett blodvärde på minst 100 inför operation, annars kan det hända att du får blod förebyggande (men det kanske inte gäller gynoperationer). Blödningar uppstår från att blodkärl delas vid operationen. Oftast syns det tydligt vad man gör och man är alltid noga med att kontrollera att det inte blöder innan man avslutar operationen. Tyvärr fungerar kroppen så att små och mellanstora kärl ibland drar ihop sig när de skadas, så att de inte blöder direkt, utan ett tag senare, när de slappnar av igen. Ett myom kan i sig vara fyllt av blodkärl, men man har medel under operation för att hålla blödningen så låg som möjligt. En större blödning i buken efter operation brukar upptäckas närmsta dygnen. Ibland krävs en ny operation för att få stopp på det, ibland räcker läkemedel och/eller blodtransfusion.

    3. Om myomet sitter något åt vänster vid livmodern så är det egentligen tarmar som ligger intill. En tarmskada kan man få, men oftast märks det under operationen och man lagar den då direkt. Skulle en skada märkas under veckan efter operationen är det i många fall tillräckligt med antibiotikabehandling, men ibland kan en ny operation behövas. Skulle det bli en abscess ("var-ansamling"), sk djup infektion, så kan den ibland tömmas ut med hjälp av en liten slang/drän, som röntgenläkare ofta hjälper till att sätta.

    4. Nej, det låter inte som att de kommer vara i närheten av magsäcken, och den kommer inte påverkas. Jag antar att du gjorde den operationen med titthålsteknik? Då är det mindre risk att det skall finnas ärrvävnad inne i buken som gör operationen svårare. Är man opererad i övre delen av buken brukar det inte vara något problem att operera nedre delen senare.

    Andra komplikationer är tex urinvägsinfektion och sårinfektion, men det behandlas vanligtvis med antibiotika.

    Ditt blodtryck ser bra ut. Pulsen är lite åt det högre hållet, men inget skadligt. Det kan bero på blodbrist, men också på att det är obehagligt att bli undersökt. Jag kan själv ha en puls på 80-90 emellanåt utan anledning.

    Två tvärfingrar nedom naveln mot vänster palperas och ses även en hård resistens, det vill säga myomatös uterus.
    Berättar var myomet ligger (lite nedanför naveln, åt vänster), och bekräftar att det känns när man klämmer på magen.

    Uterus anteflekterad ordentligt förstorad, känns fritt rörlig.
    Livmodern är böjd framåt (så är det för de flesta). Fritt rörlig är bra, myomet verkar inte göra att den vuxit fast i omgivningen.

    Visar uterus med myom i fundus som går väldigt kavitetsnära.
    Myomets läge i livmodern är i fundus (övre delen). Här är det nästan bäst att du googlar fundus uterus och tittar på bilder. Kavitetsnära betyder att myomet ligger nära "en hålighet" (borde vara själva livmoderns hålighet). Det kan innebära att det kan vara svårt att få bort det utan att ta med åtminstone en del av livmoderväggen, men nu är jag ute på hal is när jag säger detta.

    Visar myom 91 x 71 mm.
    D259 Icke specificerad lokalisation av uterusmyom
    De verkar inte enligt denna anteckningen ha misstankar om att det rör sig om annat än myom.
    Ligger myomet nära min kvarvarande äggstock? Finns det en risk att den skadas?
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 22:48:25 följande:
    Ja, jag är läkare. Om ett par månader är jag färdig specialist i kirurgi (så jag är bättre på övriga bukoperationer än gynoperationer).

    Alla har olika benägenhet att bilda ärrvävnad i buken. Det är svårt att säga om det går bra med titthål eller inte innan man försökt. Ofta brukar man kunna göra flera titthålsoperationer även i närheten av varandra, men ibland fungerar det inte. Då måste man ändra till öppen teknik under operationen. Andra skäl att ändra till öppen operation är att man inte kommer åt ordentligt med titthålsinstrumenten, eller om operationen är komplicerad. Ibland kan dock titthål vara en fördel även vid komplicerad operation. Om man får en blödning som är svår att stoppa med titthålsteknik kan man behöva öppna buken, och om man får skada på andra organ kan det också vara lättare att öppna för att ordna detta. Jag vet inte exakta anledningen till att de konverterade din förra operation, men troligtvis kom de inte åt ordentligt. Det borde gå att utläsa ur gamla journaler.

