• Thu 17 Sep 2020 14:22
    6333 visningar
    88 svar
    +1
    88
    6333

    Varför är pojkbarn jobbigare än flickebarn?

    På gruppnivå skulle jag säga att det stämmer att pojkar oftare är högljuddare och stojigare. På individnivå inte.

    Tjejer å andra sidan är ju svårare på andra plan, många som är duktiga på att balansera precis på gränsen och vara lite lagomt näsvisa, dryga och inte inkluderande.

    Men varför, tja det kräver ju en djäkla energi att hela tiden uppfostra de som är vilda till naturen och att man faktiskt aktiverar och sysselsätter barnen så att de på bra sätt får utlopp för energin. Det är lugnare att titta bort.

    På samma sätt krävs det att man är rätt aktiv för att komma åt eländet som tjejerna har för sig. Det är nästan ännu svårare eftersom det inte åtföljs av en ljudnivå som får en att tro att huset ska rasa. Så det är ännu lättare att blunda för.

  • Fri 18 Sep 2020 10:20
    #66
    Anonym (Eo) skrev 2020-09-18 09:18:20 följande:

    Barn som leker låter. Enkelt.
    Upplever att pojkar leker mer än flickor och jag har när jag varit hemma hos mina grabbars kompisar och hos vänner så ser jag en ganska skrämmande trend.

    6 åringar som knappt har några leksaker framme längre eller fantasi till att leka. Barnen  leker inte längre och föräldrarna har plockat bort leksakerna.

    Klart att barn då blir jobbigare när den naturliga utvecklingen, lära genom lek störs.

    Men det är väl lättare att ge barn en spelkonsoll eller få sitta med en mobil. Gör man så förverkar man rätten att gnälla för barnen inte blir hanterbara eller på ohälsa i framtiden.

    Men det finns inget pojkar är jobbigare än flickor, det finns barn som är jobbiga eller skitjobbiga.
    För uppfostra barn är aldrig enkelt och vi vuxna måste ge vår tid till dem istället för att tjata om egentid.


    Det är inte riktigt så enkelt. För barn leker olika. Det finns barn som kan bygga lego i timmar, bygga pärlplattor, rita, leka stillsamma rollekar, bygga bilbanor, bygga kojor i sitt rum och såna saker. Inget av ovanstående behöver låta.

    Sen finns det barn som lekar genom att hoppa, jaga, springa. Det brukar låta och gör sig helt klart bättre utomhus men det är inte alltid barnen för möjlighet att vara ute och då låter det.

    Min ena son har i princip aldrig lekt med leksaker. Han har alltid bara velat röra på sig. Hoppas studsmatta, åka skridskor, sparkcyklar, trickcyklar, inlines, skateboard, bollar. Har man inte gått ut med honom har han försökt sysselsätta sig inomhus men då med att balansera, klättra på något, gå på händer och såna saker. Leksaker har aldrig varit hans grej. Däremot utklädningskläder och rollekar men han har gärna haft en mer aktiv roll än att bara sitta still och vagga en docka.
  • Fri 18 Sep 2020 13:32
    #73
    Anonym (Eo) skrev 2020-09-18 10:55:25 följande:
    Tror du missförstår mig helt. Även om barn är olika och leker på olika sätt och har olika förutsättningar att leka osv så är det en väldig skillnad på hur barn leker idag jämförbart med bara 20 år sedan.
    Barn leker kortare tid än vad vi gjorde när vi var små. Jag och mina klasskamrater lekte ända till 12 års ålder även om det minskade rejält på slutet och ersattes med annat.
    Idag leker inte 6 åringar på samma sätt och det är skrämmande utveckling. Det som är en naturlig utveckling för barn har bara slutat. Leken har inte ens ersatts.

    Det jag har sett är avskalade rum, ungefär som husvisningar på hemnet fast i barnens rum. Jag säger inte att barn måste har drivor med leksaker men lite intressen har ju barnet ändå och några favoriter bland gosedjur eller så. Något som man ser att det är ett barnrum förutom att sängen är liten.

    Jag ser nog skillnad på barn som är utebarn och hellre är ute och leker med sitt så som ditt barn vill göra (som mina gärna gör också) och de som inte ens vet hur de ska leka över huvud taget. Vad jag vill säga är att det är skillnad på barn som kan sysselsätta sig själva och barn som inte har fantasi till att göra det alls.

    Mina barn har aldrig varit tysta, är de det då hittar de på bus =)
    Så nej barn är inte helt tysta inte ens när de sitter och ritar eller bygger pärplattor.

    Men kanske att det är så om man bara har ett barn, då blir det nog skillnad då blir det nog allt stillsammare och tystare. Har ingen efterenhet av det.
    Jag har faktiskt inget minne av hur länge man lekte med leksaker men jag var som min ena son. Jag var en uteunge. Vi lekte allt möjligt i stora drivor av ungar i miljonprogrammet där jag växte upp. Vi flyttade när jag var 11 och efter det hade jag definitivt inga leksaker på rummet, tror inte jag hade det på slutet innan heller men jag var som sagt inte heller någon leksaksunge och ingen rolleksunge heller. Jag minns att jag hatade att sitta och låtsas med barbies när jag var 10 och var hos en kompis efter skolan.

    Av mina 4 barn så är det 2 som lekt mycket med leksaker, 1 som inte lekt alls och en som lekt med lego och konstruktiva saker men inte alls roll-lekar och sånt där man bygger upp en fantasi-värld.

    Jag upplever inte att det är bristen på leksaker som är problemet för att barnen inte leker utan för att de oftast inte har tid och inte tvingas vara kreativa. Veckorna är oftast ganska inrutade med skola, läxor och träningar så om de då sitter med spel/paddor/tv någon timme så är liksom all tid slut och man behöver inte ens ha dåligt samvete som förälder över att de suttit med paddan mycket för det har de inte. Men de har heller inte sysselsatt sig själv typ en minut.

    Jag brukar vara elak nog att köra skärmfritt första veckan på sommarlovet för att tvinga barnen att sysselsätta sig och det tar typ 3 dagar av extremt gnälliga barn innan de börjar leka igen. Men det gör de sen, de drar ut kompisar på kurragömma och fotboll, pokemon och cyklar till stan. Läser, målar, hoppar studsmatta, plockar blåbär och bakar en paj.

    Förra året hade mina killar spelförbud i två månader okt-dec och då var de ute med pannlampor i mörkret och spelade innebandy på gatan.

    Klart är ju att barn förr hittade på saker för att det inte fanns en massa passiv underhållning som dagens barn har överallt. Leksaker eller inte så lektes det helt klart mer förr.
Svar på tråden Varför är pojkbarn jobbigare än flickebarn?