• Anonym (!)

    Märkligt?

    Anonym (a) skrev 2020-05-24 07:41:03 följande:
    Vilket illustrerar vad jag försökte säga. Kommunikationssvårigheter. Du gillar inte mitt sätt att formulera mig. Det betyder inte att jag har fel i det jag skriver, men däremot att jag skrev det på fel sätt. Det är just sådant här de flesta anmälningar handlar om. Inte läkare som gjort fel, utan läkare som inte kunnat förmedla på rätt sätt varför de gjort som de gjort.
    Läkaren du träffade som betedde sig olämpligt kan i teorin ha gjort precis som han skulle, bara att han varit dålig på att berätta varför han gjorde så (men givetvis kan han gjort fel också, det vet jag inte). Att du beskriver honom som ung, behöver inte vara dåligt. Han måste i alla fall ha studerat/jobbat minst 13 år efter studenten för att vara färdig specialist, och ofta är yngre läkare skickliga och engagerade, medan en del äldre läkare inte riktigt uppdaterat sig. Finns givetvis undantag åt bägge håll.

    Jag skrev inte att läkare aldrig gör fel. Däremot säger inte antal anmälningar så mycket om hur skickliga de är. Då behöver man läsa anmälningarna, och utlåtande från IVO, och se vad misstagen handlat om. Vissa läkare som har många anmälningar kan, förutom ev kommunikationssvårigheter, ha ansvar för de svåraste operationerna som oftare går fel. Det kan också vara så att man har hand om en patientkategori som oftare anmäler (tex råkar psykiatriker oftare illa ut).
    Alla kirurger får komplikationer efter operationer. Har man aldrig haft en komplikation har man inte opererat så mycket.

    Igen, jag säger inte att läkare inte gör fel. Det kan hända att du råkade ut för just ett av de stolpskott som faktiskt finns inom vården (precis som överallt annars), som orsakar skador pga oskicklighet. Självklart skall du inte opereras av just honom som du inte känner förtroende för.
    Här kommer mina råd in, om att kontakta koordinatorn och be att få veta i förväg vem som skall operera dig, samt vid behov fråga efter ett telefonsamtal eller snabbt möte med denna, samt meddela vem du inte vill ha som operatör.
    Jag har aldrig skrivit att läkaren var en man, det var en kvinna.

    Du fortsätter ju att envisas med att säga vad anmälningar brukar grunda sig på "kommunikationssvårigheter", det är att förminska saker och ting enligt mig.l. Du framställer det som att läkare är Gudar som inte kan göra fel.

    Jag kan tala om för dig att jag själv drabbats av patientskador, i mer än ett fall, Dessa skador har då givetvis bedömts och jag har fått ersättning. Att det har hänt mer än en gång bevisar att det finns många klåpare. 
  • Anonym (!)

    Att gynläkaren har 6 anmälningar - och dessutom ung - säger ju en del om människan. 

    Jag upplevde henne som förjävlig på flera sätt. 

    Dessutom var hon "dampig" i sin framtoning. Jag vill ha en kirurg som är lugn och koncentrerad. 

    Läkaren gav mig ingen information om ingreppet - det vara bara oväsentligt struntprat från hennes sida.

    Att operera bort ett gigantiskt myom i livmodern är stor operation. Jag är väldigt orolig. 

  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 08:23:50 följande:
    Som sagt, det går bra att meddela koordinatorn att du inte vill opereras av just henne. Det kan också hända att hon inte genomför den typen av ingrepp. En del mottagningar sköts av ST-läkare (under utbildning). Det som motsäger att hon skulle vara ST-läkare är alla anmälningar. Så många anmälningar får man normalt sett inte under utbildningen.

    På "vanliga kirurgen" (inte gyn) går det till så att man kommer till en inskrivningsmottagning inför operationen. Det brukar vara 1-4 veckor innan operationen. Det är inte alltid det är bestämt just då vem som skall utföra operationen, men man pratar om just det ingreppet som skall göras, och går bland annat igenom vilka risker det finns med operationen, och vilka risker det finns med att låta bli. Jag är osäker på om gyn använder sig av inskrivningsmottagningar, men i så fall skulle du då kunna ställa mer specifika frågor om ingreppet.
    Jag var på "inskrivning" hos en undersköterska  direkt efter besöket hos läkaren. Samma dag. Jag ställde frågor till henne som hon givetvis inte kunde svara på. Det är liksom inte en undersköterskas uppgift att agera läkare.