    När man gör titthålsoperation och skall ta bort en större knöl så måste man ju få ut den, och det går inte genom titthålen. Man gör alltså en lite större öppning i buken när operationen är i stort sett klar, för att få ut myomet. Det blir ändå ett mindre snitt än en helt öppen operation. Jag har läst att myom ibland tas ut genom vagina istället för genom bukväggen, men oklart om det är så i ditt fall. En fråga till din läkare :)

    Det du kan göra för att minska risken för blödning är att avstå från läkemedel som ökar blödningsbenägenheten dagarna före operation, tex acetylsalicylsyra, ipren, diklofenak/voltaren (tar du någon annan blodförtunnande medicin borde du få separat info om denna).

    Jag har svårt att säga om urinblåsan ligger nära myomet. Det låter som om den ligger en liten bit ifrån, men det kan jag inte säga säkert.

    Man kan fortfarande oftast bli gravid även om man tar bort en del av livmoderväggen. Det blir ett ärr på livmodern, mer eller mindre som efter kejsarsnitt, men det skall inte vara några större risker med graviditet, såklart beroende på hur mycket som ev behöver tas bort. Vilken äggstock var det som togs bort? Om det var den på höger sida skulle jag fråga läkaren om myomet sitter nära vänster äggstock och om det finns någon risk för skada på den. Antagligen är risken minimal, men är du ung och vill ha barn, så kan man i alla fall ta upp frågan om de rekommenderar att frysa ägg innan operationen. Troligtvis är det ingen fara alls för den äggstocken, men jag kan inte svara på det.

    Att det inte är specificerat var myomet sitter är väldigt vanligt i journaler. Så blir det med rätt många åkommor. Troligtvis för att läkaren dikterat "uterusmyom" och sekreteraren skriver "ospecificerad lokalisation". Det är inte viktigt att skriva exakta lokalisationen (det syns i journalen), och tar rätt mycket tid att leta upp exakta diagnoskoder.

    Nej, det är inte större risk med robotkirurgi än öppen kirurgi. Det brukar vara minst två läkare, ibland fler, med vid operationer (i alla fall andra bukoperationer än gyn).
    Jag är mycket imponerad och tacksam att du som läkare svarar och hjälper mig i tråden - det är guld värt :)  Jag ber om ursäkt för mina tidigare svar, det här är ett känsligt område för mig, därav min reaktion. 

    Har nu kollat journalen och det verkar som att jag förlorade höger äggstock. Finns det någon risk att myomet trycker/krossar min enda äggstock som jag har kvar på vänster sida? Ligger äggstocken nära det område som ska opereras?

    I journalen från när jag opererade min dermoidcysta står också följande: 
    Visar ett normalstort ovarium på vänster sida som innehåller flertal antrala folliklar. Pat informeras ånyo om PAD-svaret som visade keratom.

    Vad innebär detta?

    Det känns läskigt att mitt myom kommer att opereras bort av en robot...

    Idag (måndag) ska jag ringa operationskoordinatorn angående operationen.

  • Anonym (!)
    Anonym (XXX) skrev 2020-05-24 23:38:44 följande:

    Så är det nog alltid inom den offentliga vården i Sverige. Som i mitt fall när jag bröt fotleden. Jag lades in för operation, och vården planerades tillsammans med EN ortoped. Men sedan gick hela dagen för att det kom in någon bilolycka med jättemycket jobb som gick före, och sedan sent på kvällen när det blev min tur, så var det en annan ortoped som gjorde operationen.

    Jag ser inte på detta som ett problem - alla ska ju vara lika kompetenta. Och även om man känner att man klickar med den läkaren som går igenom operationen med en, så är det inte säkert att han är den skickligaste i nyporna...


