• Anonym (Nej)

    Kan barnet få bruna ögon och mörkare hy

    Nej det låter inte troligt.

  • Anonym (Nej)
    Anonym (ooo) skrev 2020-11-11 11:28:26 följande:

    Varför har den ena gröna ögon? Gröna ögon kan bero på brunt anlag men det kan också bero på blått anlag. Om det beror på brunt anlag kan ju barnet få bruna ögon. 

    Mörkare hy, ja om man tex har vallonsläkt bakåt i tiden, vilket extremt många svenskar har. Givetvis blir man inte "brun" men man har inte den där likbleka nordiska hudtonen. Min syrra har mörkt, nästan svart hår och den där hudtonen som gör att hon ser ut som om hon är från Sydamerika när hon är solbränd. Vi är helt vanliga "ursvenskar" men har vallonsläkt från 1600-talet i släktträdet. Jag är mer blond och blekare. så visst kan det bli skillnader. 

    Är du orolig, ta dna-test på barnet. 


    Varför är de som har vallonblod ofta mörka? I Belgien och Holland (där valloner härmstammar ifrån) ser ju folk ut som svenskar. Alltså holländare och belgier är inte mörkare än vad etniska svenskar är, så var ifrån kommer det mörka från valloner undrar jag?
  • Anonym (Nej)
    sextiotalist skrev 2020-11-11 14:25:07 följande:

    Sa man förr, numera vet man att det inte är ovanligt.

    Det är tre gener som styr ögonfärgen och det är mer komplext än vad man lärt sig under biologilektionerna


    Nej, det är inte särskilt komplext. Brunt är dominant. Och det är till exempel extremt sällsynt att två blåögda föräldrar får ett barn med mörkbruna ögon.
  • Anonym (Nej)
    hawthorne skrev 2020-11-11 14:30:15 följande:

    Ja det är möjligt, det är inte speciellt vanligt men det händer allt som oftast att två blåögda får ett brunögd barn.

    Genetiken bakom ögonfärg är komplex och inte alls så där enkelt som vi fick lära oss i biologin i skolan.


    Det händer i princip aldrig då det är extremt ovanligt.
  • Anonym (Nej)
    hawthorne skrev 2020-11-11 14:39:22 följande:

    Jo det händer. Det är ovanligt men inte extremt.

    Det är en direkt lögn att påstå att det "i princip aldrig händer".

    Jag föreslår att du googlar lite så fåpr du annan information än bjäbb på forum där alltför många håller benhårt i son tro och vägrar ta till sig fakta som finns.


    Ja, det händer men i extremt sällsynta fall.

    Jag googlade och även Google säger att det är extremt ovanligt, men att det händer i undantagsfall.
  • Anonym (Nej)
    hawthorne skrev 2020-11-11 14:42:34 följande:

    Föreslår att du går till genetiker och förkunnar din "kunskap".

    Tror du att de kommer att lyssna på dig och ta till dig av det du säger och passa på att uppdatera forskning och litteratur? Eller tror du att de kommer att fnysa och  försöka förklara på ett pedagogiskt riktigt sätt hur det är i verkligheten?


    Men snälla, DET ÄR EXTREMT OVANLIGT. Försök att inse det istället för att tjaffsa. Hur stor är ens sannolikheten att du ens skulle träffa någon med bruna ögon vars båda föräldrar är blåögda, bara den sannolikheten är extremt liten. Här är lite fakta:

    "Kan två blåögda få brunögda barn?

    Nej, nästan aldrig, men det är möjligt i sällsynta fall. Två viktiga gener (för brunt/blått respektive grönt/blått) har identifierats på var sin kromosom, och dessutom flera olika andra gener som bl.a. förstärker/försvagar färgen och styr hur pigmenten fördelas i ögat mm. Ögonfärgen bestäms av alla de här generna tillsammans, men just i fallet med två mycket klart och tydligt blåögda föräldrar blir det lite speciellt eftersom recessiva gener då är inblandade.

    En recessiv gen "förlorar" om den kommer i konflikt med en annan gen för samma egenskap. Man får två gener av varje, en från mamman och en från pappan. Om en viss gen som är nödvändig för blåögdhet är recessiv så kommer blåögdheten inte att visa sig om motsvarande gen från den andra föräldern kodar för t.ex. brunögdhet. För att den recessiva genen skall få effekt, krävs att personen i fråga har fått den från både mamman och pappan, inte bara från den ena föräldern.

    Det finns många grader och nyanser av ögonfärger, och t.ex. två brunögda föräldrar kan mycket väl få både brunögda och blåögda barn. Två klart blåögda föräldrar får dock normalt bara blåögda barn, eftersom de recessiva generna som är inblandade innebär att föräldrarna har dem i dubbel upplaga. Ingen av föräldrarna har motsvarande gen för annan färg att ärva ner till sitt barn.

    Undantag kan dock uppstå, främst beroende på att det finns så många varianter och grader av hur blåögd man är. Det är inte säkert att recessiva gener behövs för alla blå nyanser, åtminstone inte för de mer svagt blå nyanserna med inslag av andra färger. Även för klart blåögda finns en situation när det kan uppstå, även om det är ytterst sällsynt: arvsanlagen kan förändras genom mutationer. Det är extremt osannolikt, men inte helt omöjligt."

    faktabanken.nu/blaogdhet.htm
Svar på tråden Kan barnet få bruna ögon och mörkare hy