• Amidina

    BIM juli 2020

    Hej hopp, jag vill vara med! Snart 35år, gubben 39, inga barn och har kämpat i snart 3år. Inga plus alls än, men efter sommaren väntar insemination om inget händer nu i juli. Solig


     


    Apoapo 5/7. 35, tredje barnet.

    Kalatea: 6/7, 27 år, Inga barn

    Lingonrisig 7/7, 31 år, andra barnet

    Makemy­ownsun­shine 11/7. Tredje barnet

    Jojjo87 11/7. 33år, första barnet.

    Sskemma 12/7, 25 år, första barnet

    entusiastisk 12/7, 31 år, andra barnet

    odlarmamman 13/7, 28 år, tredje barnet

    Amidina 13/7, 34 år, första barnet

    Trio2021 14/7, 28 år, tredje barnet

    PelloBello 14/7, 34 år, andra barnet

    Emelie 01 16/7, 33 år, tredje barnet

    mzl93 16/7, 27 år, första barnet

    SpändFörväntan 21/7, 37 år, fjärde barnet

    sbina86: 27/7, 33 år, tredje barnet

    apan95: 27/7, 24 år, första barnet

    Esemlan: 28/7, 36 år, andra barnet

  • Amidina

    Ägget bör släppa 24-48h efter Lh-peaken, men det är inte alltid det gör det. Lh är ungefär att hjärnan säger till äggstocken att släppa ägget, men ibland lyssnar den inte och då fortsätter hjärnan skrika ett tag till, men ägget kan i värsta fall helt enkelt aldrig släppa (vanligt hos de med tex PCO) och då får man oftast en lättare blödning ett tag senare som är typ som en mens.

    Absolut lättaste sättet att hålla koll hemma är att tempa, då ser man exakt vilken dag ägget faktiskt har släppt! Solig Brukar rekommendera det till alla som försöker pricka in ÄL, temp plus stickor och/eller koll på fertilt sekret mm.

    Vad gäller cykellängd så är det superindividuellt, det är rätt få som har de där 28 dagar cyklerna med ÄL på dag 14. Själv har jag numera en lutealfas på 13 dagar, upp från 10 för ett par år sen!

  • Amidina
    Anonym (M) skrev 2020-07-01 21:14:28 följande:
    Du verkar ha bra koll. Har du koll på livmodertappen? Hur den brukar te sig om äl uteblir? :)
    Lite bittert haha, men man får lätt det efter några års kämpande. ;P Plus att jag är världens fertilitetsnörd, älskar att lära mig om det!
    Tappen har jag rätt nyligen börjat läsa på om, men har förstått att under ÄL är den högt upp i slidan och känns mjuk och öppen (om man känner över öppningen är den större), annars ligger den lägre och är hårdare och mer stängd. Om man blivit gravid flyttar den tydligen uppåt igen och blir mjukare. :) Men som med det mesta annat så förekommer individuella skillnader, mest troligt pga hur man påverkas av sina egna hormonnivåer.
    Jag har förstått att om man håller koll på den regelbundet så lär man sig hur den beter sig för en själv iaf, den följer ett tydligt mönster. :) 

    Så för att svara på din fråga lite mer exakt, om kroppen försöker få igenom en ÄL så borde tappen ligga högt och vara mjuk, och du ska se fertilt sekret (som för övrigt inte bara är den där äggvitan, viktig fakta!). Om kroppen har "gett upp", dvs det gått för lång tid från att hjärnan skrikit och inget hänt, så borde tappen ligga lägre, närmre slidmynningen, och vara hård.
  • Amidina
    lingonrisig skrev 2020-07-01 22:11:10 följande:

    Fler som tempar? Jag började tempa innan första barnet för att få koll på cykeln, och insåg då att den är väldigt regelbunden men något kort lutealfas. Jag fick en ganska tydlig höjning efter ägglossning den här gången så är ganska säker på att jag är på äl+6 idag, och idag hade jag en kraftig dipp i tempen. Det brukar jag ju få när mensen ska komma men så här tidigt i cykeln har jag bara fått en enda gång förut och det var den cykeln jag plussade med första barnet. Tankarna går till den ökända implantationsdippen? Ingen aning om det är det som händer här men jag måste ju säga att det blev väldigt spännande nu att se om tempen skjuter upp imorron igen.


