• Anonym (Vilse­n mor)
    Tue 28 Jul 2020 23:13
    1332 visningar
    21 svar
    21
    1332

    Oagligt att döpa barn till samma sak?

    Hej familjeliv! Jag är mor till en underbar liten kille på 11 år (V) och en lika underbar gosse på 15 månader (G) :) Mitt "problem" som jag har är att jag, ja, pinsamt nog, råkade eller vad man ska säga, döpa dom till precis samma sak (den ena kallas vid förnamnet och den andra mellannamnet). Jag vet inte vad jag tänkte, jag fick typ bara panik. De har alltså samma förnamn, mellannamn och efternamn. Egentligen är det väl inget fel tror jag eftersom Skatteverket har godkänt det och allt sånt, vad som är värst är väl att det är bara jag som vet om det. Pappan till V vet om att sonen heter G i mellannamn, men jag tror att han inte tänkte på det, eller så har han helt enkelt glömt bort hans mellannamn, det är väl egentligen inte så viktigt. Vad han inte vet och exakt ingen annan heller vet är att G egentligen också heter V i förnamn! Jag oroar mig jättemycket för att det här ska uppdagas nu. Vad händer när yngsta sonen börjar i skolan? Hos dagmamman har jag berättat att han kallas för G, så hon har så snällt gått med på att skriva det på namnskyltar etc. Är det nåt som gått fel och det här rent av är olagligt? Är medveten om att jag nog förstorar upp det här. Vad skulle ni gjort? Jag kan ju inte juridiskt byta namn på nåt av barnen utan att nån annan får veta. Hjälp!

  • Svar på tråden Oagligt att döpa barn till samma sak?
  • Anonym (ö)
    Tue 28 Jul 2020 23:17
    #1

    jag förstår inte riktigt vad du menar
    Men du kan lägga till ett namn hos skattemyndigheten och använda det som tilltalsnamn

  • Anonym (Vilse­n mor) Trådstartaren
    Tue 28 Jul 2020 23:17
    #2

    Vill helst inte ha elaka eller negativa svar jag mår redan jätte dåligt och stressar mig över detta.

  • Tue 28 Jul 2020 23:18
    #3

    Du har alltså två söner som båda heter V- G-?

    För att du under de tre månader man har på sig att skicka in fick panik och förträngde att den första hette så, så då fick lillebror det namnet? Och pappan skrev inte på alls då?

    Nåja, man fyller ju i tilltalsnamn och de är olika, så le och se glad ut.


    Bunnies, it must be bunnies!
  • Anonym (ingen fara)
    Tue 28 Jul 2020 23:18
    #4

    Ingen fara på taket. Jag och mina systrar heter exakt samma sak allihop. Man markerar ju hos skatteverket vilket som är tilltalsnamnet och i alla fall vi är registrerade på diverse ställen med bara tilltalsnamnet. Hos vårdcentralen till exempel. Det är bara att säga till. Vi har ju olika personnummer allihop så det brukar inte vara något problem förutom kanske första gången.

  • Pilsne­r
    Tue 28 Jul 2020 23:23
    #5
    Anonym (ingen fara) skrev 2020-07-28 23:18:28 följande:

    Ingen fara på taket. Jag och mina systrar heter exakt samma sak allihop. Man markerar ju hos skatteverket vilket som är tilltalsnamnet och i alla fall vi är registrerade på diverse ställen med bara tilltalsnamnet. Hos vårdcentralen till exempel. Det är bara att säga till. Vi har ju olika personnummer allihop så det brukar inte vara något problem förutom kanske första gången.


    Inga tvillingar?
  • Anonym (ingen fara)
    Tue 28 Jul 2020 23:29
    #6
    Pilsner skrev 2020-07-28 23:23:23 följande:
    Inga tvillingar?
    Jo, ett par, men det är nummer 2 och 3 i skaran. 1 och 4 heter ändå samma sak.
  • Anonym (Hopps­an!)
    Tue 28 Jul 2020 23:29
    #7

    Va haha, oj vilken intressant frågeställning. Jag är mest nyfiken på hur det kunde komma sig att du inte tänkte på det?!? Fyllde du i blanketten stående i kön till Skatteverket eller hur gick det till, namnet är väl ändå något som de flesta brukar gå och fundera på ganska länge och vända o vrida på frågan..? Knäppt men kul :)

    Är också väldigt nyfiken på varför just dessa två namn, tycker du de är extra fina eller är det släktnamn, var fick du dem ifrån?

    Olagligt lär det väl inte vara och jag tror inte det är helt ovanligt heller att barnen har samma namn, men då är det nog oftast medvetet t.ex släktnamn, jag vet familjer där alla söner har åtminstone ett förnamn som alla heter och sedan olika tilltalsnamn. Kanske inte lika vanligt att man bara råkade ge samma namn för att man inte tänkte på det ;)

    Hoppas du förlåter att jag tycker det är stor humor i det här :D

  • Anonym (Namn)
    Tue 28 Jul 2020 23:32
    #8

    Men byta bara G så det blir tilltalsnamn och ta bort V namnet hos G till något annat. Är ju att den andra vårdnadshavaren skall godkänna om ni är 2 vårdnadshavare. Och är det inte bättre att berätta för pappan atr det blivit fel?

    Gör la igentligen inget att de heter samma men hade jag råkat göra så hade jag bytat, främst för deras egenskull. Att de har 1 namn gemmensamt (G-namnet) gör ju inget. Min sambo blir alltid kallad för namnet han har först vilket inte är hans tilltalsnamn. Vilket gör det väldigt förvirrande.

  • Anonym (Hopps­an!)
    Tue 28 Jul 2020 23:34
    #9

    Ta inte illa upp, förlåt att jag skrattar <3

    På Bali är det vanligt att man använder bara fyra olika pojknamn som alla barn får heta: första sonen får heta Wayan, andra Made, tredje Nyoman och fjärde Ketut. Sen börjar man om igen, får man en femte son får han också heta Wayan osv. Dessutom är det många som inte ens har efternamn utan man har bara ett namn på id-kortet, sjukt förvirrande att ha 250 Wayan i en och samma lilla by...

  • Anonym (My)
    Wed 29 Jul 2020 07:20
    #10

    Den lagliga biten behöver du inte oroa dig för. Skatteverket har koll på oss alla, så de hade sagt ifrån om namnet inte var okej. Men om du känner att det är en dålig idé att de heter exakt samma så kan du ju ändra. Ettåringar har ändå inte börjat bry sig om sånt där som andranamn och elvaåringen kan kanske få välja själv om han vill fortsätta ha samma namn som brorsan eller byta/lägga till något andranamn.

Svar på tråden Oagligt att döpa barn till samma sak?