    Vad bra att du berättar detta, det gör mig lugnare. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-25 09:28:07 följande:
    Jag förstår att dina svar i tråden är färgade av tidigare erfarenheter.
    Utan att ha ultraljud/magnetrönten tillgängligt (och jag skulle behöva fråga en röntgenläkare), kan jag inte svara på hur nära vänster äggstock myomet ligger. Det låter som om det sitter fast i övre delen av livmodern, och det skulle kunna innebära att det ligger på ok avstånd från äggstocken vad gäller operationen. Tryck från myomet borde inte skada några organ. De är bra på att smita undan (tänk dig att äggstockarna klarar en graviditet :))

    Antrala folliklar är normala äggblåsor. De innehåller omogna äggceller som kan mogna till fungerande äggceller. Jag är inte så bekant med keratom, men det verkar vara förhornat skivepitel. Det är celler, som i huden, som inte längre har någon cellkärna (kan inte dela sig), utan är fyllda med keratin istället. Så man kan säga att ett keratom skulle vara en knöl/ansamling av döda celler. Det låter ofarligt.

    Vad gäller robot så är det egentligen inte roboten som gör operationen. Det är rätt likt annan titthålskirurgi. Skillnaden är att man kopplar instrumenten (tång, sax, osv) till en stor maskin. Läkaren sitter sedan och rör handkontroller (tänk dig dataspel), och det får robotarmarna att röra instrumenten. Den gör alltså inget på egen hand, utan följer bara läkarens handrörelser. När man väl lärt sig jobba med robot så är det lättare att styra den än att hålla instrumenten själv, och det brukar vara en aning bättre sikt.

    Hoppas du får bra kontakt med koordinatorn, och positiv information.
    Tack så mycket för din förståelse och information.

    Okej.

    Då kan jag känna mig lite lugnare angående äggstocken, du kom med en bra jämförelse ;)

    Är rädd att kirurgen får dålig "fingertoppkänsla"  när det gäller robotens handkontroller och tappar kontrollen över den. Det är läskigt att mitt liv kan hänga på det. 

    Jag ringde mottagningen och dom sade att min operation kommer att ske efter sommaren och det bekymrar mig extremt mycket eftersom det känns som att myomet växt i rask takt sedan i mars och mina symtom har blivit värre, t ex ännu större blödningar. Dessa har orsakat mig blodbrist. 

    Hon sade också att kirurgen som jag träffade kommer att ringa upp mig trots att jag framfört klagomål och önskemål om en annan kirurg. Det slutade med att hon sade att jag måste åka till mottagningen igen om jag vill att dom ska prioritera min operation. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-25 15:27:10 följande:
    Vad tråkigt att du enligt deras plan behöver vänta några månader till, även om det är skönt att få någon info överhuvudtaget. Jag kan inte bedöma dina symtom på avstånd, och vet inte heller hur deras prioriteringar ser ut.

    Jag tycker det låter rimligt med ett nytt mottagningsbesök där man kan kontrollera ditt blodvärde, samt göra ultraljud och se hur mycket det vuxit (om de gör sådant via mottagningen).

    Den kirurg som tappar kontrollen över robotinstrumenten skulle lättare tappa kontrollen över instrumenten om hen hade dem i handen. Det kanske inte är lugnande, men som sagt, bra och dåliga kirurger finns det, och roboten ökar inte risken i sig. Med roboten blir det lite lugnare och mindre rörelser.

    Hoppas du snart får allt det här ur världen, och om de efter mottagningsbesök anser att du kan vänta till efter sommaren är det nog tyvärr så det måste bli, såvida inte det finns möjlighet att hävda vårdgarantin och de kan skicka dig till annat sjukhus. Tyvärr drar alla verksamheter ner på annat än akuta operationer över sommaren, och med Corona vill sjukvården troligen inte skicka runt patienter mellan kliniker.
    Hon sade något i stil med "vi prioriterar t ex dom med mycket mensblödningar", men det är ju exakt vad jag har och det har försämrats ännu mer sedan mars med detta symtom. Dom vet också att jag drabbats av blodbrist av detta. Därtill är jag gastric bypass opererad och det gör varje sjuklig blodförlust ännu mer allvarlig. 