    Jupp, i några år nu så har rätt bra koll på hur min brukar se ut iaf. :) Och pepp pepp, jag lyckades förlänga min lutealfas från 10 till 13 för ett par år sen, så det går om man bara lyckas komma på varför den är kort. För mig var det lite näringsbrist och stress som ställde till det.


    Låter som att det kan vara antingen implantationsdipp, alternativt östrogenpeaken som oftast kommer i mitten-ish av lutealfasen. Håller såklart tummarna för det första! Solig

  • Amidina
    Anonym (M) skrev 2020-07-02 11:22:22 följande:
    Jag älskar det också. Så kul och spännande ändå. Och vad man lär sig om sin kropp!

    Jag och min tapp är bästisar. Har stenkoll på den. Dock är det här första eventuella äl sedan jag fixk avbryta min graviditet, och den beter sig lite annorlunda. I vanliga fall är den hög, mjuk och helt öppen i ca 7 dagar. Dagen efter äl är den helt stängd.

    Nu har den varit precis som vid äl, men sedan hårdnat och hållit sig halvöppen, vilket för mig inte är normalt, därför jag tänkte om det kanske är teckan på att äl uteblivit liksom. :)
    Eller hur! Allt som man kunde tycka man borde fått lära sig i skolan.. Cool

    Åh, men så coolt! Jag måste bli bättre på att hålla koll på min med, nya pusselbitar är ju alltid roliga. Ifall det är en ny situation för dig (vilket det verkar vara med avbruten grav, beklagar) så är det inte helt konstigt om kroppen beter sig en smula annorlunda. Hormonerna kan ju fortfarande vara en aning ur spel. 
    Men tempar du? Enda sättet att hemma veta om man haft ÄL eller inte, jag hade blivit fullständigt tokig utan det. 
    Jag tänker att om den hårdnat och flyttat neråt så borde ÄL ändå ha passerat.. 
  • Amidina
    lingonrisig skrev 2020-07-02 11:52:07 följande:
    Oj, coolt! Hur visste du att det var näringsbrist? Tog du blodprover? Jag äter nog lite ensidigt så skulle inte bli förvånad om jag hade lite näringsbrist..

    Hoppas på implantation men skulle ju lika gärna kunna vara östrogen som du säger.. Jag har aldrig haft någon tydlig östrogenpeak tidigare dock men det förblir en nagelbitare några dagar till.

    Ja, först privat och även via vården. Vården tyckte allt såg normalt ut, men normalt är inte optimalt har jag fått lära mig. :P Plus att referensvärdena skiljer sig från labb till labb, vilket jag tycker är helt sjukt! Du kan alltså vara frisk i ett län men sjuk i ett annat, med exakt samma värden! Iaf, jag fick lite hjälp att tolka resultaten och satte sen in tillskott där jag behövde och bättrade på min kost så mycket jag orkade, och stresshanteringen var också en jättestor pusselbit för mig. Min gubbe som också fick genom samma lyckades tredubbla (!!) sina simmare på ett halvår genom bättre kost, tillskott, och att sluta snusa. Solig Så visst fasen går det!


