Inlägg från: Drottningen1970 |Visa alla inlägg
  • Drottningen1970

    Inatt när jag gick och la mig så slog det bara mig att jag inte orkar studera

    Anonym (Anonym) skrev 2020-09-13 10:42:12 följande:

    Ett vänligt råd... Om du inte ens orkar med Komvux så kommer du tyvärr inte orka med högskolan. Det är bättre att du satsar på någon slags YH-utbildning i så fall.

    Hör med soc om de har några stödtjänster för vuxna.


    Håller inte med. Komvux är ganska tufft med högt tempo. Högskolan är en helt annan sak och framförallt så gör det stor skillnad när man studerar nåt man valt och tycker är roligt, tillskilnad från att traggla meningslös matte 2, som du inte kommer ha minsta nytta av på socionompeogrammet.
  • Drottningen1970

    Gjorde själv resan via komvux och fick läsa om matten flera gånger eftesom jag tydligen är mer eller mindre sifferblind. Det var vedervärdigt och gick i tankar på att jag kanske var för dålig för att klara universitetet.

    När komvuxhelvetet dock var över och matten förpassad till historien gick resten som en dans.

  • Drottningen1970
    Anonym (Anonym) skrev 2020-09-13 22:28:02 följande:

    Skillnaden är också att det är mycket högre krav på högskolenivå, samt att det förutsätts att man själv sköter sina studier utan någon som helst assistans från lärarna. Studienivån ligger också mycket högre, så klart.

    Det är inte bara tempot som skiljer dem åt, och att framställa Komvux som tuffare än högskola/universitet blir en björntjänst för ts och andra som läser tråden och sitter i liknande situation.


    Jag vidhåller mitt påstående att komvux är tuffare. Högre studietakt och oftast ämnen som man läser bara för att man måste och som man har svårt med. Universitetsstudierna var en promenad i parken i jämförelse. Myten om att det är så jäkla märkvärdigt på högskola och universitet är nåt som några vill upprätthålla av nån slags prestige. Har man väl tagit sig in så är det inte tuffare än valfritt högstadie..
  • Drottningen1970
    Anonym (Fia) skrev 2020-09-14 00:36:20 följande:

    Låter som väldigt fel approach på matten då, har man väl kommit till gymnasienivå spelar inte siffrorna och själva räknandet inte någon större roll. Hör själv till de som pga adhd koncentrationssvårigheter konstant gör sifferfel (3+2 kan plötsligt ha blivit 7 osv) och pga dåligt arbetsminne inte kan räkna i huvudet alls - det är (eller ska i alla fall) vara så liten del av det hela och oftast kompenseras med miniräknare - och har aldrig haft några som helst problem att få bra betyg i matematik en bit up till på universitetsnivå  från runt mitten på högstadiet eller så när lärarna fattade att jag bara blandade ihop siffrorna då det ju aldrig var något som helst problem med förståelsen, bara aritmetiken som inte är särskilt signifikant. 

    Det är synd att så många fastnar i det. Det beror ju helt på vad man läser. Komvux var i alla ämnen så lätt för mig att det inte var några som helst problem att läsa i dubbel takt med mestadels MVG trots att jag har ungefär noll koncentrationsförmåga till läxor o dyl - sitta på lektionerna och ibland inte ens det var tillräckligt för att klara proven utan problem. På högskolan har jag stött på vissa kurser inom ungefär samma ämnen jag med nöd och näppe lyckats förstå trots ordentlig arbetsinsats. 

    Sedan om man har ADHD tendenser som jag så har man det ytterligare problemet jämfört med grundskole och gymnasienivå att man behöver ta ett en helt annan nivå av ansvar att lägga upp en hel del av arbetet själv. 

    Ta sig hade jag kunnat på vad som helst förutom de läkarutbildningar som redan då lottade mellan de som hade 2.0 då jag generellt inte har tur med slumpen. 

    Du måste dels läst något väldigt lätt på högskolan och haft en väldigt väldigt konstig högstadieupplevelse. Men absolut det är ju inte så att alla A-kurser är svåra eller så, men har definitivt inte stött på någon som krävde mindre än något ämne på högstadiet. 


    Jag tror att det faktum att man faktiskt läser nåt man valt och är intresserad av och antagligen har nån slags fallenhet för gör det lättare än när man läser något påtvingat som man har noll intresse av. Grundskola och gymnasie har mer karaktären av korvstoppning. Lära sig traggla mellansveriges vattendrag liksom... tillskillnad från högre studier då man får vara mer kreativ och faktiskt studera på en både högre och intressantare nivå. Korvstoppning ligger inte för mig. Det rinner ur min hjärna som vatten på en gås. Att däremot få tänka och resonera själv, problematisera och söka svar. Det är lätt för mig.

    Således är det humaniora som är min grej. Finns givetvis andra högskoleutbildningar som jag aldrig skulle klara utiftån att jag är ointresserad och inte har fallenhet för dem.
Svar på tråden Inatt när jag gick och la mig så slog det bara mig att jag inte orkar studera