Inlägg från: Anonym (Obi Wan Kenobi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Obi Wan Kenobi)

    Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget

    Det är en mycket dålig affärsidé om syftet är att tjäna pengar.
    En hemma-laddstolpe laddar långsamt. Räkna med att bara kunna ha en "kund" per kväll+natt. Ni skulle alltså bara kunna garantera laddning på kvällen till en enda granne.

    Ingen vettig människa köper en ren elbil utan att ha garanterad tillgång till laddning i närheten av hemmt. Han skulle troligen inte få en enda kund.

    Kräv att han gör en affärsplan, som inkluderar att han bedriver verksamheten lagligt, troligen som enskild firma. Han måste bl.a veta om det finns några kunder, t.ex genom att sätta upp lappar eller dela ut reklamblad i de områden där. Han bör vid det tillfället specificera vilket elpris han har tänkt sig.

    Förutom laddstolpe så krävs det en separat elmätare för den. Vem ska läsa av elmätaren och hur ska debiteringen gå till?

    Jag tycker du ska vägra gå med på att era gemensamma pengar används till detta.

  • Anonym (Obi Wan Kenobi)
    Anonym (Majsan78) skrev 2020-06-29 00:46:08 följande:

    Uppdatering:

    Han har ikväll gått runt och kollat i vårt område och hittat 15 elbilar som inte verkar ha någon stans att ladda. Han sa att om 5 bilar laddar varje dag för 150 kronor så är det 23 000 på en månad och nästa år har det då ökat med 50%... så 34 500 kr. Om man sen säljer lite korv på det så kanske det inte är en så dålig investering ändå? Gaaaahhh... nu börjar jag tvivla på mig själv. Han är så övertygande och jag känner mig lite dum.


    Kalkylen är helt tokig. El kostar pengar, ni kan max sälja för dubbelt vad det kostar er, dvs det blir bara 11500 i "vinst" per månad. Då ingår dock moms som måste betalas till staten, så bara 9200 kvar. Efter skatt blir det kanske 6000 till er.
    Dessutom: det finns ingen möjlighet att ladda 5 bilar per dag på en simpel hemma-stolpe. Det tar många timmar att ladda en elbil på en hemma-stolpe. En högeffekt-stolpe är mycket dyr, och kräver ett el-abonnemang som kostar multum.

    Naturligtvis har bilägarna redan någonstans att ladda, annars hade de inte köpt bilen. Det är ju mycket smartare att ladda på jobbets laddstolpar an hemma hos er.

    Jag tror att ni kan räkna med max en kund per dag i bästa fall, och då kanske ni kan få ihop en tusenlapp i månaden. Det blir ändå en förlust om man tar med alla andra kostnader för att driva ett sådant här projekt.

    Ni kanske kan klara 2 kunder per dag om ni kan få den första att flytta sin bil mitt i natten, och få nästa kund att sedan koppla in sin bil. Helt orealistiskt.

    Det allra största problemet är förastås att ni inte kommer hitta några kunder. Kräv att sambon får tag på några bilägare som faktiskt skulle vara intresserade av att handla el hos er, och som dessutom vill samsas om en enda klen laddstople med övriga "kunder".
  • Anonym (Obi Wan Kenobi)

    De enklaste hemma-laddarna ger 3.7 kW
    Om ni tar 2.50 per kWh så blir det 9.25 kr per timme. Att ladda för 150:- tar alltså drygt 16 timmar. Det är alltså omöjligt att ha mer än en kund per dygn.

    En dyrare laddstople kan ge 11 kW, och det är max vad som funkar på ett vanligt villa-abonnemang, och det kan ändå vara omöjligt för er att köra ett bastuaggregat, varmvattenberedaren eller något annat som kräver hög effekt samtidigt.
    Med en sådan stolpe kan man ladda för 150:- på 5.5 timmar (2.50 per kWh). Ni kan klara 4 kunder per dygn om ni har ett boknings-system och kunderna är beredda att komma med sin bil mitt i natten, och när de är på jobbet.

    Lägg ner det här projektet så fort som möjligt.

  • Anonym (Obi Wan Kenobi)

    Idag såg jag eon's reklam för första gången. Det verkar som deras "eBox Professional" kanske löser problemen med debitering etc. Tyvär finns det inga detaljer om hur betalningsprocessen går till.

    Med "ladda-hemma-stöd" kostar det 9 248:-
    Det låter överkomligt, men i dagsläget tror jag inte det är någon vits förrän man har en egen elbil. Som redan nämnts i tråden så är det ingen som köper en elibil utan att ha laddningen löst, så räkna inte med att det blir någon stor inkomstkälla.

Svar på tråden Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget