• Entusiastisk

    Tempkurvor

    Hallå tjejer!

    Känns kanske dumt att fråga när det står väldigt tydligt vad man kanske BÖR göra i inledningen för att liksom på bästa sätt genomföra denna metoden..

    Lite background: jag sitter här och har BIM imorgon( antar att mensen kommer) och vill så gärna peppa upp mig för nästa cykel och ville då införa fler metoder för att hitta fler grejer i mitt cykel-mönster(kan man säga så:p). Så då tänkte jag liksom testa att både tempa och ta äl-test denna månaden som tillägg till att jag har app, letar fertilt sekret, känner på tappen och olika symptom liksom.

    Okej, till frågan nu då. Tror ni det är lönt att örontempa(1 decimal)?

    Och givetvis runt samma tid varje morgon och det med sammanhängande sömn(så mycket lillan tillåter)

    Eller behöver man liksom köra på typ natrual cycles med den appen, 2 decimaler, oralt/vaginalt/rektalt(de jag hört är mest korrekta) etc? Eller räcker det då med örontemp och appen "min kalender"? .. Eller kan jag isåfall lika gärna lägga ner?

    Någon som testat?

  • Entusiastisk

    Försökt göra lite mer efterforskning och verkar som om örontemp är lönlöst!?

    Provade nu med både öron-och muntermometer bara för att och båda visade olika hela tiden trots att jag tyckte jag mätte på samma sätt.. ^^ diffade liksom på mellan 0,2-0,5 grader så då känns det ju inte lönt !?

    Men så känner jag det lite sådär bökigt/obekvämt att ligga mellan min dotter och man och tempa vaginalt/rektalt på morgonen under typ 15 sek när dottern precis vaknat och vill amma.. Det kändes liksom så enkelt med 1 sekund i örat.. Vet att det finns tex tempdrop etc men även här vet jag inte hur pålitligt det är..

    Jag vill så gärna liksom testa att tempa då dottern sover bättre och mer regelbundet, jag inte vet till 100% när min äl är, jag tycker det verkar vara en intressant metod ja mm mm..

    Hmm... Någon input?

  • Entusiastisk
    H0nd3ndär skrev 2020-07-11 22:41:49 följande:

    Jag tempar och gjorde inför barn 2 med. Ska du använda NC får du en på köpet vid längre prenumeration. Om inte kan jag varmt rekomendera babyplans. Jag rycker den är bättre då den lyser när den är klar och man då direkt får ett resultat i ett mörkt rum. NCs lyser inte när den är klar. Helt klart ett minus.

    Det är inte helt lätt med ett barn i sängen. Men det går! Visst det blir inte lika korrekt men man ser ändå på ett ungefär och tillsammans med äl-tester är det toppen.

    Jag kör NC men också premom för äl-testerna. I den appen ska man även kunna lägga till en tempkurva (inte provat själv).


    Åh! Tack.. Ja lysa behöver den ju göra, för min del. Vad bra du sa det!

    Det får kanske bli det!
  • Entusiastisk
    låtbli skrev 2020-07-11 22:48:35 följande:

    Jag lägger min under bäddmadrassen och fiskar upp varje morgon för att ta tempen i munnen. Tar kanske 10-15 sekunder för att ta resultatet.


    Är munnen tillräckligt bra att mäta då?

    Har förstått på andra att munnen kan skilja sig beroende på tex om man sover med öppen mun etc och att det bästa är rektalt/vaginalt!? (men känner inte riktigt att jag kan få till det på ett smidigt sätt ^^) men munnen går ju såklart.. Får kanske köra på det :)
  • Entusiastisk
    ellie86 skrev 2020-07-12 09:56:32 följande:

    Jag har aldrig tempat rektalt/vaginalt, och har alltid hittat temphöjning. För mig har de största skillnaderna kommit av att jag sovit dåligt exempelvis. Även med en 14-månaders så kunde jag iaf se en temphöjning efter ÄL med oraltemp även om det var lite mer "studsig" kurva än innan barn pga mätt på lite olika tider och sovit lite olika. Men var ändå tydligt nog tyckte jag.

    Jag har termometern i nattduksbordet, mäter i munnen och direkt när det piper så stänger jag av den och lägger tillbaka. När man sen sätter på den (när man är vaken och har tid) så syns senaste tempen i några sekunder :) 


    Okej! Tusen tack för bra svar! Har beställt en babyplan temp nu! Ska bli spännande:)
  • Entusiastisk
    Pandyy skrev 2020-07-17 20:44:25 följande:

    Äntligen, tack för svar! :) Jag upptäckte förra cykeln att jag hade relativt kort lutealfas (mensen kom 5 dagar tidigare än vad appen då hade beräknat) men å andra sidan så var det första cykeln efter ett 12 år långt användande av hormonella preventivmedel så det kan ju svaja i början. Förmodligen även denna cykel med tanke på att det blev så utdraget i jämförelse. Målet är att bli gravid, så jag tycker det är så spännande att följa tempen och spekulera!


    Har själv börjat tempa så jag kan inte tolka, tyvärr!

    Men tror du svarade på det själv lite med att din cykel troligtvis inte stabiliserat sig pga preventivmedel.. Många kan ju ha det så!

    Men hoppas den snart kan hitta tillbaka, om inget annat är det ju bra att du börjat tempa och kan komma in i det och lära känna din kropp!

    Kan tipsa om vulverinekoos på instagram för lite input och för att kanske hjälpa din kropp på traven att få till bättre cykler och längre lutealfaser <3

    Kram
  • Entusiastisk
    Cattisl skrev 2020-07-21 05:14:49 följande:

    En myt lär det väl inte vara :) Hur skulle annars alla tvåäggstvillingar bli till :P 


    Well, man kan inte ägglossa 2 separata gånger under samma cykel. Men man kan äl 2 ägg under ägglossningen som då blir tvåäggstvillingar :)
  • Entusiastisk
    Cattisl skrev 2020-07-21 05:14:49 följande:

    En myt lär det väl inte vara :) Hur skulle annars alla tvåäggstvillingar bli till :P 


    Men säger som Jenzia att det ser ut som ni "säkrat" upp bra <3 och samma att kroppen kan ju försökt ägglossa men misslyckats och försökt direkt igen. Håller tummarna <3
  • Entusiastisk
    Entusiastisk skrev 2020-07-21 05:23:18 följande:

    Well, man kan inte ägglossa 2 separata gånger under samma cykel. Men man kan äl 2 ägg under ägglossningen som då blir tvåäggstvillingar :)


    Tillägg: isåfall släpps ägg nr 2 inom 24h. Så det beror på kanske hur man ser på att ägglossa flera ggr på en cykel såklart :)

    Men anledningen att det är en omöjlighet att ägglossa flera ggr under en cykel är för att gulkroppen då bildar progesteron inom 24h efter att äl skett(när ägget dör/blir befruktat:) (vilket i sin tur gör att det inte går att ägglossa).
  • Entusiastisk
    Cattisl skrev 2020-07-21 05:35:33 följande:

    Okej, vi får väl se vad det var. Var så  underligt att sekret och allt försvann en dag och sen kom tillbaka med ett pos ÄL test igen + tempstegring efter första positiva (jag är säker på att båda var positiva).

    Ja vi prickade in ÄL bra ..vi får se. Försöker tempa men jag kan inte så mkt om det så jag vet inte heller hur jag ska tolka det. Idag hade jag 36.7 i temp, dvs -0,1 från igår..är det kört då? Eller kan det pendla lite upp o ner före bim?


    Ja, det verkar ju mysko.. Men ett positivt ältest indikerar bara på att kroppen är redo att ägglossa sen är det inte säkert den gör det utan isåfall gjorde den det säkert andra ggn istället.. Blev ältestet svagt däremellan också?

    Jag började med tempning denna månaden så vågar inte mig på att svara så säkert på det. Men vad jag förstått så efter äl ska tempen ha 3 dagar med högre temp än de senaste 6 dagarna.. Men den bör ju kunna pendla men då i den övre regionen om jag förstått det rätt :) men det finns nog proffs här inne att svara bättre på det:)
Svar på tråden Tempkurvor