    Hmm, om du aldrig upplevt det förr så är oddsen rätt små att det helt plötsligt skulle dyka upp nu såvida du inte förändrat nåt i vardagen tycker jag. Så tummar hållna för inborrat embryo! Gravid

  • Amidina
    Jenzia skrev 2020-07-02 12:02:09 följande:
    Tyckte jag fått lite symptom till och med Molvärk som att mensen är på G, men förtidigt liksom, och brösten är tunga och lite ömma. Brukar inte ha några symptom alls innan mens, så då fick jag så klart upp hoppet...Men önskan kan ju ge massa symptom så klart! :-P

    Såg att du skulle testa på söndag! Håller tummarna för dig!
    Hoppet är inte ute förrän mensen har kommit med besked! Hjärta Finns mååånga som inte testar positivt förrän efter BIM, trots att de hade symptom ett tag innan, beror på hur känslig man är för hormonerna. Håller tummarna!
  • Amidina
    Jenzia skrev 2020-07-02 12:26:56 följande:
    Tack för peppen! Kanske kommer mensen tidigare än jag trott, fick positivt ÄL-test (CB Advanced) på midsommarafton, de testerna anger ÄL inom 10-36 timmar, men hade äggviteflytning till söndagen och torr på måndagen, då tänkte att ÄL skedde på söndagen. Hmmm nästa cykel ska jag tempa så jag verkligen vet att ÄL skett!!!
    ÄL-testerna är bara en indikation på när hjärnan säger till äggstockarna att släppa, inte alls säkert att de lyssnar direkt. Solig Tempen är det enda förutom typ blodprov och ultraljud som säkert kan visa att ÄL skett, för hjärnan kan skrika utan att äggstockarna svarar alls (men det är ett helt annat problem och tack och lov inte sådär supervanligt ändå - PCO).
    Äggvitesekret är ett tecken på att östrogenet är i topp, så hade jag varit som dig hade jag nog gått mer på det än testet i detta fallet, för så länge kroppen banar väg för simmarna finns det chans, när det torkar upp är chansen över. :)
  • Amidina
    mzl93 skrev 2020-07-02 12:29:59 följande:
    Men vänta nu? Hur vet man då om det är fertilt sekret? Jag som va så glad över att se det där kladdet för en gångs skull hahaha!
    Haha, det ska du vara! Äggvitan är kronjuvelen liksom, men inte den enda ädelstenen som finns. ;P Dvs äggvitan kommer när östrogenet står som allra högst, men det finns andra typer av sekret som också är fertila, men som man inte alltid tänker på som det eftersom de inte är liiiika uppenbara som gegget. XD
  • Amidina
    Anonym (M) skrev 2020-07-02 12:37:33 följande:
    Tempar men inte fått bekräftat äl än.

    Sekret och tapp har varit fertil i över en vecka. Det är just det, tappen är fortfarande lika hög, men hårdare och halvöppen. I vanliga fall går den från öppen till stängd ganska omgående. Men det visar sig, har inte kollat idag ännu :)

    Tappen tycker jag annars är bästa sättet. Öppen när man är fertil, sista öppna dagen =äl. Stängd =äl klar.

    Lättare än att läsa tempkurvor och äl test tycket jag. I vanliga fall då :D
    Hmm, det låter ju väldigt udda då.. Mer än 6 dagar fertilt sekret brukar tyda på att signalerna inte riktigt går fram nånstans, och står den fortfarande högt så pekar det lite på samma sak tror jag.
    Har du haft extra stress senaste veckan? Mycket koffein, någon alkohol? Jag råkade flytta på min ÄL för ett par månader sen när jag drack ett (1 sketet!!) glas vin dagen innan beräknad ÄL. Kroppen surnade till och flyttade på den med 5 dagar, vilket aldrig händer.

    Jag tycker det är skitsvårt att bedöma öppenheten på tappen, så sjukt impad av din koll. :D Jag är dessutom koniserad, så den är ju inte helt normalt formad längre tyvärr, kan kanske bidra.

    Hehe, ja man ska ju köra på de sätt man är mest bekväm med, men tycker alltid det är kul att samköra flera olika metoder. Kunskap är makt! Cool
Svar på tråden BIM juli 2020