Inlägg från: Anonym (Mm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mm)

    Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget

    Anonym (Majsan78) skrev 2020-06-29 00:46:08 följande:

    Uppdatering:

    Han har ikväll gått runt och kollat i vårt område och hittat 15 elbilar som inte verkar ha någon stans att ladda. Han sa att om 5 bilar laddar varje dag för 150 kronor så är det 23 000 på en månad och nästa år har det då ökat med 50%... så 34 500 kr. Om man sen säljer lite korv på det så kanske det inte är en så dålig investering ändå? Gaaaahhh... nu börjar jag tvivla på mig själv. Han är så övertygande och jag känner mig lite dum.


    Tror han (och du) att dom där 23.000 hamnar rätt ner i fickan på er eller? 
  • Anonym (Mm)
    Anonym (Majsan78) skrev 2020-06-29 00:54:39 följande:
    Förklara gärna vad du menar, jag har aldrig drivit företag. Förlåt! Kanske kan dom swisha?

    Hur gör dom stora företagen som har laddare? Kan man samarbeta med dom?
    Jag tänkte mest på att ni kommer behöva skatta på vinsten? Eller hade ni tänkt köra svart? 
  • Anonym (Mm)
    Anonym (Majsan78) skrev 2020-07-01 22:50:18 följande:

    Tack för alla bra svar! Har kanske låtit lite virrig pga att jag varit så frustrerad. Jag tänkte igenom massa saker och som ni säger är det nog något annat bakom min mans dröm om en ?elmack?. Gjorde ett räkne-exempel och det kommer nog bli svårt att tjäna dom pengarna som han tror. Har man tur så får man några tusen efter skatt. Blir dock väldigt upprörd över hur negativt inställda alla är till att låta barn jobba. Det är ju ändå inte barnarbete i en fabrik vi pratar om?!!! Det handlar ju om att våra barn ska vara redo för arbetsmarknaden, inte att dom ska sy kläder för HM ??????

    Jag ska ta ett snack med min sambo och se vad det egentligen är han vill. Kanske kan han få göra det som ett hobby-projekt eller så får han väl låna av ALMI eller något. Men tar han av våra pengar så får han fan stanna hemma från semestern!!


    Det finns ganska strikta regler för hur barn får jobba av en anledning, och det handlar om att dom är BARN. Dom ska inte skada sig på arbetet. Dom ska inte jobba för länge. Dom ska inte utsättas för risker, en sådan risk kan t.ex. vara hantera pengar, eftersom ett stort ansvar kommer med det som ej ska åläggas ett barn som inte mognat klart, men andra risker kan vara att göra saker där dom kan skada sig (både fysiskt och psykiskt) t.ex. tunga lyft, hantera maskiner, vara i riskfyllda miljöer eller där det är mycket kontakt med andra människor. Arbetsmiljöverkets regler är supertydliga. Reglerna är uppdelade på olika ålderskategorier för alla under 18 och er dotter på 11 går under benämningen "yngre barn" och dom får i princip inte göra någonting. Typ plocka bärbuskarna på tomten och rensa ogräs i trädgården hemma. Ska dom t.ex. få betalt för att uppträda i kultur/sport-sammanhang finns speciella regler för det.
    Tror du en 11-12-åring är mogen nog att t.ex. hantera en otrevlig kund? 

    Reglerna finns där av en orsak. Du får tycka att det är hur löjligt som helst men jag tycker dom är bra. Barn är barn, inte vuxna. 
    Mvh skyddsombud OCH handledare för minderåriga praktikanter och sommarjobbare. 
Svar på tråden Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget