Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Min dotter får sådana utbrott för ingenting

    Det första du ska göra är att sluta nedvärdera hennes känslor. För oss vuxna är det kanske inte så farligt men i hennes värld kan det vara en katastrof! Bekräfta hennes känslor och visa förståelse, ge henne alternativa handlingssätt. T ex "Jag förstår att du blir ledsen när det inte går som du tänkt." Sedan kan du förklara att man blir bättre med träning och att hon borde försöka igen, åtgärda problemet eller vad det nu handlar om.

    Om hon däremot skadar sig själv eller andra måste du som vuxen gå in och stoppa henne. Då kan man inte visa hänsyn och bara lämna henne ifred. På samma sätt får du förklara att det är ok att vara ledsen eller arg, men man får inte kasta saker omkring sig, sparka eller slå osv och påpeka att hon ju gör sig illa, att det då är bättre att hon kommer till dig för en kram.

  • Mortiscia80

    Och med nedvärdera menar jag att du måste sluta kalla hennes orsaker för "ingenting", för det är det inte för henne.

  • Mortiscia80
    LillyL skrev 2020-09-18 07:50:10 följande:
    Jag förstår vad du menar men när jag skrev "ingenting" så försökte jag förklara att det inte krävs en större incident eller händelse för att hon skall bli så arg och frustrerad. 
    Jag har aldrig nedvärderat hennes känslor eller förnekat dem, jag försöker alltid sätta mig in i hur hon känner men när jag inte har någonting konkret att gå på är det inte alltid lätt att försöka hjälpa och stötta när inte alltid heller hon själv vet varför hon blir så arg. 
    Så kan det vara även för vuxna, det är inte alltid lätt att sätta ord på varken sina känslor eller varför man har dem, men en kram är ofta bra i det läget :) Att man visar omtanke, medkänsla, stöttning bara genom att finnas där.
Svar på tråden Min dotter får sådana utbrott för ingenting