• Sven19

    Ingen duschar efter skolidrotten

    Läste på Facebook att nästan ingen duschar efter gympan i skolan. Hur kan man tillåta det? Blir väldigt Ofräscht att ha lektioner när ingen duschar.

  • Svar på tråden Ingen duschar efter skolidrotten
  • Bjoer
    Anonym (Ella) skrev 2020-08-20 09:58:09 följande:
    Vi kommer aldrig lyckas få en perfekt värld eller skola. Det gäller att jobba på alla fronter och inse hur barnens verklighet ser ut.

    Jag tycker också det bästa vore om det inte fanns någon mobbning och att alla var nöjda med sina kroppar men så ser det inte ut i dagens skolor, det har aldrig sett ut så. Det är verklighetsfrånvänt att tro att man kommer uppnå den utopin i brådrasket och därför kan man inte strunta i att lindra symptomen.
    Absolut, men det finns en risk att man förvärrar problematiken genom att förstärka nakentabun. Ju mer folk skyler sig och desto färre andra kroppar folk ser, desto mer kommer den enda input till kroppsnormen vara media. Med andra ord, folk som är placerade i bild för att de gör sig bra på bild. Vi behöver gå åt motsatt håll, istället för att försärka tabun behöver vi normalisera det naturliga i att alla ser olika ut.
  • Anonym (Gulligt)

    Det är inne nu att inte duscha, mysigare så. Nya Sverige byggs med vår fina regering.

  • Bjoer
    sextiotalist skrev 2020-08-20 10:56:36 följande:
    Kan du då förklara varför jag inte är bekväm med att vara naken och är uppvuxen i ett hem där mina föräldrar, främst pappa, gick naken till/från duschen, vilket jag inte gillade.

    Jag är rätt säker på att olika individer har olika integritet helt enkelt.

    En del har stark kroppslig integritet helt enkelt.

    Varför är det så svårt att respektera detta?
    För att föräldrar inte är de enda som påverkar under ens uppväxt.

    Sen tror jag inte "integritet" är rätt ord här, men men...
  • sextiotalist
    Bjoer skrev 2020-08-20 11:00:53 följande:

    För att föräldrar inte är de enda som påverkar under ens uppväxt.

    Sen tror jag inte "integritet" är rätt ord här, men men...


    Jo, för mig är det integritet. Jag är så gammal att jag var med om hela toplesseran. Och nej, jag solade inte toppless för det.

    Självklart kan jag endast tala för mig. Men jag har hög kroppslig integritet.

    Tillåter inte beröring av vem som helst och ser min egen kropp som väldigt privat (och ser andras kroppar som privata också)
  • Anonym (Men va?)

    Känner inte igen detta alls. Gick ut gymnasiet för lite mer än 10 år sedan. Alla tjejer var aktiva i gymnastiken från årskurs 1-9 + gymnasiet. Alla duschade efter för vi var svettiga. Ingen mobbing om kroppar och då var jag ändå den som var utanför.

    De flesta älskade just gymnastiken, det var ett avbrott från den tråkiga skolbänken. Vad är det som händer?

  • Anonym (Mgrnt)
    Anonym (Men va?) skrev 2020-08-20 11:48:41 följande:

    Känner inte igen detta alls. Gick ut gymnasiet för lite mer än 10 år sedan.

    [...]

    Vad är det som händer?


    Det var då det.

    Och i simhallarna har de tvingats höra klorhalten avsevärt för att klara av nutida gästerna.
  • MRAKas

    Jag är man o gick högstadiet och gymnasiet på 90-talet.

    För mig är det självklart att man ska vara "dyngsvett" efter en idrottslektion, du är ju där för att motionera och arbeta aktivt med kroppen, självklart blir du svettig.

    Innan lektionen så byter man om, du tar på dig träningsbyxor och tröja beroende på väder, du byter även skor.
    Efteråt så ska man duscha och byta underkläder.

    Med det sagt så har jag full förståelse för att barn/ungdomar är obekväma med att visa sig nakna inför sina klasskompisar.
    Den nuvarande allmänna stökigheten i skolan överlag i kombination med smartphones och sociala medier lär ju inte direkt gjort det bättre sen jag var där...

    Utan att förminska den "kroppshets" även unga män utsätts för idag så köper jag att det är ett värre obehag för tjejer i tonåren att genomgå den kroppsliga förändringen som puberteten innebär.
    Jag kommer själv ihåg hur det var o kan nu jämföra mot min nuvarande betydligt mer avslappnade inställning till att visa mig naken inför andra män, både de jag känner och okända. Även fast jag är fullt medveten om jag jag har minst 20kg övervikt o är fullständigt otränad.

    Jag tror på mer ordning o reda i skolan generellt, mer vuxennärvaro i omklädningsrummen speciellt.
    Hur de än löser problemen så kan inte ungdomar tillåtas gå runt resten av dagen utan att duscha eller byta underkläder, det är ju vidrigt.

  • Anonym (Linna)
    sextiotalist skrev 2020-08-20 10:56:36 följande:

    Kan du då förklara varför jag inte är bekväm med att vara naken och är uppvuxen i ett hem där mina föräldrar, främst pappa, gick naken till/från duschen, vilket jag inte gillade.

    Jag är rätt säker på att olika individer har olika integritet helt enkelt.

    En del har stark kroppslig integritet helt enkelt.

    Varför är det så svårt att respektera detta?


    Jag kan ju inte förklara för dig varför du inte är bekväm att vara naken, det svaret sitter du på. Vad jag TROR, är det väl just för att du inte tyckte om att din pappa gick naken. Så i ditt fall blev det tvärtom. Så det kan ju komma hemifrån...

    Var någonstans accepterar inte jag att du inte är bekväm med att gå naken? Jag är också född på sextiotalet, men hade aldrig problem med att duscha i skolan efter gympan. Fanns inte i min värld att inte duscha, oavsett ålder. Likadant efter träning/match. Mina barn har aldrig skippat duschen, vare sig i skolan eller efter aktivitet. Dom ville/vill känna sig rena och fräscha. Inte lukta svett.

    Så...jag och mina barn, enligt dig, har INTE en stark kroppslig integritet bara för vi har duschat efter gympa/aktivitet?

    Det handlar inte om kroppslig integritet, tror jag. Det handlar nog bara om att man faktiskt är obekväm, och det får man lov att vara. I vissa situationer är jag också det.
  • Sven19
    pyssel skrev 2020-08-19 20:37:58 följande:

    De som vid en viss tidpunkt började tycka det var jobbigt har ju högst troligt slutat med den organiserade idrotten där tränaren jagar in dem tillsammans i duschen. De som inte vill duscha spelar alltså inte längre i laget.

    De skiter inte i att duscha, de flyr.


    Nej tror det är så att byter man om och duschar tillsammans med andra efter träning 2-3 gånger i veckan och en gång efter match samt två gånger efter skolidrotten. Då blir det ganska avdramatiserat.
  • mari123

    Förutom äckliga och vidöppna duschar utan ngn form av diskretion så tänker jag att MOBILEN tillkommit som grädde på moset. VEM vill riskera att ngn tar en nakenbild på en? ALLA har en kamera på sig idag och barn och ungdomar kan vara VIDRIGA mot varandra. 

Svar på tråden Ingen duschar efter skolidrotten