    I ett telefonsamtal så meddelade läkaren att det var hon som skulle göra operationen. Det accepterar jag inte med tanke på omständigheterna.

    Jag har varit i kontakt med mottagningen, och dom sade att dom skulle höra av sig. Det gjorde dom aldrig och det finns inget noterat. Jag ska ringa dom igen. 

    Som sagt: läkaren berättade ingenting om ingreppet vilket i sig är mycket anmärkningsvärt. Det är hennes skyldighet att göra det. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 07:57:14 följande:
    Det beror på var i landet du bor. Som jag tidigare sagt påverkas även gyn, i och med att narkospersonal flyttas till coronaverksamhet. Vad gäller vanlig kirurgi som bråck, gallor, och liknande genomförs de inte planerat på många ställen. De "borde ju inte heller påverkas", men gör det ändå. Hjärtsjukvård borde inte heller påverkas. På tal om det, så försämras hjärtat på en hjärtsjuk av att vänta, och det blir svårare att få till ett lyckat resultat.
    Jag vet inte om din operation är planerad för/riskerar intensivvård efteråt. Alla dessa operationer försöker man undvika så gott det går. Även mindre närsjukhus ställer in operationer för att spara på narkosläkemedel.

    Svensk förening för obstetrik och gynekologi skriver: " Gynekologisk kirurgi som kan anstå prioriteras ej under pågående pandemi". Det är inte läkare som i första hand avgör vilken vård som skall genomföras. Det kan hända att din operation ändå är prioriterad i och med att du uppger anemiserande blödning.
    www.sfog.se/media/336921/sfog-raad-angaaende-gynekologisk-kirurgi-under-covid-19-pandemin.pdf
    Dom sade till mig att jag skulle få en operation inom 3 månader.

    Ju mer tiden går desto större blir myomet. Det innebär svårare operation och större risker. 

    För varje mens som kommer så blir blödningarna bara värre och värre. Det är rena blodbadet. Inte ens blodhämmande mediciner hjälper.

    Jag tror att myomet är ännu större nu än vad den var i mars, alltså att den växer i rask takt. 

    I värsta fall så kan det ju handla om en elakartad cancer. Brukar dom inte kolla upp sådan INNAN operationen?

    Varför är detta myom så tydligt medan min dermoidcysta som jag hade i ungefär samma storlek inte syntes utanpå? Dermoidcystan opererades bort och jag förlorade också min ena äggstock, jag sörjer det. 

    Opererade bort dermoidcystan för ca 4- 4, 5 år sedan, men den kirurgen berättade aldrig att jag hade ett myom. Nu har jag ett som är över 9 cm stort. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 07:58:25 följande:
    Jag förstår att du inte ser läkare som gudar. Det är det nog få som gör i Sverige. Jag vet inte varför du har behov av att upprepade gånger påpeka att läkare inte är förmer än andra? Även om de inte är gudar, även om de kan göra fel, skadar det inte med respekt för deras kunskap (generellt sett). Läkare är inte heller personer som man behöver trycka ner och få att förstå att de minsann är vanliga människor.
    För att jag anser att människor är lika mycket värda. Läkare är inte bättre och mer värda än gemene man. 

    Att jag har drabbats av två allvarliga fall av skador säger ju en hel del. Det är två helt olika fall, oberoende av varandra. Jag är naturligtvis påverkad av det. Har även andra dåliga erfarenheter av läkare. Ingen annan yrkesgrupp har inneburit så mycket skit för mig. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 07:58:25 följande:
    Jag förstår att du inte ser läkare som gudar. Det är det nog få som gör i Sverige. Jag vet inte varför du har behov av att upprepade gånger påpeka att läkare inte är förmer än andra? Även om de inte är gudar, även om de kan göra fel, skadar det inte med respekt för deras kunskap (generellt sett). Läkare är inte heller personer som man behöver trycka ner och få att förstå att de minsann är vanliga människor.
    Jag kan också meddela dig att jag hade ett syskon som DOG pga läkarens slarv! Kan ge fler hemska exempel.
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 09:43:22 följande:
    Anonym (!) skrev 2020-05-24 09:24:45 följande:
    Jag kan också meddela dig att jag hade ett syskon som DOG pga läkarens slarv! Kan ge fler hemska exempel.
    Ja, jag förnekar inte att misstag sker. Återigen beklagar jag att du drabbats av detta. Det jag vänder mig emot är att du inte bara verkar förmedla att läkare inte är bättre än någon annan, utan att du verkar tycka illa om läkare (mer än om andra yrkeskategorier). Förståeligt utifrån vad du varit med om, men jag tror att få människor i Sverige, även få läkare, tänker att de är mer värda än någon annan. Läkare har det inbyggt i sitt yrke att alla människor/liv är lika mycket värda.

