• Tue 23 Jun 2020 10:38
    599 visningar
    10 svar
    10
    599

    Lögner

    Man är noga med att påpeka att det är bättre att tala sanning. Att mamma/pappa inte blir arga om man berättar sanningen och kan hjälpa till att få det som blivit tokigt att bli bra igen.

    Och då är det såklart viktigt att man står för det, även om det barnet gjort är något man blir riktigt förbannad över. Prata i lugn samtalston. Börja med att berömma dem för att de berättade sanningen.

    Skulle det vara så att barnet hittar på dumheter gång på gång så behövs antagligen någon form av konsekvens. Mobilförbud, inte utöva frititsaktivitet.

    Är barnet lite större (typ 9-10 och uppåt) så är det viktigt att man pratar med barnet om rättigheter och skyldigheter. Att man inte kan ha det ena utan det andra. ?Det är en rättighet att människor är ärliga mot dig men det är också din skyldighet att vara ärlig och inte ljuga för andra. Kan man inte hålla sig till de rättigheter och skyldigheter man har som människa så får det konsekvenser. Vuxna som inte gör det de är skyldiga att göra kan hamna i fängelse. Barn kan inte hamna i fängelse men ni behöver träna på att göra rätt så därför behöver man få en konsekvens när man gör något som är väldigt fel.?

  • Tue 23 Jun 2020 11:46
    #4
    sextiotalist skrev 2020-06-23 11:04:56 följande:

    Fängelse. Det är ingen som hamnar i fängelse för en vardagslögn. Sedan finns det tillfällen när man ska vara ärlig.

    Och vuxna hamnar inte i fängelse för att det inte uppfyller skyldigheter. Det är när de gör ett brott

    Om man ska vara ett gott föredöme när det gäller sanning så ska man inte dra rövarhistorier.

    Att påstå att vuxna hamnar i fängelse för att de inte uppfyller skyldigheter är faktiskt en lögn


    Jo, vuxna kan hamna i fängelse om de inte följer lagen - vilket är en skyldighet. Så nej jag ser inte att det skulle vara en lögn att säga det. Men självklart måste man prata med barnet utifrån på nivån denne befinner sig.

    Det stod inget i ts inlägg att det handlade om vardagslögner/vita lögner så jag utgick från att lögnerna var mer omfattande och att de upplevs som ett problem.
  • Tue 23 Jun 2020 12:58
    #6
    sextiotalist skrev 2020-06-23 12:48:55 följande:

    Vuxna hamnar i fängelse om de gör ett brott. Inte för att de bryter mot någon lag.

    De lagbrott som leder till fängelse är reglerade i brottsbalken

    Jag tolkade ts inlägg att det gällde alla typer av lögner.

    Ytterst få barn gör handlingar som skulle leda till fängelse om de hade varit vuxna


    Ja, såklart är det få barn som gör saker som skulle leda till ett fängelsestraff i vuxen ålder. Men vi som skriver här är väl vuxna och då hoppades jag på att man inte behöver förklara varenda liten sak man skriver i minsta detalj. Men det behöver jag visst tänka om kring. Kommer bli jobbigt att svara i trådar om jag hela tiden måste tänka på att det finns de som ska dra svaren till sin spets och övertolka det som står.
Svar på tråden Lögner