Inlägg från: Anonym (Besserwisser) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Besserwisser)

    Kan han och älskarinnan ta över exfruns föräldragård? Hjälp!

    Kan de inte komma överens om bodelningen så får de till slut begära en bodelningsförrättare. Det kostar pengar och man kan inte veta vad som kommer beslutas, och man måste följa beslutet.
    Bodelningsförrättare är ett dåligt alternativ.

    Om din vän lyckas "tvinga" fram en försäljning så kan hon ändå inte hindra ex-mannen från att vara med och bjuda. Han har en fördel framför övriga budgivare eftersom han "får tillbaka" halva köpesumman i bodelningen (han kan vägra slutföra bodelningen innan huset är sålt). Nackdelen för honom är att en del vinstskatt måste betalas direkt. Det är bättre för honom att ta över gården genom en bodelning.

    Din väns största misstag var naturligtvis att gifta sig utan att ha ett äktenskapsförord. Om hon lyckas skaka fram tillräckligt med pengar så har hon större rätt till gården. Jag är osäker på om ex-mannens barn skulle ändra på det. Troligen inte, om han lätt kan hitta en annan bostad.

    Lyckas hon inte få fram pengar så tror jag tyvärr det bästa alternativet är att låta ex-mannen få huset i bodelningen, men förstås till en så hög värdering som möjligt. Man bör ta hänsyn till den latenta vinstskatten, men eftersom "ta över" genom bodelning är en stor fördel för ex-mannen, så kanske han går med på att man inte fullt ut tar hänsyn till den latenta vinstskatten.

  • Anonym (Besserwisser)

    Har de levt tillsammans (sambotid + äktenskap) minst 5 år? Vid kortare tid görs en jämkning som är till fördel för din vän.

  • Anonym (Besserwisser)

    Eftersom gården har varit i familjens ägo länge, så lär det mesta av eventuell försäljningsbelopp vara vinst. Tar man hänsyn till den latenta vinstskatten i bodelningen så bör det räcka att TS (eller ex-mannen) får fram ca 40% av marknadsvädet för att lösa ut den andre. Eftersom kvinnan i det här fallet äger huset (om hon inte tidigare skrivit över hälften på exmannen) så har hon rätt att behålla det om hon har råd. Att mannen har ett barn bör inte spela någon roll eftersom barnet redan har en bostad, dvs bor inte ens i släktgåden det handlar om.

    Var och en äger sina egna saker (även fastigheter) under äktenskapet, och har rätt att behålla dem vid en skilsmässa. Det som händer i bodelningen är att den andre ska kompenseras ekonomiskt. Kan kvinnan i det här fallet få fram ca 40% av marknadsvärdet tror jag inte exmannen har någon chans att ta över gården. Det största problemet blir att komma överens om en värdering. Exmannen kan t.ex hävda att gården är värd dubbelt så mycket som det verkliga marknadsvärdet, men då är nog det smartaste att låta honom ta över den.

  • Anonym (Besserwisser)
    Anonym (Kim) skrev 2020-08-26 11:07:19 följande:

    Vilket skit hörru!

    Hjälp din väninna till en jurist för att bena ut det hela. Följ med henne dit. Rimligen bör det vara enskild egendom. Om det skulle bli försäljning och väninnan står som säljare kan hon välja bort dyngröven även om han lägger högsta budet. Väninnan väljer till vem hon säljer.

    När jag sålde huset efter att ha blivit änka valde jag nr 2 i budgivningen. Mest för att den som lagt högsta betett sig jäkla illa i början av försäljningen.


    Det framgår att gården inte är enskild egendom. Annars finns ju inget problem att lösa.

    Kvinnan kan inte välja bort den som bjuder högst vid en budgivning eftersom det är förbjudet att sälja en gemensam bostad utan make/makas tillstånd om den inte är enskild egendom. Detta förbud gäller ända tills bodelningen är klar. Exmannen kan alltså stoppa en försäljning till någon annan än den som bjuder högst.

    www.lawline.se/answers/kan-ena-maken-salja-gemensam-bostad-utan-den-andres-samtycke
  • Anonym (Besserwisser)
    Anonym (Kim) skrev 2020-08-27 12:02:28 följande:
    Japp besserwisser! Klart du ska ha rätt...

    Om de äger gemensamt annars inte. Ägarförhållandet framgår inte i frågeställningen. Du som enskild säljare har rätt att välja vem du vill sälja till oavsett budgivning.
    Om du läst länken ser du att man inte kan sälja en gemensam bostad som är giftorättsgods, oavsett vem som står som ägare. Naturligtvis behöver TS vän som är ensam ägare inte sälja till högstbjudande, men hon måste ha exmannens eller domstols tillåtelse för att sälja över huvud taget, tills bodelningen är klar.
    Att försöka sälja innan bodelningen för att snuva exmannen på gården går alltså inte.
  • Anonym (Besserwisser)
    Anonym (Mia) skrev 2020-08-27 14:52:01 följande:
    Om enbart hon står som ägare får hon sälja gården om hon vill men i bo skillnaden har han rätt till hälften av deras gemensamma tillgångar, det betyder inte att han har rätt till hälften av gården.
    Att stå som ensam ägare är inte samma sak som att det är enskild egendom. I det här fallet får hon inte sälja alls innan bodelningen utan exmannens eller en domstols tillåtelse. Det spelar ingen roll att hon är ensam ägare, bostaden är/var gemensam och är giftorättsgods, dvs inte enskild egendom.

    Som jag redan skrivit tidigare har hon som ensam ägare rätt att behålla gården om hon har råd att ersätta exmannen i bodelningen. Där är vi överens.
    Det står dock redan i första inlägget att hon inte har råd.
Svar på tråden Kan han och älskarinnan ta över exfruns föräldragård? Hjälp!