• sextiotalist

    Blir galen på öppen planlösning!

    Vi har möblerat bort den öppna planlösningen.

    Tyvärr har de flesta nybyggda lägenheter öppen planlösning och allt för ofta en planlösning som inte ger möjlighet att möblera bort den öppna planlösningen.

  • sextiotalist
    Anonym (Trött sambo) skrev 2020-05-28 11:35:17 följande:

    Har det ens byggts någon lägenhet sen 1998 med en dörr till köket?


    Ja faktiskt. Tittade på en lägenhet västra hamnen i Malmö och där var det ett separat kök. Men då var planlösningen för övrigt usel.

    Svärmors lägenhet är en klassisk trea, byggt 2007 eller 2008. Så de finns men inte många
  • sextiotalist
    Kjell2 skrev 2020-05-28 11:46:44 följande:

    Öppen planlösning är delvis en konsekvens av de byggregler vi har i Sverige. Alla riktig rum måste ha fönster. Då går det inte att placera ett mindre lägenhetskök innåt i ett hus. Då yttervägg är värdefullt blir då lösningen en öppen planlösning. Köket inåt men hänger ihop med vardagsrummet som har fönster utåt. 

    Detta blir speciellt tydligt vid mindre lägenheter som vanligtvis bara har en, möjligtvis två ytterväggar. En stor lägenhet, med flera och större ytterväggar blir det enklare med separat kök och mindre matplats. Min föräldrar köpte en nyproducerad sån för 20 år sedan men då var den på över 120 kvm och hade tre ytterväggar


    Den lägenheten vi har nu skulle få fönster i köket även om man hade vägg.

    Det som hindrar att vi inte lätt kan slänga upp en vägg är den totalt hopplösa köksön som inte tillför något (finns inte ens där en bra sammanhållen arbetsyta utan små hattiga som inte ens rymmer en plåt tyvärr).

    Nu har lägenheten andra kvaliteter och vi har möblerat bort den öppna planlösningen.
  • sextiotalist
    Anonym (myself) skrev 2020-05-28 15:02:20 följande:

    Det kanske beror på planlösningen i sin helhet, men vi har bott i två lägenheter med öppen planlösning mellan kök och v-rum och älskade det. Enda nackdelen jag ser med det är om vi har flera gäster än gästrummet kan rymma och några måste sova i vardagsrummet, så blir det en extra grej (lägga sig tidigare och inte se på TV, var extra tysta på morgonen eller om man ska på toa, mm), men under våra totalt 12 år i såna lägenheter har det hänt ca 4 ggr.

    Men vad har ni för diskmaskin som hörs i hela lägenhet?


    Vi har långväga gäster som ibland sover i vardagsrummet så då är det ännu mer märkbart med även den begränsningen. Skulle nog säga 8-10 ggr per år.

    Vi umgås mycket i vardagsrummet, köket är en arbetsplats.

    Förutom att diskmaskinen låter (Electrolux, typ lite dyrare) så låter fläkten från den inbyggda ugnen.

    Den fläkten som är till spisen är ingen höjdare. Suger sådär.

    I vår förra lägenhet var det en svindyr bänkfläkt, märket började på g, googlade på den en gång, 30 000 . Den var ljudlig (men effektiv).

    Sedan är det alla andra maskiner som låter som är störande
Svar på tråden Blir galen på öppen planlösning!