    Behöver jag hjälp med el-installation så behöver jag en skicklig elektriker. Har jag råkat ut för elektriker som skött sitt jobb dåligt blir min bild av dem som yrkeskategori naturligtvis färgad av detta, men det gynnar ingen att jag klumpar ihop dem till "de är inte mer värda än någon annan". Jag inser trots allt att det finns väldigt många oerhört skickliga elektriker, även om jag haft otur. Men visst, jag skulle också vilja kolla upp nästa elektrikerfirma noga innan jag anlitar någon.

    Nej tyvärr har inte alla läkare inbyggt i sig att alla människor är lika mycket värda. Det är allmänt känt att vården är ojämlik.
  • Anonym (!)
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-05-24 09:50:57 följande:
    Myom är en godartad tumör i kroppen och det är sällan det utvecklas till cancer: https://cancer.se/myom/     https://www.netdoktor.se/kvinnlig-halsa/gyn-halsa/sjukdomar/det-har-visste-du-inte-om-myom/Som jag försökt förklara för dig tidigare kan man inte bara titta på en röntgen eller ens på själva myomet efter att de plockat ut det för att veta om det är cancer, man måste skicka iväg ett prov på analys.

    Du kan inte jämföra olika sjukdomar med varandra. Även om du skulle haft flera myom i olika omgångar beter de sig inte alltid likadant, och det beror naturligtvis också på var det sitter och hur stort det är.

    Ditt myom syntes antagligen inte då, eller så ansåg de inte att det var relevant i situationen.
    Även om det sällan är cancer, så finns det ju ändå en liten risk. Jag tänkte om man kan ta någon vävnadsprov eller liknande innan op?

    Jag har bara haft ett myom, alltså den jag har nu. En dermoidcysta, som jag hade tidigare, är inte samma sak som ett myom. 

    Kan såklart inte säga hur det såg ut vid tillfället. Även om det bara var ett litet myom just då, så ska man såklart informera om den så att man kan hålla koll på den med undersökningar. Ju större den blir, desto större svårigheter att få bort den och jag får dessutom leva med svåra symtom. Till slut upptäckte jag att något var fel och sökte hjälp. Då fick jag info om detta myom. Nu är jag extremt orolig över operationen. Jag är såklart extra orolig pga mina tidigare skador, jag har utvecklat en stor rädsla för operationer och är traumatiserad. 

    Detta myom borde ha funnits redan när jag opererade bort min dermoidcysta. Jag tycker att det verkar orimligt att den kan växa sig så här snabbt och stor på så kort tid. 
  • Anonym (!)
    Anonym (a) skrev 2020-05-24 09:45:57 följande:
    Be mottagningen om ett nytt besök med en annan läkare så att du får utförlig information om vad som skall göras, inklusive risker, så att du är medveten om detta innan operationen.
    Såvida det inte är enbart hon som gör dessa operationer på din klinik (osannolikt) skall det gå bra att få en annan läkare.
    Jag tänkte att jag kan börja med ett telefonsamtal med en ny läkare och sedan känna efter om jag nöjer mig med det. Vill helst inte upplevas som en "besvärlig" patient eller fördröja operationen. 

    Har googlat en hel del på nätet, men det säger ju inte så mycket om mitt enskilda fall. Hade t ex velat veta hur svår operationen är i mitt fall, om jag har stor risk att vakna upp utan livmoder (det vill jag inte) och andra skador osv. 

    När min dermoidcysta opererades bort så började dom med titthåls-operation, men dom var tvungna och konvertera till en öppen operation pga svårigheter, enligt läkaren. Dermoidcystan var ca 8 cm om jag inte missminner mig, och mitt myom över 9 cm. Minst. 

    Är också orolig att läkarna kommer att bli provocerade över att jag vill byta läkare, jag hade gärna sluppit. Jag ser inget annat val än att jag måste byta. Om något skulle hända mig så kommer jag att klandra mig själv eftersom hon gav ett dåligt intryck från första början. Vill inte utsätta mig för det.
  • Anonym (!)

    Kan inte låta bli att undra varför jag drabbats av så mycket problem inom detta område. Först en gigantisk dermoidcysta och nu ett gigantiskt myom. Undrar vad det är som orsakar sådant här. 

Svar på tråden Märkligt?