    Det som oroar mig mest är att jag tror att myomet vuxit sig ännu större sedan mars och detta  försvåra kommande kirurgi och det blir mer riskfyllt. Myomets storlek var ju illa redan när ja träffade läkaren i mars. Då var den över 9 cm. Jag tänker: hur i hela friden ska dom lyckas få ut denna med titthål. Dom kunde inte ens få ut min dermoidcysta som var ca 8 cm genom titthål  (det var på ett annat sjukhus)

    Hon sade precis som du skrivit. Att dom kan kolla om den vuxit sedan mars och kontrollera blodvärde. På senare tid har jag ätit Niferex (järntabletter), men måste sluta med dom eftersom jag misstänker att jag fått magkatarr av dessa. Då kommer mitt blodvärde bli ännu värre. Jag vet inte om injektioner med järn är dåliga för magen, det skulle kanske kunna vara ett alternativ. Jag kan dock inte fortsätta låta kroppen förlora så mycket blod genom mens, men jag kan inget göra, äter blodhämmande medicin, men det hjälper inte. 

    Idag postade jag ett fysiskt brev till mottagningen där jag beskriver varför dom bör prioritera mig. Jag vill att läkare ska få ta del av detta, idag pratade jag bara med mottagningens operations-kordinator. Ingen läkare. Jag skrev också att jag vill att någon läkare ringer upp mig så att vi kan prata om saken, jag vill höra en läkares åsikt och att dom omprioriterar. Om läkaren också säger att jag ska komma på besök så ska jag se till att göra det. Det återstår att se hur det här går. 

    Dom gör vaginala ultraljud på mottagningen, så den möjligheten finns. 

    Vad skönt att höra dina lugnande ord gällande robotkirurgi. 

    Jag tog upp det här med vårdgaranti och då svarade hon att det inte gäller under Corona-tider. 

    Även om jag måst vänta till efter sommaren så finns en rädsla att dom fortsätter att skjuta upp detta. Dom har inte ens bemödat sig att meddela mig hur saker och ting föreligger. Jag kan bara hoppas på det bästa nu.

    Jag kommer att fortsätta uppdatera tråden och berätta hur det går för att få fortsatt stöd i denna jobbiga process. Dina svar i denna tråd är dom bästa som jag nånsin har fått på ett forum. Det glädjer mig att det finns goda läkare på forum som tar sig tid och hjälper till, som gör skillnad för människor. Tusen tack snälla du :)
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-25 22:46:47 följande:
    Trevligt om jag kunnat vara till hjälp :)
    Som sagt, det låter vettigt om du kan få till ett mottagningsbesök snart, nu när operationen kan bli uppskjuten. Skriv gärna upp vilka frågor du har innan besöket/telefonsamtalet, så att du inte glömmer ta upp något. Även om du skickat brevet kanske det inte har nått fram till den person du pratar med.

    Vad gäller vilken typ av järn som fungerar för dig vore det kanske bra att diskutera det med din vanliga vårdcentral? Alla reagerar lite olika på olika sorter. Då kan du också diskutera ev behandling av magkatarren (tex Omeprazol, om du inte redan har det).

    Ja, Corona ställer verkligen till det på många sätt.
    Jag håller tummarna för att du kan komma med positiva uppdateringar snart (eller frågor om det behövs).
    Jag ska absolut följa dina goda råd Glad

    Du har rätt i att det är vårdcentralen som hjälper till när det gäller järn och jag ska även se till att diskutera behandling av magkatarren. Jag har enbart ätit Omeprazol en kort tid i samband med min gastric bypass operation, den ordineras ett kortare period till alla nyopererade på det sjukhus jag opererade mig. 

    Det är synd att Corona får så stora konsekvenser på samhället och man kan ju bara hoppas på att det vänder snart, i dagsläget så verkar man inte kunna spå någonting.

    Tusen tack snälla du, det återstår att se hur det går, jag uppdaterar tråden med information och frågor i denna process Glad
Svar på tråden Märkligt?